Ieșenii cu ferme zootehnice primesc noi ajutoare financiare pentru dezvoltarea afacerilor. APIA a demarat plățile către beneficiarii care au depus solicitări pentru sectorul creșterii animalelor
APIA a demarat plățile către crescătorii din Iași care au cerut noi ajutoare financiare pentru menținerea registrului genealogic. Fermierii din județ vor încasa 200.000 de euro până la finalul acestui an. Agricultorii au primit până în prezent subvenții în valoare de 40 de milioane de euro, pentru cererile depuse în anul 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului în sectorul creșterii animalelor pentru diferențele rămase din mai multe luni aferente anului 2021. Astfel, ieșenii cu ferme zootehnice vor încasa aproximativ 200.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor din domeniu, pentru perioada martie, mai, iunie-septembrie 2021. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și a celor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător / atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor. Suma totală autorizată la plată, la nivel național, este de13.907.069,54 de lei și se acordă pentru un număr de 1.116 solicitanți care au accesat această formă de sprijin.
Fermierii din Iași primesc două milioane de euro, subvenții solicitate în anul 2021
APIA le achită fermierilor din Iași diferența de 30 la sută din suma totală aprobată pe fiecare schemă în parte, după ce fermierii au primit avansul din subvenții care reprezintă 70 la sută din suma totală pentru fiecare schemă în parte. Suma achitată până acum celor peste 17.000 de fermieri autorizați la plată este în valoare de 40 de milioane de euro.
Specialiștii din cadrul APIA Iași susțin că autorizarea cererilor merge foarte bine, iar plățile ar putea fi încheiate chiar înainte de termenul estimat. Plățile finale se vor derula până la jumătatea anului 2022. Banii sunt acordați atât pentru sectorul vegetal, cât și cel zootehnic, speciile ovine și caprine. În schema unică de plată pe suprafață (SAPS) se achită 95,47 de euro la hectar, între 5 și 48 de euro la hectar pentru plata redistributivă. În afară de schemele pe suprafață, la plată sunt și crescătorii de ovine cu sprijinul cuplat.
Crescătorii de bovine din Iași au primit ajutorul COVID-19 pentru pierderile provocate de pandemie
Fermierii din Iași au depus 2.141 de cereri în schema pentru ajutorul COVID-19 din anul 2021, pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro.
Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Bugetul alocat acestei scheme de plată este în valoare de 200 de milioane de lei. Specialiștii susțin că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemie, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest domeniu economic.