Ieșenii au început să se imunizeze împotriva Covid-19 chiar din prima zi a anului 2022! În centrele de vaccinare rămase deschise s-au prezentat 17 persoane

de: Andreea Pădurescu
02:00, 03 ian. 2022

În prima zi din an, 17 ieșeni au ales să se imunizeze împotriva Covid-19. Cei mai mulți dintre aceștia s-au prezentat în centre de vaccinare pentru administrarea dozei de rapel și „booster”. Doar două persoane s-au imunizat cu prima doză. Rata imunizării împotriva COVID-19 se menține crescută la Iași de mai bine de o lună

Mai mulți ieșeni au ales să se vaccineze împotriva Covid-19 chiar în prima zi a anului 2022. În cele câteva centre de vaccinare rămase deschise în Iași s-au prezentat 17 persoane care s-au imunizat cu doza 1, doza 2 și doza 3. Cei mai mulți dintre aceștia au mers pentru administrarea rapelului, mai exact nouă persoane. Alte șase persoane s-au vaccinat cu doza „booster” și doar două cu prima doză. Dintre cei doi ieșeni imunizați cu prima doză, unul a ales vaccinul Johnson&Johnson. În ultima zi din anul 2021 s-au vaccinat peste 100 de ieșeni. Trebuie menționat că 42 de persoane au primit doza 1 și 44 de persoane au primit doza 2. Cu doza 3 s-au vaccinat 48 de persoane.

Din cele 129 de doze de vaccin administrate, 34 au fost cu serul Johnson&Johnson. Rata imunizării împotriva COVID-19 se menține crescută de mai bine de o lună în județul Iași. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare. Trebuie precizat că cele 33 de centre de vaccinare existente în Iași au revenit la programul normal de funcționare după sărbătorile de iarnă.

Pe 27 decembrie 2021 s-a împlinit un an de la debutul campaniei de vaccinare

S-a împlinit un an de când primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns la Iași! Campania de imunizare împotriva Covid-19 a început pe data de 27 decembrie 2020, când multă lume era neîncrezătoare în privința vaccinării. De la debutul campaniei și până pe 30 decembrie 2021, la Iași au fost imunizate 57.371 de persoane. Cu greu au fost convinși ieșenii să-și administreze serul împotriva noului coronavirus. Primul ieșean care a ales să se vaccineze a fost managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Florin Roșu, urmat de echipa medicală din unitatea pe care o conduce. La acea vreme, în județ erau pregătite 34 de centre de vaccinare anti-COVID-19, unde ieșenii se puteau vaccina doar pe bază de programare.

În prezent, în Iași funcționează 33 de centre de vaccinare, dar fără programare. Persoanele care au avut prioritate la imunizarea împotriva noului coronavirus au fost cadre medicale din spitalele suport COVID-19, aflate în prima linie în lupta cu noul tip de virus. Vaccinarea anti-COVID-19 s-a făcut etapizat. Astfel, la început au fost vizate cadrele medicale atât din sectorul privat, cât și din cel de stat. Erau cuprinși în acea categorie toți angajații din domeniul sănătății, de la medici de familie, asistente medicale, la studenți voluntari în unități sanitare și rezidenți. În cea de-a doua etapă, începând din luna februarie 2020, au fost incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Restul populației care a dorit să se imunizeze a intrat în ultima etapă de vaccinare.