Ieri a avut loc marea dezbatere! Palas oferă o viziune occidentală Iașului! Zona centrală se extinde cu clădiri de birouri. Spațiul verde va fi mărit – FOTO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 05 dec. 2019

Dezbatere publică incendiară la Primăria Iași. Reprezentanții companiei Iulius au prezentat proiectul de extindere a Complexului Palas. În sală au fost prezenți locuitorii de pe strada Sf. Lazăr, care au cerut clarificări legate de apariția clădirii de birouri. Nu au lipsit nici momentele mai puțin plăcute. Șefii companiei au fost atacați verbal de către mai mulți agitatori prezenți.

„Ce propuneți pentru populația defavorizată care trăiește la fel? Le oferim locuri de muncă, lucrări publice. Vreau să văd o soluție de la domnii intelectuali, profesorii universitari. Ce propuneți? Noi putem muta proiectele în alte orașe”, a spus directorul companiei.

Primarul Mihai Chirica a precizat că modernizarea Palas este necesară.

„Am asistat și la cuvinte grele și jignitoare, ceea ce nu este bine să se întâmple. Suntem parteneri cu investitorul de pe platforma Palas din 2005, în limitele unui contract. Cei mai viciați au fost cei de la blocurile K. Sunt cei mai îndreptățiți să aibă un punct de vedere. Sunt obligat să ascult toate punctele de vedere. Palas trebuie să se modernizeze, altfel dispare”, a declarat primarul Chirica

În cursul zilei de ieri, reprezentanții Complexului Palas au fost prezenți în cadrul unei dezbateri publice, care a umplut până la refuz Sala Mare a primăriei. Arhitecți și directori ai companiei Iulius au prezentat publicului larg proiectul care va schimba zona centrală a Iașului. Mai precis, Complexul Palas va suferi unele modificări. Pe amplasamentul fostei benzinării Petrom de pe strada Sf. Lazăr va fi construită o clădire de birouri cu 10 etaje, iar în capătul străzii Palas, în spatele Palas Mall, este propusa o clădire înaltă. Mai mult, sediul E.ON de lângă esplanada Palatului Culturii va fi demolat. Nu în ultimul rând, zona de terase va fi înglobată într-o nouă clădire cu porticuri, după model occidental. Zeci de ieșeni au luat cuvântul, cerând lămuriri dezvoltatorului cu privire la noua investiție. De fapt, toată dezbaterea s-a transformat într-un bâlci veritabil, pornit de arhitectul Andrei Ciuhodaru. Acesta a oprit prezentarea în mai multe rânduri și a jignit audiența.

„Stai jos, mafiotule! Ai construit ilegal în centrul istoric”, s-a adresat consilierului local PSD, Vlad Nedelcu.

Soluție care nu este definitivă

În momentul în care spiritele s-au încins, reprezentanții dezvoltatorului au asigurat locuitorii de pe stada Sf. Lazăr, supărați că imobilul de birouri va fi construit prea aproape de blocurile de locuințe, că ideea nu este definitivă și că poate suferi modificări. Proiectul de extindere vizează o creștere a ansamblului cu 6.000 metri pătrați. Asta înseamnă că procentul de ocupare al întregului areal crește de la 44,3 la sută la 45,2 la sută. Modificări nesemnificative apar și în ceea ce privește coeficientul de utilizare a terenului, de la 2.04 la 2.19. Arhitectul Matei Bogoescu, cel care a creionat extinderea, a precizat că spațiul public nu va fi afectat, ci dimpotrivă.

„Va fi o clădire extensie dotată cun portic, care ar urmă să adăpostească toate activitățile care astăzi se găsesc sub acele umbreluțe, care contaminează iarăși vizual și încurcă această axă. Acest spațiu va fi eliberat de toate elementele parazite. Înălțimea noii clădiri este la nivelul teatrului (Teatrul «Luceafărul»- n.r.)”, a precizat arhitectul Bogoescu.

Chemați să facă scandal

Unul dintre agitatorii prezenți în Sala Mare a primăriei a întrerupt în repetate rânduri dezbaterea.

„Duceți-vă afară să construiți! Lăsați Iașul să respire”, a sărit Mihai Roscolodicu.

Acesta părea că ar face parte din grupul locuitorilor de pe strada Sf. Lazăr. De fapt, acesta locuiește în cartierul Bularga. Totodată, Gheorghe Mihai, sociolog la Universitatea „Al.I.Cuza”, a ofensat breasla arhitecților spunând despre aceștia că sunt imorali pentru că proiectul este anti-social. Atunci a simțit să ofere o replică Mihai Bernescu, directorul companiei Iulius.

„Ce propuneți pentru populația defavorizată care trăiește la fel? Le oferim locuri de muncă, lucrări publice. Vreau să văd o soluție de la domnii intelectuali, profesorii universitari. Ce propuneți? Noi putem muta proiectele în alte orașe”, a precizat Bernescu.

Primarul: „Palas trebuie să se modernizeze, altfel dispare”

La un moment dat, în sală și-a făcut apariția și primarul Mihai Chirica. Acesta a vorbit despre importanța dezvoltării orașului.

„Cred că este prima dezbatere publică cu adevărat deschisă și nefalsificată din niciun punct de vedere. Toată lumea are ocazia să-și spună punctul de vedere, așa cum este corect. Mărturisesc că am schimbat în totalitate modalitatea de abordare a acestor dezbateri publice. Trebuie să tragem o concluzie justă și dreaptă pentru orașul nostru. Am asistat și la cuvinte grele și jignitoare, ceeea ce nu este bine să se întâmple. Suntem parteneri cu investitorul de pe platforma Palas din 2005, în limitele unui contract. Cei mai viciați au fost cei de la blocurile K. Sunt cei mai îndreptățiți să aibă un punct de vedere. Sunt obligat să ascult toate punctele de vedere. Palas trebuie să se modernizeze, altfel dispare”, a spus primarul.

Dezbaterile continuă pe data de 10 decembrie. De data asta se va discuta despre extinderea Palas în zona Sf. Andrei.