Mai mulți ieșeni, în general pensionari, au fost păgubiți în ultimul an cu zeci de mii de euro! Numărul acestor înșelăciuni, comise prin metoda Accidentul, a scăzut, totuși, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Mai nou, țeparii au început să se reprofileze, folosind mai degrabă metoda Compania, susțin autoritățile
Mai mulți ieșeni, în special persoane de vârsta a treia, au fost păgubiți în 2019 cu zeci de mii de euro, prin înșelăciuni comise prin metoda Accidentul! Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Iași, în 2019, urmare a activităților desfășurate de polițiști, a fost înregistrată o creștere de 278 la sută a cazurilor rezolvate prin identificarea autorilor.
„În urma majorării acestui procent, a crescut cu 58 la sută și numărul persoanelor cercetate pentru înșelăciuni comise în municipiul Iași. De asemenea, ca urmare a intensificării activității în ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de infracțiuni sesizate pe acest palier cu 85 la sută.
Cetățenii au fost informați cu privire la acest mod de acțiune al infractorilor și nu au dat curs solicitărilor false primite prin telefon, privind rude care ar fi fost implicate în accidente rutiere și care aveau nevoie urgentă de bani pentru presupuse intervenții chirurgicale”, a declarat ieri Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Înșelăciuni comise prin metoda Accidentul: 58 de fapte săvârșite de țepari
Într-un dosar penal, instrumentat de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași, au fost identificate 14 persoane bănuite de comiterea a 58 de înșelăciuni prin metoda Accidentul. Oamenii legii spun că infracțiunile au fost fie în formă consumată, fie în forma tentativei. Totodată, infracțiuni au fost comise în perioada 23 martie – 5 iulie 2019, în dauna unor persoane vătămate din județul Iași. Anchetatorii au adăugat că prejudiciul total este de aproximativ 183.000 de lei și 6.370 de euro.
„Una dintre aceste persoane ar fi contactat victima, de 83 de ani, căreia i-a transmis că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier și are leziuni la coloana vertebrală. De asemenea, i-a solicitat 40.000 de lei, pentru o operație. Ulterior, la ușa persoanei a venit o femeie care s-a oferit să ducă persoana vătămată la ambulanță, pentru a se convinge de adevărul celor afirmate. Victima a avut în mână o pungă în care se afla un portofel cu 50.000 de lei, pungă pe care femeia i-a smuls-o bărbatului din mână și a fugit”, a mai afirmat Anca Vîjiac.
Conform acesteia, persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt din Brăila, Sibiu, Galați, Suceava, Bacău, Buzău și Iași. Mai mult, 4 dintre acestea se aflau în penitenciar.
Percheziții domiciliare, după ce mai mulți ieșeni au fost păgubiți cu zeci de mii de euro
Într-un alt dosar penal instrumentat de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași au fost efectuate 3 percheziții domiciliare într-un dosar în care s-a folosit metoda Accidentul. Ulterior, au fost cercetate 8 persoane, bănuite de comiterea a 18 infracțiuni de înșelăciune. Mai apoi, 5 persoane au fost reținute / arestate în acest caz.
„Pe parcursul investigațiilor au fost prinși în flagrant un bărbat și o femeie, imediat după ce ar fi luat de la o ieșeancă de 88 de ani suma de 6.100 de euro și 7.100 de lei, precum și bijuterii din aur și argint. De asemenea, o femeie de 48 ani ar fi fost sunată pe telefonul fix de una dintre cele 8 persoane, care i-a comunicat că prietenul soțului ei ar fi provocat un accident rutier și, pentru a nu ajunge la închisoare, are nevoie de 15.000 de euro. Femeia nu a dat curs solicitării și nu a remis suma de bani solicitată”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
Anchetatorii au mai susținut că au reușit să identifice suspecții. Ulterior, aceștia au fost trimiși în judecată pentru tentativă de înșelăciune. Persoanele cercetate pentru comiterea faptelor sunt din Sibiu, Vaslui și Iași. Unele dintre acestea, care se aflau în penitenciare, ar fi inițiat convorbirile telefonice pentru a induce în eroare victimele, dar ar fi dirijat și alte persoane aflate în libertate pentru a ridica sumele de bani pretinse pentru efectuarea unor presupuse intervenții medicale.
15 țepari, 68 de înșelăciuni prin metoda Accidentul
Anchetatorii au mai afirmat că au identificat suspecții dintr-un alt dosar penal. De altfel, în acest an, s-a dispus extinderea urmăririi penale față de 15 persoane cercetate pentru 68 de înșelăciuni prin metoda Accidentul.
„Faptele au fost săvârșite în cursul anului 2018, în formă consumată, dar și sub forma tentativei. Acestea au fost comise în dauna unor persoane din județul Iași, cu un prejudiciu total de 508.475 de lei, 40.752 de euro și 1.300 de dolari americani. S-a reușit soluționarea pozitivă a acestor cazuri datorită relaționării eficace a polițiștilor cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Subliniem faptul că procurorul este titularul acțiunii penale, în timp ce misiunea polițiștilor este de a descoperi infracțiuni și de a-i identifica pe autorii acestora”, a încheiat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
Metoda Accidentul, înlocuită de țepari cu metoda Compania!
Pe de altă parte, autoritățile susțin că se înregistrează o ușoară creștere a situațiilor în care este folosită metoda Compania, pentru a induce în eroare în special persoane de vârsta a treia. Astfel, țeparii înlocuiesc metoda Accidentul, cu metoda Compania.
Conform oamenilor legii, în cazul metodei Compania, infractorii pretind că sunt reprezentanți ai companiilor de gaz, apă ori electricitate. Aceștia solicită accesul în locuință, pentru verificări.
Odată ajunși în locuință, țeparii caută banii sau diverse bunuri ale persoanelor în vârstă, în timp ce unul dintre ei ține victima de vorbă, într-o încăpere. În momentul în care găsesc bani sau bunuri de valoare, presupușii „angajați” ai companiilor de utilități se fac nevăzuți. Victimele constată ulterior că au fost păgubite.