Ieșenii apelează la psiholog, fiind speriați de facturile mari. „Oamenii se întreabă dacă se vor descurca”

de: Redacția BZI
02:00, 28 sept. 2022

Ieșenii apelează la psiholog, fiind speriați de facturile mari și de previziunile specialiștilor care spun că această iarnă va fi dificilă. Persoanele care fac terapie au salarii peste medie și sunt îngrijorate cu privire la viitor

Ieșenii s-au speriat de facturile la energie și gaz și discută cu psihologii despre cum trebuie să procedeze ca să treacă mai ușor peste această iarnă. Specialiștii spun că pe lângă problemele pe care le aveau deja și pentru care făceau terapie, ieșenii au adăugat și frica de viitorul incert din punct de vedere financiar.

„Se vede o dinamică în subiectele pe care le adaugă în terapia propriu-zisă. Oamenii se întreabă dacă se vor descurca. Și nu e neapărat vorba de oameni care nu au o situație bună, dar sunt îngrijorați din punct de vedere financiar. Au restricționat cheltuielile. De exemplu, dacă își permiteau o vacanță scumpă, acum au ales să plece mai puține zile sau să nu mai meargă. Au redus drastic din cheltuieli. Am clienți care voiau să facă investiții un pic mai mari, dar s-au oprit. Sunt în spațiul public tot felul de informații care îi sperie. A fost pandemia, războiul, iar acum scumpirile. Oamenii văd concret că totul s-a scumpit, deci sunt super realiști. Nu doar din România, chiar și în Europa se întâmplă asta, cu privire la scumpiri. Oameni care sunt bine profesional, dar își fac griji de cum se vor descurca. Cei care au trăit comunismul sunt mai stresați, au un deja-vu și informația din subconștient se reactivează”, explică Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Ieșenii care apelează la psihologi se tem de facturile mari

Specialistul explică faptul că ieșenii care se tem că nu vor mai avea cu ce să plătească facturile au insomnii și, ulterior, apare și anxietatea.

„În general, vin persoane care au peste 25 de ani. Sunt persoane care au stres, insomnii, noaptea se gândesc la problemele din viitor. Spun că multe salarii nu au crescut, dar s-au mărit prețurile. Eu nu pot să-i garantez omului viitorul financiar, dar îi sfătuiesc să nu se mai îngrijoreze, iar dimineața să-și ia un răgaz și să se gândească la ce pot face în legătură cu problema cu care se confruntă. Cum pot să economisească, să renunțe la anumite investiții. Sunt oameni care trăiesc de pe o zi pe alta, dar și aceștia pot să găsească soluții pentru a mai reduce din stres. Pot să discute cu un prieten, cunoștință, să stea pe afară, să se plimbe”, mai spune Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Ieșenii se tem de sărăcie și de viitorul incert, situație prezentată de reporterii BZI în edițiile anterioare.

Andreea Buhuși: „Să nu se îngrijoreze pentru ce va fi peste o lună, două, trei”

Andreea Buhuși le recomandă ieșenilor să fie raționali și să își facă o listă cu cheltuieli prioritare pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

„În primul rând, le recomand oamenilor să își prioritizeze cheltuielile și să nu se îngrijoreze pentru ce va fi peste o lună, două, trei. Anxietatea e o frică imaginară, pentru că e vorba de viitor. Există tehnici de ancorare în prezent, diverse metode de a respira. Eu discut cu clienții și îi întreb: «Azi v-ați permis cafeaua?». Spun că da, dar apoi continuă cu: «Ce o să facem cu gazul, cu benzina?». Oamenii au îngrijorarea primară pentru supraviețuire. Noi trăim foarte mult în viitor și în trecut, foarte puțin în prezent. Persoanele care au anxietate iau decizii foarte proaste și, în această situație, trebuie folosită rațiunea. Nu știm concret ce va fi la iarnă. Cu prețurile la benzină, la fel, oamenii s-au stresat. Toate aceste situații afectează cel mai de preț lucru, sănătatea”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Ieșenii au apelat la psihologi și când a început războiul din Ucraina. Faptul că ieșenii apelează la ajutorul avizat, indiferent de situație, arată că vor să își rezolve problemele, mai spun specialiștii.