Ieșenii au depus sute de cereri în Agro IMM Invest și IMM Invest. Suma solicitată de antreprenorii din Iași este de peste 5 milioane de lei

de: Raluca Costin
02:00, 01 mai 2021

În ultimele două săptămâni au fost depuse peste 200 de cereri din partea firmelor din Iași care au solicitat ajutoarele financiare în programul IMM Invest și subprogramul Agro IMM Invest. Suma solicitată de antreprenorii din Iași este de peste 5 milioane de lei. Fondul de Garantare a semnat contractele cu băncile partenere în programe

Antreprenorii din Iași au depus peste 200 de cereri în Programul IMM Invest, din care un sfert sunt solicitări pentru finanțarea acordată în subprogramul Agro IMM Invest. Ieșenii vor să obțină ajutoare financiare pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19, în valoare de peste 5 milioane de lei. Pentru anul 2021, programul IMM Invest are un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este rezervat subprogramulului Agro IMM Invest.

Subprogramul Agro IMM Invest oferă în plus o componentă nerambursabilă, în valoare de maximum 10 la sută, aplicată la valoarea finanțării garantate. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care poate fi acordată unui beneficiar în IMM Invest/și Agro IMM Invest este de 10.000.000 de lei pentru creditele de investiții și de 5.000.000 lei pentru creditele/ liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru. Din cele 10.006 de cereri din toată țara înscrise pe platformă, care au solicitat 12,7 miliarde de lei, peste 1.700 de solicitări sunt pentru Agro IMM Invest.

Antreprenorii din Iași pot obține ajutoare financiare de până la 10 milioane de lei, în IMM Invest și Agro IMM Invest

În cadrul programului IMM Invest, etapa 2021, au fost introduse noi categorii de beneficiari precum profesiile liberale, fermierii, întreprinderile mici cu capitalizare pe piața medie. Acestea sunt întreprinderi care, împreună cu întreprinderile pe care le controlează și întreprinderea care are/au controlul direct sau indirect asupra lor, au între 250 și 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 100 de milioane de euro sau al căror bilanț anual nu depășește 86 de milioane de euro. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a semnat actele adiționale la convențiile de garantare cu băncile partenere în programul IMM Invest, iar platforma pe care întreprinzătorii se pot înscrie pentru a accesa fondurile în cadrul programului și subprogramului Agro IMM Invest, respectiv https://www.imminvest.ro/ este deschisă pentru înscrieri. Antreprenorii din Iași pot solicita de la specialiștii instituției starea propriei solicitări accesând site-ul FNGCIMM în aplicația https://www.fngcimm.ro/informatii-solicitari-garantii-imm.

A fost stabilită lista băncilor partenere în cadrul programului IMM Invest

Băncile partenere în cadrul programului sunt în număr de 22, fiind vorba de Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Exim Bank, BRD, OTP Bank, Unicredit Bank, Intesa Sanpaolo, Alpha Bank, First Bank, ING Bank, Banca Românească, Vista Bank, Idea Bank, Garanti Bank, Credit Agricole, Patria Bank, Libra Internet Bank, Porsche Bank, Procredit Bank, Techventures Bank. Firmele din Iași care vor să obțină ajutoarele financiare în cadrul IMM Invest și Agro IMM Invest se pot înscrie în aceeași aplicație de pe site-ul Fondului de Garantare.

Sute de firme din Iași din diverse domenii de activitate au reușit să obțină banii de la stat pentru a acoperi pierderile din anul precedent, însă alte câteva sute de antreprenori așteaptă în continuare răspunsul de la băncile partenere în program. Patronii din Iași care au accesat banii acordați prin program susțin că au reușit să își salveze afacerile afectate de pandemia COVID-19 datorită sumelor primite în anul 2020. Aceștia au încasat între 1 milion și 5 milioane de lei, prin intermediul acestui program.

Firmele din Iași au accesat o finanțare în valoare de 750 de milioane de lei, în programul IMM Invest

Primul ieșean care a obținut finanțare în programul IMM Invest este Romică Scripcariu. Antreprenorul din Iași care comercializează echipamente de încălzire a luat un credit în valoare de 510.000 euro, pentru capital de lucru și investiții. IMM Invest este primul program lansat de stat, în anul 2020, la începutul pandemiei COVID-19, care a avut ca scop sprijinirea antreprenorilor care au înregistrat pierderi financiare în anul precedent. Firmele din Iași au obținut în anul 2020 ajutoare financiare în valoare de 750 de milioane de lei. Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program, în anul 2021, se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri. Un alt program derulat de Fondul de Garantare pentru IMM-uri care va fi lansat începând cu luna mai 2021 este IMM Factor.