Ies la iveală combinațiile lui Costel Alexe și ale PNL! Firma de partid a primit contractul și a realizat proiectarea și studiile geotehnice de pe drumul județean DJ 207A, care s-a surpat
Încep să iasă la iveală combinațiile lui Costel Alexe și ale PNL. Geo Myke, controlată de Dragoș Ciopate, firma agreată de PNL și „recomandată” tuturor primarilor liberali din județ, a primit contractul și a realizat proiectarea și studiile geotehnice de pe drumul județean DJ 207A, care s-a surpat
Firma de casă a PNL, controlată de afaceristul Dragoș Ciopate, a fost cea care a realizat studiile de fezabilitate, studiul geotehnic și proiectul tehnic pentru lucrările executate pe drumul județean DJ 207A. Contractul a avut o valoare de peste 208.000 de lei.
Ies la iveală combinațiile lui Costel Alexe și ale PNL! Geo Myke SRL a primit contractul pentru proiectare și studiu geotehnic de pe drumul județean DJ 207A, care s-a surpat
Drumul județean DJ 207A este artera care leagă județul Iași de județul Neamț și care trece și prin satul Stroiești, din comuna Sinești. În anul 2021, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, din cadrul Consiliului Județean, a lansat procedura de licitație privind contractarea serviciilor de întocmire a documentațiilor tehnico-economice pentru un lot de lucrări care le include și pe cele de pe DJ 207A. Contractul a avut o valoare estimată la 299.831,93 lei, fără TVA. În cadrul procedurii au fost depuse 12 oferte financiare, printre care și cea a firmei de casă a PNL, și anume, Geo Myke SRL, controlată de afaceristul Dragoș Ciopate. Coincidența face ca oferta declarată câștigătoare să fie cea depusă de afaceristul din Iași.
Astfel, Geo Myke SRL a fost cea care s-a ocupat de elaborarea studiului topografic, a studiului geotehnic, expertiza tehnică, dar și a proiectului tehnic, așa cum este prevăzut în documentele publicate în cadrul procedurii.
„Servicii de proiectare și asistență tehnică pentru: Întocmirea documentațiilor tehnico-economice pentru lucrările de întreținere și reparații la drumuri: 1. IBU DJ 282D: Henci – Podu Iloaiei, km 14+834 – 15+242, L=0.408 km; 2. IBU DJ 207A: Lim. jud. Neamt – Stornesti, km 29+595 – 33+400, L=3.805 km; 3. IBU DJ 207M: A. I. Cuza – Kogalniceni, km 6+178 – 8+985, L= 2.807 km; 4. IBU DJ 249A: Dancu – Holboca, km 2+200 – 2+600, L=0.400 km; 5. IBU DJ 281D: Intravilan Ceplenița, km 2+012 – 3+512, L=1.500 km, în conformitate cu cerințele din documentația de atribuire, (elaborarea de studiu topo (ST), studiu geotehnic (SG), expertiza tehnică (ET), proiect tehnic (PTh), caiete de sarcini (CS), detalii de execuție (DDE) și documentații pentru obținerea avizelor (DA) și a autorizației de construire (DTAC)), cu respectarea legislației în vigoare”, se arată în documentele procedurii de licitație atribuite firmei Geo Myke.
Deci, toate studiile necesare care ar fi trebuit să prevadă alunecările de teren au fost realizate chiar de firma care, în ultimii ani, a avut un succes fulminant și care a primit sute de contracte prin încredințare directă de la primăriile conduse de primari PNL din județ. Amintim aici că, în decursul anului trecut, cotidianul BZI a publicat numeroase articole cu privire la firma Geo Myke, firmele de casă ale PNL și în ceea ce privește rapiditatea cu care Dragoș Ciopate a reușit să se conecteze la banii publici datorită apropierii pe care o are cu liderii liberali.
