Ieri a fost înregistrat cel mai mare număr de infectări din județul Iași din ultimele două luni! Peste 20 de cazuri, confirmate într-o singură zi. Spitalele suport-COVID-19 sunt neîncăpătoare

de: Andreea Pădurescu
02:00, 19 aug. 2021

Într-o singură zi, în județul Iași au fost confirmate 23 de noi cazuri de infectare COVID-19. Este cel mai mare număr de infectări înregistrat în ultimele două luni. Ieri, 18 august 2021, în spitalele suport-COVID-19 erau ocupate aproximativ 60 de locuri, din care nouă în secțiile ATI

Cel mai mare număr de infectări COVID-19 din județul Iași a fost confirmat ieri, 18 august 2021. Într-o singură zi au fost depistate 23 de noi cazuri. Medicii ieșeni susțin că rata de infectare va fi într-o creștere constantă, având în vedere numărul scăzut de imunizări. Din numărul total de cazuri, niciun pacient nu a fost depistat cu tulpina Delta. Ieri, în spitalele suport-COVID-19 erau ocupate aproximativ 60 de paturi, din care nouă în secțiile ATI. Aici se află pacienții cu o formă gravă a bolii. Dintre cele nouă locuri, opt paturi sunt la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” și unul la Spitalul Clinic de Urgență „Prof.dr. Nicolae Oblu”. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.732 de cazuri de persoane infectate.

Un pacient nevaccinat a decedat

În cursul zilei de miercuri, 18 august 2021, un ieșean infectat COVID-19, în vârstă de 68 de ani, a decedat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon”, Iași. Acesta a fost internat mai multe zile în secția ATI și nu era imunizat împotriva COVID-19.

„În cursul gărzii, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului «Sf. Spiridon», a ajuns cu ambulanța un pacient în stare foarte gravă, de la Spitalul de Boli Infecțioase. Pacientul era internat de 7 zile, cu COVID-19 și dezvolta complicații neurologice și gastro-intestinale, necesitând consulturi și intervenții de specialitate. Pacientul a fost intubat pe timpul transportului, deoarece starea lui era gravă din punct de vedere respirator și combinat cu patologia pe care acesta o prezenta anterior infecției. Acesta suferea de diabet zaharat și hipertensiune arterială.

Evoluția lui a fost nefavorabilă în timpul scurt petrecut în urgență. Este vorba despre un pacient nevaccinat, care a rămas acasă câteva zile după ce a avut primele manifestări de infecție. Acesta este din zona Pașcani și avea 68 de ani. Situația lipsei vaccinării și situația rămânerii la domiciliu după apariția simptomelor sunt elemente care au dus la agravarea stării și la evoluția nefavorabilă. În ciuda eforturilor de terapie intensivă pe care le-am făcut, din păcate, pacientul a decedat”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Ieșeanca de 55 de ani care s-a tratat o săptămână acasă este stabilă

După mai bine de o săptămână petrecută în secția ATI, ieșeanca de 55 de ani care a ajuns la spital în stare foarte gravă după ce s-a tratat acasă cu antibiotice este acum stabilă. Aceasta a ajuns pe mâna doctorilor cu o afecțiune pulmonară de 90 la sută. Medicii sunt încă rezervați cu privire la starea ei de sănătate și spun că oricând pot apărea complicații, deoarece aceasta prezintă o afecțiune pulmonară severă. Femeia este în continuare internată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu”.

Pacienta este ventilată non-invaziv. Ieșeanca de 55 de ani s-a tratat o săptămână acasă cu antibiotic. A declarat că îi era frică să meargă la spital. Aceasta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon” cu ambulanța. Încă de la început, medicii au ridicat suspiciunea de infectare cu COVID-19, lucru ce s-a confirmat imediat, după testul PCR. Pacienta este din mediul rural și le-a declarat medicilor că suspecta că ar fi o infecție obișnuită. Abia în momentul în care a văzut că respiră cu dificultate a mers la spital.