Ieșencele își doresc să devină tot mai atrăgătoare, dar nu-și închipuie ce pericol le pândește! Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Se ajunge astfel chiar la scăderea acuității vizuale” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 07 dec. 2023

Ieșencele își doresc să devină tot mai atrăgătoare, motiv pentru care aleg să-și pună extensii de gene, dar nici nu-și închipuie ce pericol le pândește. Dacă nu se prezintă la timp la medicul oftalmolog, pacientele pot ajunge chiar să-și piardă acuitatea vizuală

Deoarece, atunci când poartă extensii de gene, demachierea nu se poate face corespunzător, cosmeticienele recomandând evitarea folosirii uleiurilor și a demachiatelor grase, femeile ajung să se confrunte cu înfundarea porilor prin care ies secrețiile din glandele existente la nivelul pleoapelor, iar filmul lacrimal își pierde din calitate și cantitate. Astfel, se ajunge la iritarea pleoapelor, iar în cele mai grave cazuri la afectarea vederii.

Ieșencele își doresc să fie tot mai atrăgătoare și nici nu țin cont de pericolul la care se supun: „Merg să-și pună extensii de gene fără să știe că sunt alergice”

Dacă nu se prezintă la timp la medicul oftalmolog, pacientele care poartă extensii de gene pot ajunge chiar să-și piardă acuritatea vizuală

La Clinica a Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași ajung frecvent paciente care poartă extensii de gene. Problemele cu vederea pot fi generate de alergia la substanța cu care acestea se lipesc de firele naturale. Totodată, pot apărea și pentru că demachierea nu se poate face corespunzător.

„Domnișoarele merg să-și pună extensii de gene fără să știe că sunt alergice la substanța cu care se prind firele false de genele naturale. Mai mult, în momentul în care ai gene false, nu mai poți să faci o demachiere corectă în fiecare seară, ceea ce duce la blefaroconjunctivită cronică cu înfundarea porilor prin care ies secrețiile din glandele existente la nivelul pleoapelor. Aceste glande au rolul de a asigura un film lacrimal de o calitate și o cantitate normală. Se ajunge astfel chiar la scăderea acuității vizuale, pentru că acest film lacrimal nu mai permite să fie o cornee curată și normal alimentată. Corneea nu are vase, iar atunci se alimentează din aceste glande”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Pericolul este la persoanele alergice, care pot să prezinte o inflamație intensă la nivelul marginii palpebrale”

Deoarece în cazul femeilor care poartă extensii de gene, filmul lacrimal își pierde calitatea și cantitatea, acestea ar trebui să utilizeze picături de lacrimi artificiale

Deoarece filmul lacrimal își pierde calitatea și cantitatea în cazul femeilor care poartă extensii de gene, acestea ar trebui să utilizeze picături de lacrimi artificiale. Problema este că nu toate cosmeticienele sunt de acord cu utilizarea acestora.

„La marginea fiecărei gene există pori, care conțin sebum și o parte apoasă care asigură filmul lacrimal. Se usucă marginea palpebrală, iar atunci ai senzație de usturime, de mâncărime. În teorie, când porți extensii de gene, nu ai voie să pui nici măcar picături de lacrimă artificială, dar filmul lacrimal ar trebui măcar să fie suplimentat cu lacrimă artificială. Pericolul este la persoanele alergice, care pot să prezinte o inflamație intensă la nivelul marginii palpebrale, foarte greu de tratat, deoarece, dacă ai pus genele, le scoți foarte greu. Există substanțe cu ajutorul cărora genele pot fi înlăturate, dar, dacă mai pui și substanța aia, situația se agravează mai mult”, a explicat prof. dr. Camelia Bogdănici.

Atunci când conștientizează că sunt alergice sau că nu se pot demachia corespunzător, ieșencele care apelează la extensii de gene pentru a fi mai atrăgătoare trebuie să aștepte ca genele să cadă în ritmul lor obișnuit, odată cu firele naturale. Astfel, se evită pericolul de a agresa și mai mult pleoapele cu substanțele folosite pentru înlăturarea lor.