Reporterii BZI l-au contactat pe Dragoș Ciopate pentru a obține mai multe informații și explicații referitor la modul în care au fost realizate aceste studii în teren și din ce cauză nu a putut fi prevenită alunecarea de teren. Atunci când a auzit despre ce proiect este vorba, Dragoș Ciopate a transmis că nu poate vorbi, dar să revină reporterii cu un apel după o oră și 30 de minute.
”Nu pot vorbi acum, sunt într-o întâlnire. Reveniți, vă rog, peste o oră și jumătate”, a spus Dragoș Ciopate.
Reporterii BZI au revenit cu un apel către patronul firmei Geo Myke, însă acesta nu a mai răspuns și a trimis un mesaj în care a spus că nu poate vorbi.
„Mii de scuze, vă sun mai târziu. Mulțumesc frumos pentru înțelegere”, a fost mesajul transmis, către reporterii BZI, de Dragoș Ciopate.
Menționăm că, până la închiderea prezentei ediții, patronul Geo Myke SRL nu a mai revenit pentru a oferi informații și detalii concludente, cu privire la studiile pe care le-a efectuat pe DJ 207A.
Declarații contradictorii! Costel Alexe dă vina pe fenomene meteorologice pentru surpările de pe DJ 207A, directorul DJADP susține contrariul
Președintele Consiliului Județean Iași a revenit către reporterii BZI cu un răspuns cu privire la alunecările de teren de pe DJ 207A, din satul Stroiești, comuna Sinești. Însă, răspunsul îl contrazice pe cel al directorului DJADP, Ciprian Ciucan.
Concret, Alexe susține că alunecările de teren au survenit în urma unor fenomene meteorologice extreme, iar firma care a realizat studiile în teren, adică Geo Myke SRL, nu se face vinovată de acest lucru.
„Lucrările de asfaltare pe DJ 207A, executate de S.C. DANLIN XXL S.R.L., în baza contractului nr. 6100/22.09.2022, au fost realizate fără impedimente privind stabilitatea versanților, drumul fiind utilizat constant în trecut. Studiile geotehnice efectuate în cadrul proiectării nu au relevat probleme majore legate de stabilitatea versanților, iar drumul, utilizat de mult timp ca scurtătură între județul Iași și orașul Roman, nu a înregistrat incidente geotehnice. Conform datelor și hărților geotehnice disponibile, amplasamentul drumului DJ 207A nu se află în zone cu pământuri sensibile la umezire. Din păcate, în iulie 2024, în urma unor fenomene meteorologice extreme, au avut loc alunecări de teren care au afectat drumul. Acest fenomen nu poate fi atribuit nici proiectantului, nici executantului, fiind calificat drept un fenomen natural excepțional. Trebuie subliniat faptul că DJADP Iași a acționat prompt, implementând măsurile disponibile pentru a asigura continuitatea traficului auto în zonă, în vederea prevenirii întreruperii circulației pe acest drum esențial, astfel încât să asigurăm și siguranța ieșenilor și a tuturor participanților la trafic”, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Contrar celor transmise de Costel Alexe, directorul DJADP are o altă părere cu privire la cauzele surpării drumului DJ 207A, din Stroiești. Acesta a susținut că este vorba despre un tronson de nisip care are un filon de apă – situație care ar fi trebuit descoperită de firma PNL-ului, Geo Myke, prin acele studii geotehnice plătite, prin DJADP, de CJ.
„Din expertiza tehnică a rezultat că este un fenomen geotehnic undeva la adâncimea de 7 metri – 10 metri, pe o pungă de nisip care are un filon de apă acolo. Au fost variații pentru că, odată ce a fost capsulat drumul, au fost variații de umiditate și s-a activat. Sunt accidente geotehnice care se petrec peste tot în lume”, a spus Ciprian Ovidiu Ciucan.
