Ieșenii eligibili în programul „Tomata” trebuie să aducă documentele justificative vânzării, dacă vor cei 3.000 de euro

de: Redacția BZI
02:00, 01 iul. 2022

Ieșenii eligibili în programul „Tomata” trebuie să aducă la Direcția Agricolă documentele justificative vânzării, altfel pierd cei 3.000 de euro. Termenul expiră la data de 30 august 2022

Producătorii din Iași eligibili în programul „Tomata” trebuie să parcurgă și etapa a treia, altfel pierd cei 3.000 de euro acordați. Aceștia trebuie să aducă, până la sfârșitul lunii august 2022, documentele justificative vânzării legumelor din ciclul I de producție. Producătorii din Iași au fost verificați de către specialiștii Direcției Agricole. Din numărul total de 95 de producători înscriși în program, în anul 2022, un număr de 85 sunt eligibili să încaseze ajutoare financiare.

„Cei care nu sunt eligibili nu au avut, la momentul controlului, tomate pentru valorificare. Legumicultorii eligibili sunt din comunele Cozmești, Golăești, Ciortești, Probota, Bivolari, Aroneanu și orașul Târgu-Frumos. Urmează etapa în care producătorii trebuie să aducă documentele justificative vânzării”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Iași.

Cei mai mulți producători vând roșiile în piețele din municipiu. Direcția Agricolă va verifica și piețele din Iași, în această perioadă.

Ieșenii eligibili în programul „Tomata” vând legumele în piețe

Specialiștii vor verifica dacă producătorii au atestate eliberate de autoritățile locale, au etichetat corespunzător produsele și dacă vând legumele și fructele în interiorul pieței, unde sunt spații amenajate pentru comercializarea produselor. Specialiștii Direcției Agricole Iași vor verifica și carnetele de comercializare, documentul de identitate al producătorului agricol, dar și dacă produsele au etichete care să ateste denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare. Producătorii agricoli au obligația de a afișa etichetele într-un loc vizibil consumatorilor, fără a fi deteriorate. Temperaturile scăzute din primăvară au creat o serie de dificultăți legumicultorilor înscriși în programul „Tomata”, astfel că plantele și-au încetinit dezvoltarea, iar fermierii au fost nevoiți să investească mai mult în sistemele de încălzire, în condițiile unor costuri ridicate pentru energia electrică și gazele naturale. Aceștia au solicitat prelungirea termenului privind depunerea documentelor justificative vânzării produselor și au făcut modificări la acest program, în favoarea legumicultorilor. Ieșenii ar trebui să primească 400.000 de euro, respectiv 85 de beneficiari din județul Iași, cu o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați.

Ieșenii au primit subvenții de un milion de euro

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/ sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/ beneficiar.

Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme, la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor. Astfel, la salată producția minimă e de 3.500 bucăți/ 1.000 de metri pătrați, la spanac, 400 kilograme/ 1.000 de metri pătrați și de 3.500 de kilograme/ 1.000 de metri pătrați pentru roșii sau castraveți. Ieșenii eligibili în programul „Tomata” au obținut subvenții în valoare de aproape un milion de euro.