Ieșenii care vor ieși la pensie peste 10 ani vor avea venituri cu 30 la sută mai mici. Specialist: „Pentru o pensie normală avem nevoie de minim 70 la sută din venit ca să putem trăi o viață liniștită după pensionare”
Ieșenii care vor ieși la pensie după anul 2030 vor avea venituri mai mici cu 30 la sută. Specialiștii în educație financiară susțin că lucrurile se vor schimba pentru următoarele generații de pensionari, însă nu neapărat în bine. De aceea le recomandă să fie mai atenți cu economiile lor și să facă investiții
Mihai Constantinescu, investitor și specialist în educație financiară, susține că românii care vor ieși la pensie după anul 2030 vor avea venituri lunare mai mici cu 30 la sută față de cele din prezent.
„Aceia dintre noi care vor ieși la pensie după 2030 vor avea o pensie, raportată la ultimul salariu, de maxim 30-35 la sută. Dacă acum este rău, când cineva iese la pensie cu 60-65 la sută din ultimul salariu, are pensie, gândiți-vă ce va fi peste 10 ani, când lucrurile se vor schimba. Cei ca noi, care vor ieși la pensie după anul 2030, vor avea din Pilonul I și Pilonul II maxim 30 la sută din ultimul venit. Studiile arată că pentru o pensie normală avem nevoie de minim 70 la sută din venit ca să putem trăi o viață liniștită după pensionare.
Deci avem de acoperit cam 30-35 la sută din venituri. Din păcate, lucrurile acestea se vor accentua. Vedem din ce în ce mai mulți pensionari care ies la pensie și care se angajează pentru că nu le ajunge pensia. Noi avem tendința, din lipsă de educație financiară, să lăsăm lucrurile deoparte, să îmi trăiesc viața, să nu mă intereseze lucrul acesta decât atunci când mă apropii de vârsta de pensionare. Din păcate, cu cât trece timpul, efortul meu financiar pentru o pernă de siguranță este foarte mare”, susține Mihai Constantinescu, specialist în educație financiară.
Astfel, tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani ar trebui să aibă venituri lunare de minimum 6.000 de lei pentru a avea o pensie decentă.
Ieșenii care vor ieși la pensie peste 10 ani și vor avea venituri mici pot să investească bani puțini, dar cu profituri pe termen lung
Specialistul explică faptul că investițiile pot fi făcute cu sume mici și cei care vor să aibă bătrâneți liniștite ar trebui ca de la 30 de ani să înceapă să investească.
„Cu cât încep mai devreme, cu atât efortul financiar va fi mai mic. Aste se vede în investiții și mergem în direcția bună pentru că multe persoane investesc, și nu numai sume mici. Cu cât mai multe persoane conștientizează importanța economisirii și a investițiilor pe termen lung, cu atât vedem că viața noastră se va îmbunătăți semnificativ. Toată lumea sau românii cred că se pricep la imobiliare, dar nu e așa. Cumpărăm imobile, dar la nivel investițional nu reușim să obținem cele mai bune randamente, ce țin din lipsa de cunoștințe.
Sau dacă vreau să încep să investesc la Bursă, mă duc și iau ce aud de la alții. Important e să înceapă de undeva, chiar dacă nu au mulți bani, să testeze, să vadă ce li se potrivește. Pot să mă gândesc de astăzi, cu sume mici să investesc. Fiecare investitor ar trebui să își cunoască profilul de risc. Adică să vadă prin anumite chestionare ce profil are și care sunt plusurile și minusurile. De aici ar trebui să plecăm și să alegem instrumentele financiare care ni se potrivesc.
De 3-4 ani, statul român oferă persoanelor posibilitatea investițiilor în titlurile de stat și aici investesc mult persoanele cu un profil de risc conservator. Pot să investească de la sume începând cu 1 leu și dobânda este una bună. Deci cineva care vine cu 500 de lei vrea să investească la Poștă, titluri de stat, tezaur, în fiecare an va primi cei 7,3 la sută dobândă, iar la sfârșit va primi banii, plus dobânda. Sunt garantate de stat”, mai explică Mihai Constantinescu.
Mihai Constantinescu: „Cea mai simplă și la îndemână variantă este să încep să investesc cu sume mici, lunar, în fonduri mutuale”
Acesta oferă și câteva sfaturi privind educația financiară.
„Eu le recomand tuturor să își aleagă niște modele de oameni bogați, dar nu în lucrurile și opulența din social media, și să încerce să vadă dincolo de bogăția ostentativă. Le ofer câteva sfaturi privind educația financiară. În primul rând, să facă monitorizarea cheltuielilor. Al doilea lucru, economisire automată, minim 10 la sută din venituri în ziua de salariu, al treilea lucru este rambursarea anticipată a tuturor creditelor de consum, cu scăderea perioadei.
Nu are rost să fac investiții, dacă eu am un credit de nevoi personale la care plătesc 10 la sută din salariu și după ce am terminat rambursarea anticipată și am un fond de rezervă mă apuc să fac investiții lunare, constante, pe termen lung. Cea mai simplă și la îndemână variantă este să încep să investesc cu sume mici, lunar, în fonduri mutuale”, mai spune Mihai Constantinescu, investitor și specialist în educație financiară.
Astfel, ieșenii care vor ieși la pensie peste 10 ani vor avea venituri cu 30 la sută mai mici, însă pot să aibă bătrâneți liniștite, dacă vor investi inteligent.