Ieșenii care vor să devină pomicultori sunt pregătiți de specialiștii Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură de la Sârca. Numărul celor interesați a crescut anual

de: Raluca Costin
02:00, 23 ian. 2021

Tot mai mulți ieșeni care investesc în pomicultură urmează cursurile specializate oferite de specialiștii Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură de la Sârca. În ultimii 3 ani, sute de ieșeni care lucrează în domeniul pomicol sau au investit fonduri europene în afaceri din mediul rural au finalizat cursurile gratuite

Domeniul pomicol s-a dezvoltat în ultimii ani, astfel că ieșenii care au vrut să se specializeze în domeniu au urmat cursurile organizate de Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Pomicultură de la Sârca, una dintre puținele instituții din Iași care organizează astfel de întâlniri. Cursurile gratuite de tăieri la diferite specii de pomi fructiferi sunt efectuate de ingineri specializați în domeniu, în locațiile Târgu – Frumos, la pepiniera de la Sârca, la Miroslava – Voinești, zona Hârlău și în Fălticeni, județul Suceava. Potrivit directorului instituției specializate în cercetare pomicolă, Gelu Corneanu, numărul celor interesați a crescut anual, primele cursuri fiind organizate în anul 2018.

„Noi organizăm de 3 ani deja aceste cursuri, în luna februarie. Sunt persoane interesate să facă aceste cursuri cu specialiștii de la noi, de la Stațiune, și s-au înscris deja persoane pentru cursurile de luna viitoare. Îi așteptăm în număr cât mai mare pe cei interesați”, susține dr. ing. Gelu Corneanu, director al Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Iași.

Ieșenii care vor să se specializeze în domeniul pomicol se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Stațiunea de Cercetare de la Sârca

Pe lângă aceste cursuri organizate la sediul instituției, specialiștii de la Sârca fac cercetare în domeniul pomicol și încearcă să salveze pomicultura românească. Astfel, pe lângă încercările de a salva nucul negru românesc, stațiunea este recunoscută pentru câteva soiuri de cireș create la Sârca, precum Boamba de Cotnari, Bucium, Amar Maxut sau Amar Galata, dar și Cociuvaș, Andreiași, Mihai, Andante, Margonia, Botoșani, Pitic de Iași, Osoi și George. Sau cele de nuc, precum Anica, Miroslava, Ovidiu sau Velnița. Stațiunea comercializează crengi altoi și portaltoi din aproape 70 de soiuri de măr, păr, gutui, cireș, vișin, cais, piersic, prun sau nuc. Dacă unele soiuri sunt comerciale și pot fi văzute în supermarketuri, cum sunt soiurile de măr Idared, Florina sau Jonathan, cele de păr Untoasa Hardy sau Cure pot fi văzute doar în stațiunea Sârca.

Tot aici sunt mii de soiuri de trandafiri de toate culorile și mărimile, aduse din toate colțurile lumii de peste 40 de ani. Aceste soiuri sunt folosite pentru multiplicare, astfel că unii ieșeni sau chiar străini au în curțile lor soiuri de trandafiri ale Stațiunii. Cel mai vechi soi este din sec. al XIII – lea – al XIV-lea și a ajuns la stațiune cand au fost aduse primele soiuri pentru cercetare. Astfel, cei care vin la Sârca pot admira trandafiri roz, galbeni, roșii sau albi, din soiuri precum Regina Elisabeta, Lincoln sau RomStar, un soi românesc, în grădina din stațiune predominând soiurile românești.

Alte cursuri organizate pentru fermierii din Iași sunt cele pentru meseria de apicultor

Cursurile organizate de Direcția Agricolă Iași au fost reluate după aproape un an de pauză, din cauza pandemiei COVID-19. Ieșenii care vor să devină apicultori cu acte se pot înscrie pe site-ul instituției. Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii ieșeni să acumuleze puncte atunci când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, pentru angajare în domeniul agricol, dar și pentru a obține ajutoarele importante de la stat în cadrul programelor derulate de instituție. Domeniul pomicol s-a dezvoltat în Iași și cu ajutorul fondurilor europene. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit beneficiarilor din județ peste 1,2 milioane de euro pentru plantațiile pomicole înființate în ultimii ani, pe zeci de hectare.

Fermierii au înființat livezi cu aluni, cireși sau mixte cu banii europeni accesați în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Potrivit specialiștilor din domeniu, în acest an nu vor fi deschise noi sesiuni de depunere a proiectelor care presupun investițiile în pomicultură. Cei care însă vor să acceseze fonduri nerambursabile sută la sută, pot depune documentele în sesiunea deschisă în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”.