Deci, prin studiile geotehnice, în cazul în care au fost realizate așa cum prevede legea, firma Geo Myke SRL ar fi trebuit să descopere / sesizeze zona de nisip și apă de pe traseul drumului DJ 207A și astfel să prevadă alunecările de teren. În acest sens, ar fi fost necesar să includă în proiect acei piloni forați pentru a evita surpările, ca astfel, în zonă, strada să nu o mai fi luat la vale.
Există sau nu finanțare pentru lucrările care trebuie realizate pe porțiunea de drum surpat de pe DJ 207A?
Și cu privire la finanțarea proiectului privind pilonii forați de pe drumul DJ 207A, Costel Alexe și Ciprian Ciucan se contrazic în declarații. Președintele Consiliului Județean susține că totul este pregătit, iar CNI va finanța lucrările de pe DJ 207A.
„În data de 5 iulie 2024, am transmis o adresă către Compania Națională de Investiții, prin care solicităm ca obiectivul de investiții «Consolidare corp drum DJ 207A: km 32+700 – 32+800 și km 33+100 – km 33+300, afectat de pagubele produse în urma calamităților din luna iulie 2024» să fie inclus pe lista-sinteză a subprogramului de «Lucrări în Primă Urgență», iar în luna octombrie 2024 am primit răspunsul afirmativ din partea celor de la CNI, cu privire la finanțarea acestui obiectiv de investiții”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Contrar celor transmise de Costel Alexe, directorul DJADP are altă părere. Acesta a susținut că speră ca lucrările să fie finanțate prin Compania Națională de Investiții (CNI).
„Avem făcută expertiza tehnică, și documentația de avizare a intervenției a fost predată pe data de 30 decembrie 2024. Va intra în comisie, cu aprobarea plenului CJ, și o înaintăm la CNI. Acum, nu știu în ce măsură CNI va putea. Noi vom interveni săptămâna viitoare, să încercăm să mai lărgim un pic zona de rigolă. Zona e semnalizată, dar o să trebuiască să o re-semnalizăm din nou și vom analiza, să vedem variantele. Costurile sunt foarte mari pentru intervenții pe drumul DJ 2027A, sunt în jur de 10 milioane de lei – 12 milioane de lei. În momentul de față, Consiliul Județean Iași nu dispune de fonduri și încă sperăm să obținem finanțarea prin CNI. Noi, din punct de vedere a documentației, am reușit să predăm. Noi sperăm ca, undeva la prima ședință CJ, să avem și aprobată documentația pentru a fi trimisă la finanțator. Dar, de acolo, deja, lucrurile nu mai depind de noi”, a mai spus Ciprian Ovidiu Ciucan, directorul DJADP.
Așadar, inclusiv finanțarea viitoarelor lucrări privind remedierea alunecărilor de teren de pe DJ 207A este, în continuare, pusă sub semnul întrebării.
Este incredibil cum persoanele implicate refuză să ofere informații clare cu privire la o situație care implică banii publici. Cine se face vinovat pentru surparea drumului de pe DJ 207A și cine răspunde pentru banii aruncați la gunoi din cauza lipsei de profesionalism din teren? Cu siguranță, nimeni nu va fi tras la răspundere nici de această dată, iar Alexe va scăpa cu mâinile curate. Ne întrebăm, în cazul în care o tragedie va avea loc pe drumul DJ 207A, porțiunea din satul Stroiești, comuna Sinești, cine va fi tras la răspundere?
Astfel, în cazul în care dețineți informații, documente sau cunoașteți situații prin care organizațiile politice, primăriile sau firmele de casă ale partidelor profită din plin de banii publici, fac jonglerii cu contracte, așteptăm documente, informații și detalii pe adresa de e-mail: annchetabzi@gmail.com. Menționăm că vom păstra confidențialitatea și că vom verifica fiecare situație.
Ies la iveală combinațiile lui Costel Alexe și ale PNL! Firma de casă a organizației politice a fost cea care a realizat studiile de teren pe drumul DJ 207A.