Prima pagină » Local » Ieșenii au ajuns să facă împrumuturi pentru a putea supraviețui! Casa de Ajutor Reciproc face credite pe bandă rulantă: „Avem persoane care împrumută și la 90 de ani”

Ieșenii au ajuns să facă împrumuturi pentru a putea supraviețui! Casa de Ajutor Reciproc face credite pe bandă rulantă: „Avem persoane care împrumută și la 90 de ani”

15 aug. 2024, 02:00,
Mădălina ISACHE în Local

În Municipiul Iași, majorările de prețuri i-au determinat pe cetățeni să recurgă la împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a putea supraviețui. La împrumuturi recurg persoane de toate vârstele, chiar și bătrâni de 90 de ani.

Împrumuturile de la Casa de Ajutor Reciproc sunt numeroase și pentru toate vârstele

În perioada verii, creditele solicitate de ieșeni la CARP s-au înmulțit considerabil. Dacă în trecut persoanele solicitau bani pentru a-și face achiziții considerabile ce le îmbunătățeau traiul și le asigurau o viață mai confortabilă, acum recurg la această soluție din cauza neajunsurilor. Banii împrumutați sunt utilizați pentru a-și cumpăra lemne de foc sau fructe și legume din care pregătesc conserve pentru anotimpul rece.

„În ultimul timp, împrumuturile se fac pentru diverse lucruri. În perioada asta, persoanele care locuiesc la țară fac împrumuturi pentru a-și cumpăra lemne pe iarnă. Majoritatea oamenilor care împrumută, își doresc să ia lemne cât mai curând, pentru că sunt siguri, că în toamnă, prețurile vor fi mult mai mari și nu își vor mai permite. Avem și în oraș oameni care se pregătesc de iarnă, care împrumută bani ca să își repare centralele și să își ia legume, pentru a face pregătirile de toamnă”, a declarat Gabriela Ursanu, contabilul șef de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iași.

Pensionarii cu vârste înaintate apelează la împrumuturi pentru a acoperi costurile tratamentelor medicale sau ale operațiilor costisitoare. Sumele împrumutate sunt, de obicei, mici și pe perioade relativ scurte, pentru a le permite acestora să își continue tratamentele fără a fi împovărați de rate mari.

„Membrii care vin și fac împrumuturi, au vârste diverse. Chiar săptămâna trecută, a venit un pensionar de 90 de ani și nu este singurul de această vârstă. Sunt persoane care vin din cauza problemelor de sănătate, dar și pentru a-și cumpăra loc de veci și a-și pregăti cavoul. Cred că se pregătesc pentru ce urmează…” , a menționat contabilul șef.

Cererile crescute au motivat Casa de Ajutor Reciproc să vină cu soluții avantajoase

Pentru a face împrumuturi, membrii CARP trebuie să îndeplinească anumite criterii. Ieșenii sunt nevoiți să prezinte actul de identitate și un cupon recent de pensie. Suma împrumutată este decisă în funcție de pensia lor și de cotizația la fondul de ajutoare. Aceștia trebuie să aibă garanți pentru a putea fi eligibili să primească posibilul împrumut.

Începând cu luna martie a anului 2024, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a venit cu o soluție pentru persoanele care își găsesc cu mare greutate un garant.

„În perioada asta, le-am dat împrumuturi și fără garant datorită unei promoții. Cei care se înscriu, au posibilitatea de a primi 5000 de lei, fără garant. Promoția este de câteva luni și a început anul acesta. Inițial, am dorit să fie pe perioada a câteva luni, dar luăm în considerare să fie pe termen lung, pentru că există cerere” , a declarat Elena Ungureanu, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iași.

Cu toate acestea, membrii trebuie să îndeplinească o serie de criterii

„Pentru a putea face un credit fără garant, trebuie să îndeplinească niște condiții. Pensia trebuie să fie minim 1500 de lei și să aibă minim 70 de ani. Se oferă în limita a 5000 de lei” , a spus Gabriela Ursanu.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor oferă ieșenilor împrumuturi pe bandă rulantă datorită cererii cauzate de scumpiri semnificative. Cetățenii aleg să facă împrumuturi pentru tot felul de motive, cum ar fi achiziționarea de lemne de foc, medicamente sau chiar locuri de veci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`