Ieșenii colecționează tablouri, sculpturi sau ceasuri și bijuterii. În 2024 s-a înregistrat o creștere a numărului colecționarilor. „Nicolae Grigorescu deține recordul pe piața din România”

de: Raluca COSTIN
02:00, 24 dec. 2024

A crescut numărul ieșenilor care colecționează opere de artă în 2024, comparativ cu anul 2023. Aceștia colecționează tablouri, sculpturi sau ceasuri și bijuterii. Potrivit specialiștilor casei de licitații Artmark, se observă o creștere a pieței de sculptură. Colecționarii din Iași provin din toate categoriile sociale

Tot mai mulți ieșeni sunt interesați de operele de artă scoase la licitație, iar numărul colecționarilor este în creștere. Potrivit specialiștilor din cadrul Casei de licitații Artmark, una dintre cele mai cunoscute de pe piața de licitații, colecționarii provin din toate domeniile și mediile sociale.

„Sunt persoane care locuiesc în apartamente, dar vor să investească în opere de artă sau pur și simplu sunt pasionați de artă. Nu trebuie să cheltui zeci de mii sau sute de mii de euro pentru a achiziționa ceva în cadrul unei licitații, ci poți să faci asta și cu câteva sute sau mii de euro. Noi avem 4 licitații importante într-un an, unde sunt lucrări ale marilor artiști români, și am observat că prezența în sală este 50 la sută din mediul online și 50 la sută prezență fizică”, spune Alexandra Sulugiuc, reprezentant zonal Artmark.

Ieșenii au colecționat tablouri, sculpturi sau ceasuri și bijuterii, în 2024

Printre cei mai apreciați pictori din România sunt Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza.

„Nicolae Grigorescu deține recordul pe piața din România. La ultima licitație organizată de casa de licitații Artmark au fost selectate pentru licitație cinci picturi de Grigorescu, de o largă diversitate tematică, recordul serii fiind obținut de cea mai mică dintre toate, «Nimfa în iarbă», un adorabil și misterios nud, tematică extrem de rară în arta grigoresciană, care a fost adjudecat pentru 90.000 de euro. Lucrarea «Maternitate», de Nicolae Tonitza, a fost adjudecată cu 200.000 de euro (de la un preț de pornire de 90.000 de euro), ce devine cea mai importantă tranzacție înregistrată pentru artist în acest an”, mai spune Alexandra Sulugiuc.

O noutate – creșterea pieței de sculptură, inclusiv la Iași

Cu o cifră dublă de vânzări publice în sculptură față de anul precedent, atât generic, la nivel de licitații de artă clasică ori contemporană românească, dar și la nivelul mai precis-măsurător al licitațiilor specializate (169.000 de euro în martie 2024, față de 82.000 în iunie 2023), mica nișă a categoriei sculptură a pieței de artă dă semne de creștere. Până în mai anul trecut au fost tranzacții izolate, în ultimul an, pe fondul convertirii la această categorie a frumosului a multor clienți tineri, educați și cu un simț decorativ ce nu exclude ambientarea tridimensionalului, a crescut piața, potrivit specialiștilor Casei de licitații Artmark.

„Dincolo de vedetele deja notorii ale licitațiilor de sculptură clasică – avem în vedere pe rarii Dimitrie Paciurea, Oscan Han, Ion Jalea ori Cornel Medrea – piața recentă a început să se intereseze și de sculptura contemporanilor, marcând în licitații recorduri ale unor tineri autori, precum «Cronos» al lui Felix Aftene, adjudecat pentru 26.000 de euro (14 noiembrie 2023), „Hidra (Proiect 1990)” a lui Costin Ioniță, adjudecată pentru 10.000 de euro (28 martie 2024), ori „Selfscape” al lui Daniel Rădulescu, adjudecat într-aceeași licitație, pentru 10.000 de euro (28 martie 2024)”, mai spune Alexandra Sulugiuc, reprezentant zonal Artmark.

Ce au mai achiziționat ieșenii la licitațiile din 2024?

Artmark a organizat 50 de licitații, acoperind prin diversitatea tematicilor întregul spectru al pasiunilor colecționarilor, de la artă plastică (clasică românească, contemporană și postbelică românească, sculptură din toate timpurile, pictură și grafică europeană), la eleganță feminină și masculină (ceasuri și mașini de colecție, bijuterii și accesorii de designer, artă decorativă diversă de la argintărie și sticlărie de autor, la ceramică și mobilier de autor), la istorie (carte veche, fotografie autografiată, manuscrise și hărți de colecție, arme și accesorii militare, numismatică, medalistică, decorații, antichități), la memorabilia de sport, vinuri și whisky-uri de colecție, precum și licitații caritabile. Astfel, ieșenii au achiziționat bijuterii, monede, ceasuri, picturi și sculpturi.

„Piața a crescut în ciuda perioadei recesionare, de natură să propună o interpretare favorabilă a opticii românilor educați cu privire la natura investițională, ori de instrument de economisire/păstrare a valorii banilor, a cumpărăturii de obiect de artă. Se observă o creștere a volumului de opere achiziționate de colecționari”, mai spune Alexandra Sulugiuc.

O colecție de păpuși de porțelan, vechi de peste 100 de ani, a fost expusă în Iași. A crescut numărul ieșenilor care colecționează opere de artă în 2024, comparativ cu anul 2023.