Ieșenii depun zilnic reclamații la Garda de Mediu împotriva proprietarilor de terenuri cu ambrozie. „Nu trebuie să îl alint, ci îi aplic amendă”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 17 sept. 2021

Numărul ieșenilor nemulțumiți că proprietarii terenurilor nu au eliminat ambrozia și nu se iau măsuri împotriva lor a crescut în acest an. Garda de Mediu Iași a înregistrat zeci de sesizări din partea celor care susțin că această plantă este periculoasă și autoritățile locale nu iau măsuri

A crescut numărul ieșenilor care susțin că proprietarii de terenuri cu ambrozie nu elimină această plantă periculoasă și depun reclamații la Garda de Mediu Iași. Instituția a înregistrat mai multe reclamații în acest an, comparativ cu anul precedent. Potrivit lui Gheorghe Bacușcă, comisar-șef la Gărzii Naționale de Mediu -Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași, legislația ar trebui schimbată.

„Reclamații sunt foarte multe pe ambrozie. E o problemă că s-a schimbat legislația de mediu privind ambrozia și a fost făcută din nou greșit. Legea implică niște activități de atenționare, să vezi dacă a făcut sau nu a făcut proprietarul. Toată lumea știe că ambrozia este un pericol pentru sănătate. De ce să îl lăsăm pe proprietar, să impunem măsură, când ar trebui să îl sancționăm din prima? În momentul de față, primăriile trebuie să identifice, prin inspectorii agricoli, zonele care sunt cu ambrozie și să-i notifice pe proprietari să o elimine. Acest lucru nu prea se întâmplă și noi monitorizăm situația din mediul rural, dar și reclamațiile privind domeniul public sau privat, unde este ambrozie”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef la GNM-CJ Iași.

Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice

Metodele recomandate de specialiști pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea. Specialiștii de mediu mai spun că ar trebui luate măsuri drastice în cazul proprietarilor care nu elimină ambrozia.

„Sunt mulți cetățeni nemulțumiți de terenurile cu ambrozie, care fac sesizări la noi, la Garda de Mediu. Noi trimitem la Primărie, Primăria îi face notificare celui reclamat. E un timp mort. Dacă nu a făcut, te duci a doua oară și îi dai amendă. Nu e corect așa! Ar trebui sancțiune din prima și cine este vinovat, plătește. Legislația ar trebui schimbată din punctul acesta de vedere. Cetățeanul trebuie să știe că nu trebuie să aibă planta asta, care dăunează sănătății populației. Cum e să te trezești că cineva de lângă casa ta are un teren, stă 3-4 ani neverificat și nu poți să ieși din casă pentru că ambrozia dăunează. Noi suntem nemulțumiți că nu putem să ne facem datoria așa cum am vrea noi. Cel care a greșit, știe și nu respectă. Nu trebuie să îl alint, ci îi aplic amendă”, mai spune Gheorghe Bacușcă.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de aproape un milion de lei, în primul semestru din anul 2021.

Terenurile nelucrate de lângă cursurile de apă sau sistemele de irigații sunt mediu propice pentru ambrozie

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente din cauza alergiilor pe care le produc asupra sănătății publice și se află pe terenurile fermierilor din Iași. Cea mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă. Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, a cursurilor de apă, a lacurilor, a sistemelor de irigații, a bazinelor piscicole, în apropierea pădurilor, zone industriale. Ambrozia provoacă alergii puternice, dar și complicații puternice, precum astmul sever. Este considerată cea mai alergică plantă.