Ieșenii care vor să înființeze ferme zootehnice sau vegetale cu fonduri europene mai pot depune cererile la AFIR
AFIR primește în continuare de la ieșeni cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din PNDR. Cei care vor să înființeze ferme zootehnice sau vegetale cu fondurile europene disponibile în această sesiune de finanțare mai pot depune proiectele până la 25 ianuarie 2022. Fondurile din submăsura 4.1, pentru utilaje agricole, au fost epuizate
Ieșenii care vor să înființeze ferme zootehnice și vegetale cu fonduri europene mai pot depune cererile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Suma totală disponibilă până pe 25 ianuarie 2022 pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro. Fermierii din Iași mai pot solicita, prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – , fonduri pentru investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală, exceptând legumicultura și cartofii (11 milioane de euro disponibili), în ferma zootehnică (81 milioane euro disponibili) și pentru legume și cartofi (53 de milioane de euro disponibili).
De asemenea, sunt disponibili 30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană și 326 de milioane de euro pentru același tip de investiție, la nivel național. Pentru investiții privind înființare, extindere, modernizare în sector legume, inclusiv în spații protejate și cartofi (producție primară, condiționare și marketing), cei interesați au la dispoziție fonduri în valoare de 86 de milioane de euro. De asemenea, cei care depun proiectele până la 24 decembrie 2021 trebuie să cumuleze un punctaj de 50/60 de puncte pentru a fi eligibil la finanțare.
Fermierii din Iași au cerut fonduri europene în valoare de două milioane de euro pentru achizițiile de utilaje agricole
O altă componentă din submăsura 4.1 este cea pentru achizițiile simple de utilaje agricole și pentru irigații, drenaj sau desecare. Componenta de achiziții simple de utilaje s-a închis la începutul lunii decembrie ca urmare a depășirii de aproape 3 ori a bugetului alocat acestei sesiuni de finanțare. Fermierii din Iași au depus cereri în valoare de două milioane de euro în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal). Fondurile alocate acestei sesiuni au fost de 125 de milioane de euro, însă s-au depus 846 de proiecte, la nivel național, în valoare de 335 de milioane de euro.
Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă. Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Sumele sunt cuprinse între 100.000 și 400.000 de euro, în funcție de complexitatea proiectului depus.
Fermierii din Iași mai pot depune cereri de finanțare în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor
Termenul de depunere a proiectelor expiră la 16 decembrie 2021. Interesul este mare din partea fermierilor din județ pentru această sesiune de finanțare. La scurt timp după ce a fost deschisă această etapă, o avalanșă de cereri a fost depusă de agricultorii din județ. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsură 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile precum seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. Până în prezent au fost depuse din Iași aproximativ 100 de cereri și 7.000 din toată țara.