Ieri, la Iași au fost înregistrate cele mai puține cazuri de coronavirus de la începutul lunii octombrie! Medicii din spitalele suport COVID-19 au răsuflat ușurați când au văzut că au 124 de paturi libere

de: evelina.chitoroaga
02:00, 27 oct. 2020

Ieri, la Iași s-au raportat doar 56 de cazuri noi la infecția cu coronavirus. A fost cea mai relaxată zi pentru medicii din spitalele suport COVID-19 de la începutul lunii octombrie și asta pentru că mai aveau 124 de locuri libere. Luna octombrie a înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei

Zi de respiro pentru medicii din spitalele suport COVID-19 din Iași. Ieri a fost ziua în care am asistat la cel mai mic număr de infectări de la începutul lunii octombrie, cu doar 56 de cazuri. În această lună, pe data de 22, Iașul a înregistrat o cifră record a numărului de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei. Într-o singură zi au fost raportate 311 cazuri noi. După o lună de chin, în care medicii abia au găsit locuri pentru internare pacienților confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, ieri, 124 de paturi din spitalele suport erau goale. Medicii spun că jumătate dintre pacienții cu coronavirus raportați zilnic sunt asimptomatici și nu au nevoie de internare într-o unitate medicală. Aceștia sunt monitorizați de către medicul de familie.

Ieri, în spitalele suport COVID-19 din județul Iași erau internați 489 de pacienți diagnosticați cu coronavirus. Dintre aceștia, 42 sunt în stare critică

În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturile ATI din spitalele suport COVID-19, ieri erau raportate 489 de paturi, dintre care 42 erau paturi ATI. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 124 de paturi. Dintre acestea, 2 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 13 paturi la Spitalul de Recuperare, 5 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 10 paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, 75 de paturi la Spitalul „Căi Ferate” Pașcani și 19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În județul Iași, ieri s-a înregistrat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 206.

De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași au fost raportate 9.491 de cazuri cu persoane infectate cu coronavirus. Dintre acestea, doar 3.769 au avut nevoie de internare. Restul, fiind asimptomatice sau cu forme ușoare, au stat în autoizolare la domiciliu. În luna octombrie, Iașul a asistat la o creștere fulminantă a numărului de infectări cu coronavirus.

Peste 3.000 de ieșeni se află în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile

Ieri, un număr de 2.153 de persoane se aflau în izolare, iar 1.165 de persoane erau carantinate la domiciliu. Dintre acestea fac parte persoanele care au fost infectate cu COVID-19 și sunt asimptomatice sau cu forme ușoare, ieșenii care sunt contacți direcți și cei care au revenit în ultimele 14 zile dintr-o țară cu risc ridicat de infectare cu coronavirus. De asemenea, pentru încă 1.263 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Până în prezent, Direcția de Sănătate Publică Iași a emis în total 5.157 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 8.018 decizii pentru persoanele aflate în carantină. Pacienții cu COVID-19 asimptomatici sau cei cu forme ușoare sunt monitorizați de către medicul de familie. La finalul celor 14 zile de autoizolare la domiciliu, medicul de familie le va elibera certificatul de concediu medical.

Doar 8 pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, după săptămâni întregi în care numărul de astfel de cazuri nu a scăzut sub 50

O zi relaxantă și pentru pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Dacă în săptămânile anterioare se raportau zilnic peste 50 de astfel de cazuri, ieri, la Iași s-au raportat doar 8. Despre pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, medicii spun că virusul le atacă organismul mai tare a doua, decât prima dată. Mulți ajung la spital chiar și după câteva luni după ce au fost declarați vindecați, cu simptome severe, mult mai accentuate decât prima dată. Alții se testează pe motiv că vor să plece din țară și au nevoie de rezultatul testului PCR.

Deși nu au simptome, aceștia sunt nevoiți să-și anuleze călătoriile, pentru că rezultatul testului este pozitiv. Practic, chiar dacă virusul nu este activ și nu sunt contagioși, nimeni nu poate demonstra acest aspect, așa că nu pot pleca din țară. Medicii spun că sunt persoane care pot avea testul PCR pozitiv chiar și câteva luni după ce au fost declarați vindecați.