Ieșenii cu profesii liberale, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale și-au creat profil de utilizator pe site-ul Ministerului Economiei pentru a obține microgranturi în Măsura 1
Un număr de 23 de persoane din Iași care au profesii liberale, PFA sau I.I. au făcut primul pas pentru a obține banii acordați în Măsura 1 și și-au creat profil de utilizator pe site-ul Ministerului Economiei. Etapa de înscriere în program începe la data de 25 octombrie 2021, după crearea profilului în etapa de preînscriere
Ieșenii cu profesii liberale, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care vor microgranturile acordate în Măsura 1 își mai pot crea profilul, user și parola pe site-ul Ministerului Economiei, în aplicația https://granturi.imm.gov.ro/auth/login. În etapa de preînscriere, aplicanții vor înregistra, pe portalul de granturi IMM, cu semnătura electronică, atât datele reprezentantului legal/împuternicit, cât și datele IMM/PFA/ONG/CMI/II/IF/profesie liberală.
În etapa a doua de înscriere în cadrul celei de-a doua sesiuni de finanțare din Măsura 2, microgranturi în valoare de 2.000 de euro, aplicanții din Iași, cu profilul, user, și parola generate în prima etapă, vor completa și transmite formularul de înscriere. Această etapă este programată să înceapă lunea viitoare, 25 octombrie 2021, de la ora 10:00, pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice (până la ora 20:00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului). În cele două zile de preînscriere derulate până acum s-au înscris 23 de potențiali beneficiari din Iași. Numărul de call-center unde pot suna ieșenii pentru informații despre schemele COVID-19 este 0219059.
Firmele din Iași înscrise în Măsura 2 nu se mai pot înscrie în Măsura 1
În anul 2020, când a fost deschisă pentru prima dată Măsura 1, firmele din Iași au depus 1.121 de cereri și au primit, fiecare, 2.000 de euro. Iașul a fost pe locul 5, la nivel național, ca număr de aplicanți. În a doua sesiune de depunere a cererilor, întreprinderile mici și mijlocii din Iași care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă, la data de 31 decembrie 2019, pot obține microgranturile.
O altă condiție pentru PFA-urile sau cabinetele medicale individuale (CMI)-urile implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 este să completeze o adeverință-formular și să o încarce în aplicația de înscriere, emisă de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană.
Printre cheltuielile care pot fi decontate în Măsura 1 sunt datorii curente și restante față de furnizorii de utilități
De asemenea, cheltuielile privind chiria pe bază de contract încheiat, pentru sediul social/punctul de lucru unde se desfășoară activitatea pentru care se solicită finanțare, sunt cheltuieli eligibile. Altele sunt cele privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă. Firmele din Iași pot deconta cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Firmele din Iași au primit granturi în valoare de 132 de milioane de lei, în Măsura 2, cea care, la fel ca Măsura 1, prima sesiune, a avut succes, fiind depuse din Iași 700 de cereri. Firmele care s-au înscris în Măsura 2 nu mai pot obține banii și în Măsura 1. Banii acordați în cadrul celor două măsuri de finanțare sunt acordați celor care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19.