Ieșenii au trecut cu bine peste sezonul căpușelor! În cele trei luni de vară, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași doar câțiva pacienți s-au prezentat cu această problemă! Medicii privesc cu îngrijorare către intoxicațiile cu ciuperci
Ieșenii au trecut cu bine peste sezonul căpușelor. După trei luni de vară, doar câțiva ieșeni s-au prezentat la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu această problemă. Comparativ cu anii precedenți, medicii au răsuflat acum ușurați. Cea mai mare temere a cadrelor medicale este că, odată cu venirea toamnei, vor apărea și pacienții cu intoxicație cu ciuperci
A trecut vara, iar la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au prezentat doar câțiva ieșeni mușcați de căpușe. Medicii spun că, în comparație cu anii precedenți, anul acesta situația a fost mult mai relaxată din cauza pandemiei de COVID-19. În încercarea de a sta mai mult în autoizolare la domiciliu și a nu se expune în spațiile verzi, ieșenii nu au intrat în contact cu căpușele. Cadrele medicale privesc însă cu îngrijorare către intoxicațiile cu ciuperci. Odată cu venirea toamnei și implicit a ploilor specifice, populația va fi tentată să meargă la cules ciuperci. Din experiența anilor trecuți, medicii spun că intoxicația cu ciuperci este în trendul toamnei.
Dr. Ovidiu Popa: „Anii precedenți aveam zeci de pacienți care veneau la spital mușcați de căpușe”
„Sezonul căpușelor a trecut!”, spun cu ușurare medicii. La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, prezentările pacienților mușcați de căpușe pot fi numărate pe degete. Medicii spun că scăderea drastică a numărului de astfel de cazuri se datorează pandemiei de coronavirus.
„Anul acesta am avut doar câțiva pacienți care s-au prezentat în UPU cu mușcături de căpușe. Comparativ cu anii trecuți, observăm o scădere majoră a acestor cazuri. Se pare că populația, din cauza pandemiei de coronavirus, a preferat să schimbe plimbările și șederile în spațiile verzi cu autoizolarea la domiciliu. Oamenii stau acum mai mult în case decât în păduri, mai mult în case decât în parcuri. În anii precedenți aveam pe sezon câteva zeci de astfel de cazuri”, spune dr. Ovidiu Popa, medic UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Intoxicația cu ciuperci poate fi fatală! Medicii recomandă ieșenilor să se prezinte de urgență la spital dacă au aceste simptome
Chiar dacă medicii răsuflă ușurați odată cu trecerea sezonului căpușelor, se gândesc cu îngrijorare către sezonul ciupercilor. Intoxicațiile cu ciuperci au făcut numeroase victime anii trecuți. Medicii recomandă ieșenilor să fie prompți și să evite culesul ciupercilor dacă nu sunt siguri că sunt comestibile.
„Odată cu venirea toamnei și a ploilor, vor apărea ciupercile. Din acest motiv, ne așteptăm, așa cum am învățat din anii precedenți, să avem pacienți care se prezintă în UPU cu intoxicație cu ciuperci. O astfel de intoxicație, netratată la timp, poate fi fatală. Recomandăm populației să fie promptă și să se prezinte la spital în cel mai scurt timp posibil dacă apar simptome specifice intoxicației cu ciuperci”, mai spune medicul ieșean.
Specialiștii recomandă ieșenilor să se prezinte de urgență la spital dacă au diaree, amețeli și greață după ce au consumat ciuperci. Anii trecuți, medicii spuneau că în ciuda recomandărilor lor, zeci de ieșeni consumau ciuperci sau bureți din pădure, fără aviz fitosanitar.
Dr. Ovidiu Popa: „Zilnic, în UPU se prezintă, în medie, 250 de pacienți. Este aglomerat în permanență”
La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic, în medie, 250 de pacienți. Cei mai mulți ajung la spital din cauza unor complicații gastroenterologice sau cardiace. Odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, cadrele medicale se ocupă și de recoltarea probelor în vederea testării PCR.
„Zilnic, în UPU se prezintă, în medie, 250 de pacienți. Este aglomerat în permanență. Sunt pacienți care ajung cu complicații după ce au fost diagnosticați cu ulcer, gastrită, care au hemoragie internă digestivă, pacienți cu boli cardiovasculare, urgențe medicale și multe altele. Pe lângă aceste cazuri, pe care frecvent le întâlnim în UPU, avem o medie zilnică de 12-16 pacienți cu simptome clare de COVID-19 și pe care trebuie să îi testăm. Totodată, îi testăm și pe toți pacienții care urmează să fie internați în spitale. Avem și acum pacienți cu boli decompensate, care așteaptă până în ultimul moment, până în momentul în care boala se agraveză, iar simptomele sunt greu de manageriat. Aceștia ajung de multe ori în stare critică”, încheie. dr. Ovidiu Popa.