Ieșenii au depus zilnic reclamații la Garda de Mediu, în anul 2022. Sunt nemulțumiți de mormanele de gunoaie aruncate peste tot
Ieșenii au depus în fiecare zi, în acest an, reclamații la Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași. Cele mai multe sesizări ale ieșenilor se referă la mormanele de gunoaie aruncate peste tot
Ieșenii depun tot mai multe reclamații la instituțiile de mediu, fiind nemulțumiți de mormanele de gunoaie pe care le găsesc mai ales în mediul rural, de faptul că se construiesc blocuri și alte clădiri în oraș și în zona metropolitană, dar nu se respectă condițiile de mediu, dar și de zgomotele și praful produse de lucrări. Numai în anul 2022 Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași a primit 224 reclamații, mai multe ca în anul precedent, în aceeași perioadă. Specialiștii de mediu susțin că cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde se aruncă gunoaiele, și faptul că este mai dificilă prinderea celor care încalcă legislația de mediu. Comisarii verifică toate aceste sesizări și cele mai multe se confirmă, aplicând sancțiuni drastice.
„Sancțiuni destul de mari au primit persoanele fizice și juridice. Ne ajută și opinia publică foarte mult să prindem persoanele care dau foc la vegetație sau aruncă gunoaie. Aceste persoane nu realizează că poluează. Sancțiunile sunt foarte mari, mai ales pentru incendierea gunoaielor, la persoane fizice de la 3.000 la 6.000 de lei, la cele juridice, de la 20.000 la 40.000 lei”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.
Numai în luna aprilie 2022 au fost aplicate amenzi în valoare de 176.000 de lei, cele mai multe pentru gunoaiele depozitate pe câmp.
Ieșenii au depus reclamații în anul 2022 nemulțumiți de mormanele de gunoaie din mediul rural
Mai mult, a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeuri sau eliminarea lor în spații neautorizate, fapte care se constituie și ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice). Pentru rezolvarea situației privind depozitările necontrolate de deșeuri Ministerul Mediului a demarat campania „Curățăm România”, care se desfășoară și la Iași și se bucură de un real succes.
Deși, inițial, se dorea ca aceasta să se desfășoare în intervalul 4 aprilie-4 mai, s-a decis prelungirea sa până pe 31 mai 2022. În prima lună de campanie au avut loc 400 de acțiuni de strângere a gunoaielor, în timpul cărora au fost colectate 377 tone de deșeuri.
Comisarii de mediu vor verifica dacă mai sunt gunoaie în mediul rural
Chiar dacă în ultima lună această campanie de colectare a deșeurilor a avut succes comisarii de mediu vor continua verificările și la primăriile din județ. În anul precedent, mai multe primării din Iași au fost amendate de Garda de Mediu pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor, dar și pentru că primarii nu au atins target-ul de 50 la sută privind colectarea selectivă. Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă. Primăria comunei Movileni a fost sancționată cu 75.000 de lei pentru că a poluat mediul.
De altfel, cele mai multe amenzi aplicate de comisarii de Mediu, în anul precedent, au fost pentru depozitările necontrolate de deșeuri și gunoaiele de pe câmp. Ieșenii au depus reclamații privind mormanele de gunoaie din comunele verificate de comisarii de mediu.