Ieșeanca Theona Sărățeanu realizează genți și accesorii din piele ce se vând în Australia, Statele Unite ale Americii, Liban sau Germania. O geantă costă între 180 și 800 de lei – FOTO
Theona Sărățeanu, o ieșeancă în vârstă de 29 de ani, a demarat o afacere cu genți și accesorii din piele cu o investiție de numai 4.000 de lei. Forma rotundă a genților a atras clienți din toată lumea
Theona Sărățeanu, o tânără din Iași, are o afacere cu genți și accesorii din piele. Încă din copilărie a avut înclinație spre artă și a studiat în domeniu. „Am terminat Facultatea de Arte Plastice, Design textil, la Universitatea «George Enescu». Știam că vreau să lucrez în domeniu, dar nu aveam contextul atunci. Singura variantă era să îți faci propria afacere. La vremea respectivă, nu aveam idee ce o să fac, pentru că nu știam partea aceasta de business management, în cadrul facultății. Așa că am muncit ca barman, chelner, pe partea de retail, apoi am ajuns în corporație. Acolo m-am dezvoltat pe partea de organizare. În urmă cu 2 ani, când a venit pandemia și ne-am trezit închiși în casă, din senin, am avut mai mult timp liber și mi-am dat seama cât de mult se irosește timpul pe drumul la muncă sau prin alte lucruri pe care le faci în fiecare zi. Lucrând de acasă, am avut un timp mort care mi-a permis să fac și altceva. Am fost și în UK la un curs de dezvoltare personală și pe partea aia mi s-au aprins beculețele, că vreau să fac ceva mai mult și să mă întorc la domeniul pe care îl iubeam. Mama m-a încurajat să fac pictură și am urmat cursuri de iconografie cu profesorul Petru Bicer, Dumnezeu să-l ierte, care mi-a insuflat răbdarea și migăleala”, spune Theona Sărățeanu, producător din Iași. O altă ieșeancă care face produse handmade este Raluca Zaiț ce realizează coronițe.
Gențile produse de ieșeanca Theona Sărățeanu sunt unicate
Antreprenoarea din Iași spune că forma genților este cea care atrage clienți atât din țară, cât și din străinătate. „În anul 2 de facultate am avut un curs unde trebuia să realizăm un prototip de accesoriu. Am făcut un pantof, o geantă rotundă din materiale reciclate, din discuri de vinil. Prototipul acelui model de geantă era faptul că fața de vinil ce era pictată manual se putea detașa. Mie mi-au plăcut întotdeauna modelele rotunde, au esența de a reda planeta Pământ. Am vrut să realizez gențile pe același principiu, dar era vorba de rezistența materialului. Am căutat materiale dure și am dat peste hainele mele din piele și am făcut câteva prototipuri. Bineînțeles că nu erau cele mai strălucite, dar am căutat diverse instrumente. Pielea o iau de la un furnizor ce are piele tăbăcită vegetal care e mai prietenoasă cu mediul. Mai străbat SH-urile pentru piele mai moale pe care o folosesc la căptușeală și la buzunare interioare ca să păstrez factorul de reciclare. Mai iau și resturi de la alți producători și le lucrez”, povestește Theona Sărățeanu. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, și povestea lui Ben Brucker ce realizează produse din piele manual.
Clienții plătesc sute de lei pentru produsele din piele
Sute de genți au fost vândute în Australia, Statele Unite, Germania, Liban, dar și în diverse orașe din țară. Cele mai ieftine costă 180 de lei, iar cea mai complexă este 800 de lei, o geantă 5 în 1. „Clienți nu m-au căutat din prima. Trebuie să îi cauți și să le arăți ce îți poate pielea, ca să zic așa. Am început cu o lansare oficială la un târg de produse handmade. Am început să promovez produsele pe grupuri, în comunitatea de producători handmade, multe dintre cliente au venit prin intermediul logodnicului meu care organizează diverse cursuri pentru femei, și încet-încet am început să vând pe cale naturală, prin website, pe Instagram. Unele cliente văd ce se poate realiza, dar vor și altceva, pentru că pot să mai explorez. O comandă specială este undeva la o săptămână. Alegem pielea împreună, accesoriile metalice, fac propuneri de schițe, apoi stabilim prețul, se achită avansul și apoi încep munca. Am avut mai mulți din străinătate, pentru că se apreciază produsul manual și încă există altă putere de cumpărare, deși în rândul comunității de artizani de piele din România nu am cele mai mari prețuri. Gențile rotunde sunt decorate cu rășină epoxidică și sunt acele picturi unicat pe care nu le pot reproduce, nici dacă aș vrea. Le lucrez în funcție de ce materiale găsesc. Totul este colecție limitată, le păstrez forma”, explică producătorul. Ieșeanca Theona Sărățeanu mai spune că frecvent scoate colecții noi.