Ieșenii au obținut peste un milion de euro pentru înființarea livezilor în mai multe zone din județ

de: Raluca COSTIN
02:00, 30 mai 2024

Ieșenii au primit peste un milion de euro, fonduri europene, pentru înființarea livezilor. Investițiile au fost demarate, astfel că în județ vor fi înființate mai multe livezi cu cireși, meri sau mixte

Domeniul pomicol din Iași se dezvoltă cu ajutorul fondurilor europene. În ultimii ani, când au fost lansate măsurile pentru investițiile în pomicultură, fondurile au fost epuizate înainte de termen. Astfel, ieșenii vor să investească banii europeni în livezi cu cireși, meri sau mixte. O parte dintre aceștia au demarat investițiile, fiind deja peste un milion de euro în conturile lor. Specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) verifică noi proiecte depuse de ieșenii care vor să investească sute de mii de euro în livezi.

Pomicultorii din Iași care au depus proiecte la AFIR au primit fonduri europene, în valoare de 1,3 milioane de euro. Aceștia au investit între 300.000 și 500.000 de euro în plantațiile pomicole din comunele Bălțați, Bârnova, Cristești și Deleni. Anul acesta, o nouă sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă de AFIR, iar fondurile alocate, peste 100 de milioane de euro, au fost rapid accesate.

Ieșenii au obținut peste un milion de euro pentru înființarea livezilor

Banii sunt folosiți pentru creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole. Sprijinul nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 este de maximum 65 la sută din costurile eligibile, fără a depăși suma de 1.500.000 de euro/proiect, cu excepția celor ce implică achiziția de utilaje și echipamente agricole, al căror cost nu poate depăși 300.000 de euro. Încurajați de fondurile europene, mai mulți agricultori din județ au investit în livezile cu nuci.

Unul dintre ieșenii care a accesat fonduri europene este Petru Ignat, din comuna Moșna. Fermierii spun că accesarea fondurilor nerambursabile reprezintă o gură de oxigen, iar astfel au reușit să dezvolte afacerile din mediul rural. În Iași, după Revoluție, suprafețele de livezi cu nuci s-au redus considerabil. De aceea, potrivit specialiștilor, fondurile UE reprezintă un real ajutor pentru cei care vor să readucă Iașul pe harta județelor cu suprafețe însemnate de livezi cu nuci.

Ieșenii vor putea accesa banii europeni pentru utilaje agricole noi

Singurele măsuri disponibile, în această perioadă, sunt DR 25- Modernizarea infrastructurii de irigații și DR 26- Înființarea sistemelor de irigații. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu două luni, pentru a permite beneficiarilor să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor. Potrivit ghidului solicitantului, documentul este eliberat de ANAR (Administrația Națională Apele Române) în situația în care sursa de apă nu este asigurată prin intermediul infrastructurii ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare). De asemenea, pragul de selecție în perioada de prelungire a depunerii proiectelor va fi de 30 de puncte.

În măsura DR 25 sunt 255 de proiecte, iar în măsura DR-26 sunt 22 de proiecte din toată țara. Sesiuni de depunere a proiectelor în măsurile de modernizare a exploatațiilor agricole prin achiziția de utilaje noi vor fi deschise în luna iunie 2024. Ieșenii au primit peste un milion de euro pentru înființarea livezilor, din fonduri europene.