Ieșeanul care a dat lovitura în afaceri cu meseria ce este pe cale de dispariție. Petru Bolotă: „Tinerii nu sunt atrași”

de: Gabriela Rusu
02:00, 13 aug. 2024

Un ieșean a dat lovitura în afaceri cu meseria ce este pe cale de dispariție. Este vorba despre industria sticlei, mai exact instalarea utilajelor care prelucrează sticla. Bărbatul și-a luat inima în dinți, iar după mai bine de 16 ani de muncă în domeniu și-a deschis propria firmă. Acum, călătorește în toată țara și se împarte între viața de familie și cea de om de afaceri.

Ieșeanul care a dat lovitura în afaceri cu meseria pe cale de dispariție

Petru Bolotă este ieșeanul care a dat lovitura în afaceri pe un domeniu mai puțin cunoscut. Este vorba despre instalarea utilajelor de prelucrare a sticlei, meserie pe care a învățat-o atunci când era tânăr, iar acum, de patru ani, și-a pus pe picioare propria afacere. Pentru că Iașul nu este destul de dezvoltat pe acest domeniu, Petru Bolotă este nevoit să preia lucrări din toate zonele din țară. Deși nu descrie domeniul ca pe unul dificil, spune că cea mai grea parte este faptul că se află departe de familie.

„Activitatea noastră constă în instalarea utilajelor care prelucrează sticla, în industria sticlei plate și a termopanului. Instalăm după care le asigurăm mentenanță, în garanție, după garanție, cam asta facem. Instalații electrice industriale, automatizări industriale. Suntem pe toată țara. Mai puțin pe Iași, din păcate. Iașul nu prea are, stă mai slăbuț la capitolul acesta. Sunt două firme, dar își fac în regie proprie reparațiile și tot ceea ce au nevoie. Noi cele mai multe lucrări le avem pe partea de sud a țării. Nu e o meserie dificilă, doar că necesită mult timp. Plecăm în deplasări și de câteva săptămâni, suntem departe de familie, ăsta este dezavantajul”, a declarat Petru Bolotă, administratorul firmei WORKING GLASS.

Pentru a înțelege acest proces, trebuie știut faptul că sticla se obține, în general, prin topirea în cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuarț, piatră de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) și materiale auxiliare. Astfel, se întrebuințează la fabricarea geamurilor prin folosirea unor utilaje speciale.

Petru Bolotă, administratorul WORKING GLASS, a declarat și faptul că tinerii fug de acest domeniu, mai ales că este o meserie unde trebuie să te murdărești pe mâini.

„Pe partea de utilaje și mentenanță nu avem o promovare în mediul online. Majoritatea mă cunosc pentru că lucrez în domeniu de 20 de ani. Din 2003-2004. Și atunci am început ca și angajat. Am fost angajat la o firmă care pe lângă mentenanță cu utilaje, ei vindeau și materiale, precum termopane și așa mai departe, acolo am învățat eu meserie. Și mi-a plăcut, mai ales dacă o fac și acum, după 20 de ani. Partea proastă este că nu găsim oameni să-i angajăm, să-i învățăm, dar nu mai sunt oameni. Tinerii fug de această meserie, poate pentru că trebuie să te murdărești pe mâini. Le-aș recomanda tinerilor care sunt acum la început de drum să-și dorească. Să le placă pentru că, dacă nu îți place, nu prea ai ce căuta aici. Și să pună mâna la muncă, să învețe pentru că altfel nu ai cum”, a mai declarat Petru Bolotă, administratorul firmei WORKING GLASS.

Planul pe care îl are administratorul ieșean este ca în următorii ani să își deschidă, la Iași, propria fabrică de prelucrare a sticlei.

„Planul de viitor pe care îl am doar la capitolul de gânduri este să deschid o fabrică de prelucrat sticlă în Iași. Asta îmi doresc, însă este un proces foarte lung. O să o iau cu pași timizi. Sper și vreau să fie timizi, dar siguri. Vom vedea. Primul pas va fi acela de a căuta un spațiu, apoi să ne luăm câteva utilaje și să începem producția”, a mai subliniat Petru Bolotă.

În anul 2023, firma WORKING GLASS se afla pe locul 3 în Top Profit România Microîntreprinderi, din județul Iași, în reparații utilaje.

El este ieșeanul care a dat lovitura în afaceri cu meseria ce este pe cale de dispariție. Este vorba despre industria sticlei, mai exact instalarea utilajelor care prelucrează sticla.