Ieri, la Iași au murit 5 persoane diagnosticate cu COVID-19! Numărul de decese a ajuns la 211, iar numărul de noi infectări este de 4 ori mai mare față de ziua precedentă

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 28 oct. 2020

În numai 24 de ore, Iașul a mai înregistrat 5 decese în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19. De la începutul pandemiei de coronavirus, în secțiile de Terapie Intensivă au murit 211 persoane infectate cu noul tip de virus. Ieri s-au înregistrat de 4 ori mai multe cazuri de coronavirus decât în ziua precedentă

Din cauza infecției cu COVID-19 au mai decedat 5 pacienți. După mai multe zile în care au luptat pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă, nu au mai rezistat. Medicii spun că acești pacienți sufereau și de alte boli asociate, printre care se numără diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, boli pulmonare, dar și obezitate. Ieri, în spitalele suport COVID-19 din județul Iași erau ocupate 479 de paturi, dintre care 46 sunt paturi de Terapie Intensivă. De la zi la zi, se observă o creștere a numărului de pacienți cu COVID-19 care intră în stare critică și au nevoie de îngrijire în această secție.

Doar un sfert dintre pacienții infectați cu COVID-19 au avut nevoie de internare în spital

După o zi în care Iașul a respirat ușurat cu doar 56 de cazuri raportate în 24 de ore, ieri, situația a revenit la „normal”. Într-o singură zi s-au înregistrat 201 noi îmbolnăviri, iar paturile din spitalele suport COVID-19 au început din nou să se ocupe. În ziua de luni s-a înregistrat un singur deces în rândul pacienților diagnosticați cu coronavirus, însă ieri s-au înregistrat 5 decese. De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași au fost raportate 9.692 de cazuri cu persoane infectate cu coronavirus. Dintre acestea, doar 3.811 au avut nevoie de internare într-o unitate medicală, restul fiind asimptomatici sau cu forme ușoare și au fost monitorizate la domiciliu de către medicul de familie.

„Jumătate dintre pacienții raportați infectați cu COVID-19 în ultima perioadă sunt asimptomatici și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale într-o unitate sanitară. Aceștia au intrat în izolare la domiciliu pentru 14 zile și sunt monitorizați de către medicul de familie”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 lucrează aproape la capacitatea maximă

În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor din spitalele suport COVID-19 din județul Iași, ieri erau ocupate 479, dintre care 46 sunt paturi de Terapie Intersivă. În județul Iași sunt 47 de paturi de ATI pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus. În aceste secții se lucrează acum aproape la capacitate maximă. De la zi la zi, medicii observă o creștere a numărului de pacienți care au nevoie de îngrijire în secția de Terapie Intensivă.

În ziua de luni de exemplu, doar 42 de paturi erau ocupate, iar ieri erau ocupate 46. Din cele 46 de paturi ocupate în secțiile de ATI din județul Iași, 9 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și 15 la Spitalul de Neurochirurgie, unde mai era un singur loc liber. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 113 paturi. Dintre acestea, un pat era liber la Spitalul de Pneumoftiziologie, 13 paturi la Spitalul de Recuperare, 8 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 12 paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, 66 de paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani și 13 la Spitalul de Boli Infecțioase.

Peste 3.000 de ieșeni se află în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile. Mulți dintre aceștia sunt pacienți cu COVID-19 asimptomatici

Ieri, un număr de 2.034 de persoane se aflau în izolare, iar 1.297 de persoane erau carantinate la domiciliu. Potrivit legislației în vigoare, carantina se impune pentru contacții direcți cu persoane confirmate, dar și pentru persoanele care sosesc din țări și/sau zone cu risc epidemiologic ridicat. Totodată, în izolare la domiciliu intră și pacienții confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, dar care sunt asimptomatici sau suferă de forme ușoare ale bolii. Aceștia sunt monitorizați de către medicul de familie. După cele 14 zile de izolare la domiciliu, pacientul se poate adresa medicului de familie pentru a primi certificatul de concediu medical, pe care îl va prezenta ulterior angajatorului.