Ieșeanul de 90 de ani umilit de un vecin în propria casă din Copou a primit o veste neașteptată! O înregistrare video i-a emoționat pe judecători, care au cerut spargerea lacătelor – GALERIE FOTO
Ieșeanul umilit de un vecin în propria casă din Copou a câștigat un proces. Astfel, o înregistrare video i-a emoționat pe judecători, care au cerut spargerea lacătelor de pe poartă. Acum, Mihai Popescu (90 de ani) și soția sa nu vor mai fi nevoiți să escaladeze gardul pentru a putea ieși din propria curte.
Ieșeanul în vârstă de 90 de ani umilit de un vecin în propria casă din Copou a primit o veste neașteptată! O înregistrare video i-a emoționat pe judecători, care au cerut spargerea lacătelor. Acum, Mihai Popescu (90 de ani) și soția sa nu vor mai fi nevoiți să escaladeze gardul pentru a putea ieși din propria curte.
„Instanța admite în parte cererea formulată de reclamanţii Mihai Popescu şi Teofilia Popescu în contradictoriu cu pârâţii Ştefan Filoş şi Cosmin Filoş. Obligă pârâţii să desfiinţeze gardul care împiedică accesul la scări şi să permită accesul la poarta comună de ieşire din imobil, ridicând lacătele puse pe poartă, până la soluţionarea definitivă a dosarului înregistrat pe rolul Judecătoriei Iaşi. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată”, au precizat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași la finele săptămânii trecute.
O veste neașteptată pentru ieșeanul de 90 de ani umilit de un vecin în propria casă din Copou
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Acest lucru a fost confirmat și de nonagenarul ieșean.
„Ei au drept de apel, dar să sperăm că sentința va rămâne așa. La instanță am depus și o probă video. M-am filmat cum sar gardul, ca să pot părăsi proprietatea”, a declarat ieri Mihai Popescu.
Acest proces dintre soții Popescu și vecinii lor a început pe data de 10 noiembrie 2021. Reclamanții au cerut, printr-o ordonanță președințială, să se stabilească un drept de trecere la magazia proprietatea lor aflată pe terenul atribuit prin hotărâre judecătorească şi la partea de jumătate din beci, situată pe acelaşi teren, să desfiinţeze gardul care împiedică accesul la scări şi să permită accesul la poarta de ieşire din imobil, ridicând lacătele puse pe poartă.
„Am dobândit prin act autentic de vânzare-cumpărare din 1973 cota de 2/3 indiviză din imobilul situat în Iaşi, format din construcţie cu destinaţia de locuință şi din terenul pe care se află aceasta, actul fiind autentificat sub nr. 5579/31.08.1973 emis de Notariatul de Stat Judeţean Iaşi”, au precizat soții Popescu în cererea adresată instanței.
Un scandal pornit între vecini, la un imobil din zona Copou
Mihai Popescu a susținut că este, practic, sechestrat în propria casă din cauza vecinilor. Totul a început pe data de 30 septembrie 2021. Un executor și mai mulți jandarmi s-au deplasat la proprietatea de pe strada George Coșbuc, nr. 18, în apropierea sediului Poliției de Frontieră Iași. Până la decesul vecinei, Tatiana Pascaru, Mihai Popescu se bucura de accesul spre proprietate. Însă moștenitorii femeii au obținut o sentință prin care li se permitea să construiască un gard care să delimiteze cele două proprietăți. Însă, potrivit acestuia, gardul a fost construit chiar până în peretele casei, în zona scărilor folosite de bătrân. Așa că bărbatul nu mai putea să iasă în curte și să folosească poarta principală. La un moment dat, Ștefan Filoș, soțul moștenitoarei Mihaela Filoș, i-ar fi permis să folosească acea cale de acces, dar situația s-a schimbat.
„În partea din faţă a imobilului, spre calea publică, s-a construit un gard începând cu zidul casei, peste platforma de beton care cuprinde scările de ieşire din casă, astfel că nu mai avem scări pentru a ieşi din locuinţă şi s-au blocat cu lacăte porţile de intrare în imobil. Pentru a ieşi din casă şi a ajunge la calea publică, nemaiavând scări, trebuie să escaladăm platforma sau să sărim de pe aceasta în dreptul uşii de ieşire, dar şi în această situaţie nu putem ieşi la stradă, fiind un gard metalic înalt, astfel că ne este imposibil să ieșim din casă, deşi avem nevoie să mergem la medic, la alimentară, să fim vizitaţi de rude şi de medicul de familie, lucruri imposibile în prezent”, a subliniat Mihai Popescu în fața judecătorilor ieșeni.
Ce au spus vecinii ieșeanului Mihai Popescu în fața judecătorilor
La rândul lor, vecinii lui Mihai Popescu au formulat o întâmpinare, prin care au solicitat respingerea ca vădit inadmisibilă a cererii de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care se solicită stabilirea unui drept de trecere la magazia proprietatea reclamanţilor şi la partea din beci, desfiinţarea gardului care împiedică accesul la scări şi permiterea accesului la poartă.
Aceștia au solicitat respingerea cererii ca inadmisibilă, având în vedere că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, respectiv aparenţa dreptului, caracterul provizoriu al măsurilor, existenţa unor cazuri grabnice şi neprejudecarea fondului.
„Din înscrisurile anexate reiese că reclamanţii nu au niciun drept de proprietate asupra terenului pe care doresc să treacă pentru a ajunge la magazia lor, asupra gardului care doresc să fie desfiinţat şi nici asupra suprafeţei de teren pe care vor să ajungă la poartă, cu atât mai puţin asupra porţii de ieşire din imobil, care nu este bun comun, toate acestea fiind proprietatea exclusivă a pârâtului”, au afirmat Ştefan Filoş şi Cosmin Filoş în fața magistraților ieșeni.
Aceștia au adăugat că, de fapt, soții Popescu refuză să-și construiască propria poartă de acces din imobil, deşi aceştia au fost notificaţi încă din vara anului 2020 că se va proceda la edificarea gardului despărţitor dintre cele două proprietăţi atribuite în proprietate exclusivă, motiv pentru care trebuie să-şi rezolve problema căii de ieşire din curte, adică să-şi facă propria lor poartă şi să-şi construiască trepte aferente terasei de ieşire din locuinţă.
Însă, acum, ieșeanul de 90 de ani umilit de un vecin în propria casă din Copou a primit o veste neașteptată din partea judecătorilor, care i-au dat dreptate parțial.