Ieșenii au luat cu asalt Plaja Purcica! Căldura din ultimele zile i-a scos din case pe clienții Stațiunii Balneare Nicolina! Zeci de persoane stau la cozi în fiecare dimineață, pentru a se bucura de nămol și de apa sulfuroasă!
Plaja Purcica, plină ochi de la primele ore ale dimineții! Zeci de ieșeni stăteau la coadă pentru a se bucura de beneficiile terapeutice cu nămol și apă sulfuroasă. În general, clienții vin de mai mulți ani la plaja din zona Nicolina pentru tratamente, dar și pentru bronz și relaxare. Prețul de intrare este de 8 lei, iar o sticlă cu nămol, de jumătate de litru costă 2 lei
Plaja Purcica este unul dintre cele mai căutate locuri din Iași în acest moment! Temperaturile ridicate din această perioadă au umplut plaja. În aceste zile, la primele orele ale dimineții, ieșenii stau la coadă la intrare. Zecile de persoane vin la plaja din Nicolina pentru a se bucura de beneficiile terapeutice cu nămol. Ieșenii pot profita și de apa sulfuroasă, care face minuni.
La două ore de la deschidere, plaja pentru femei era plină, nu aveai unde să arunci un pai. Toate șezlongurile erau ocupate și foarte multe persoane stăteau în picioare. Astfel, marți, 13 iulie 2021, în jurul orei 10:00, la Plaja Purcica, din zona Nicolina, erau peste 60 de femei și altele veneau pentru a se bucura de soare. Media de vârstă a acestora era de 45-65 de ani.
„Acum 2 ani, o vecină mi-a recomandat acest loc și mi-a spus că ea s-a tratat de reumatism aici, cu ajutorul nămolului. Eu nu sunt bolnavă, dar, de la bătrânețe, mă dor genunchii, spatele, mâinile și, dacă vin aici, mă tratez. Nu îmi place să merg la spital. Aici mă mai întâlnesc cu câte cineva, mai stau de vorbă, mai uit de greutăți. Eu sunt singură, copiii și nepoții sunt plecați, iar, când vin aici, uit de toate problemele. Vin aproximativ de două ori pe săptămână și nu stau foarte mult. Vin de dimineață, pe la 9:00, și stau o oră-două”, a declarat o ieșeancă.
Ieșencele merg la plajă pentru a se relaxa
Nu toată lumea merge la plaja din zona Nicolina pentru tratamente, unele femei merg pentru a se relaxa. Dimineața, cele mai multe persoane prezente pe plajă sunt femei trecute de 40 de ani, iar, după-amiaza și în zilele de weekend, la plajă își fac prezența și adolescente. Prețul de intrare la plajă este de 8 lei pentru persoanele adulte, iar copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită. O sticlă de nămol de 500 de mililitri costă 2 lei și poate fi cumpărată de la intrare.
„Vin de ani de zile aici! E momentul meu de liniște și de relaxare. Prefer să vin dimineața, pentru că nu e nici foarte cald și stau până pe la prânz. La vârsta mea nu am nicio problemă cu oasele, pentru că, de când vin aici, mereu fac tratamente cu nămol și m-au ajutat foarte mult. Cât e cald afară, sunt și eu la plajă. Am prietene cu care vin aici și stăm, povestim, ne relaxăm și, după aceea, ne întoarcem la viața normală. Ne întoarcem acasă, avem grijă de nepoți, facem mâncare, dar e important să avem grijă și de noi. Nu mă deranjează mirosul de la apa sulfurată, pentru că m-am obișnuit cu el”, a declarat Valeria, o ieșeancă în vârstă de 62 de ani care se afla la plajă.
Beneficiile tratamentelor cu apă sulfuroasă și nămol
Apele minerale sulfuroase din Stațiunea Balneară Nicolina (denumită popular „Plaja Purcica”) sunt recunoscute pentru beneficiile remarcabile pe care le au în tratamentul afecțiunilor reumatice. Aceste ape minerale hipotermale au un conținut ridicat de sulf, clor și iod, fiind printre cele mai concentrate ape sulfuroase din Europa. Valoarea terapeutică a acestora și eficiența tratamentului balnear cu apele minerale sulfuroase din această zonă au fost evidențiate prin numeroasele studii realizate în cadrul Spitalului de Recuperare și al Policlinicii Balneare Nicolina.
Studiile au demonstrat faptul că, utilizate în cură externă, apele sulfuroase pot trata cu succes următoarele categorii de afecțiuni: reumatice, dermatologice, post-traumatice, respiratorii și neurologice periferice. Nămolul este un element din natură, care conține o serie de minerale importante, ale căror efecte sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului. Nămolul are efect detoxifiant, absorbind toxinele din organism, dar și proprietăți terapeutice și relaxante.