Ieșenii caută tot mai mult femei pentru a îngriji bătrâni. Fenomenul Italia
În Iași se caută tot mai mult femei pentru a avea grijă de bătrâni. În sprijinul cererii mari dispuse de către cetățeni s-a găsit o soluție rapidă. Situația curentă creată de virusul SARS-CoV2 a venit în sprijinul acesteia. Odată cu reîntoarcerea cetățenilor români pe pământ natal, s-au întors și foarte multe femei din Italia. Cel mai adesea, acestea aveau grijă de bătrâni. Munca lor nu are o denumire specifică la noi în țară, însă acestea se autointitulează „badante”. Starea gravă în care se afla Italia la începutul pandemiei i-a făcut pe români să se întoarcă în țară. La acel moment, în perioada februarie-martie, 30.000 de români au trecut granița spre România în doar două săptămâni.
De ce femeile aleg să îngrijească bătrâni în Italia
Potrivit Organizației Mondiale a Muncii, Italia se numără printre țările cu cel mai ridicat număr de îngrijitoare de bătrâni din Europa. Pe lângă acestea, Spania și Franța se confruntă cu aceeași situație. Din cauza faptului că Italia este una dintre țările cu cea mai mare populație cu vârstă crescută, româncele au ales să plece și să aibă ele grijă de cei în vârstă. Acestea, nemulțumite de remunerația salarială din țară, au optat pentru varianta muncii în străinătate. Deși distanța nu este niciodată de ajutor în cadrul familiei, acestea fac în continuare sacrificii și aleg să stea departe de cei dragi.
De ce aleg să plece românii din țară
Potrivit unor date oferite printr-o conferință de presă de către Natalia-Elena Intotero, numărul de români care au ales să trăiască în străinătate se ridică la 9.700.000. Bărbații aleg să lucreze în construcții adesea, iar femeile preferă să aibă grijă de români.
„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, adaugă ministrul, potrivit Mediafax.
Cum sunt văzute româncele în străinătate
Femeile care aleg să plece în țări străine sunt apreciate adesea pentru munca pe care o fac. Pe lângă aspectul plăcut și îngrijit, hărnicia româncelor nu s-a domolit nici când au ales să muncească pentru străini. Aceștia din urmă au doar cuvinte de laudă pentru serviciile pentru care le plătesc pe românce. Din aceleași considerente, în Italia, spre exemplu, cetățenii au mai multă încredere să angajeze românce pentru a avea grijă de persoanele dragi. Româncele nu sunt deloc văzute prost, poate cum am crede. Cei care au angajat români au declarat că sunt foarte bucuroși să vadă că mai sunt oameni care muncesc fără să se plângă și care sunt cinsitiți. Adesea femeile își găsesc de muncă în sere, ori aleg să aibă grijă de bătrâni. Aceste două munci nu le putem include la categoria celor care nu necesită o extraordinară forță și condiție fizică. Tocmai pentru acest aspect primesc adesea româncele cuvinte de laudă.