Idee de afaceri. Cum face profit o tânără din Iași cu o investiție minimă. Un document primit de la o instituție a ajutat-o să-și dezvolte afacerea
În ultimii ani a apărut un nou tip de afacere în domeniul agricol. Ieșenii sunt dispuși să aștepte cel puțin un an pentru a primi aceste acte. Datorită documentelor obținute de la instituțiile abilitate, pot vinde produsele la prețuri mai mari. În Iași sunt aproximativ 8.000 de hectare cu aceste culturi
La nivelul județului Iași au fost înregistrați în acest an 330 de producători în sistem ecologic, ponderea fiind de culturi vegetale (porumb- 40 la sută, lucernă și floarea-soarelui- 30 la sută, grâu, ovăz, orz, cânepă și cătină- 15 la sută, iar legume din sere și solarii- 5 la sută). În ceea ce privește pomii fructiferi, viile și livezile din Iași, au fost înregistrați 5 la sută din numărul total de producători în sistem ecologic. Suprafața totală înregistrată la Iași cu culturi ecologice este de peste 8.000 de hectare, aceasta fiind în creștere în ultimii ani. Oana Iliescu, o apicultoare cu tradiție din Iași, este unul dintre ieșenii cu atestat de producător ecologic.
Un an, durata certificării ecologice
Oana Iliescu are 220 de stupi la Bârnova și a obținut atestatul de producător ecologic după multă muncă. Perioada de conversie pentru albine este de un an, dacă familia a fost cumpărată din stupine convenționale.
„Mierea noastră este 100 la sută naturală, certificată bio. Noi facem agricultură de subzistență și e mai greu să reziști pe piață când e atât de multă miere contrafăcută”, spune tânăra apicultoare.
Costurile unui agricultor care cultivă în sistem ecologic pot fi mai mari cu 30-40 la sută față de culturile obișnuite. Subvențiile sunt prea mici, între 200 și 300 de euro pe hectar, insuficiente pentru cineva care vrea să aibă produse ecologice. De aceea, unii ieșeni, pentru că durează mult obținerea acestor certificate, renunță la idee.
Fără hormoni sau pesticide
Regulile pe care trebuie să le respecte fermierii care au atestate ecologice sunt următoarele: nu trebuie să folosească fertilizante și pesticide sintetice, stimulatori de creștere, hormoni, antibiotice, organisme modificate genetic sau derivate ale acestora. De asemenea, fermierii sunt încurajați să treacă de la agricultura convențională la cea ecologică, pentru că va avea un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și a producătorului și consumatorului. După ce un fermier a fost certificat ecologic, acesta trebuie să mențină certificatul, de aceea se va certifica din nou și va fi verificat de organismele de inspecție din acest domeniu.
Ieșenii mai pot înscrie culturile în sistemul ecologic
Cei care vor să obțină pentru prima dată acest certificat ecologic se pot înscrie la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași până la sfârșitul acestui an. Printre documentele necesare înscrierii la DAJ Iași, agricultorii trebuie să aibă contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare. De asemenea, este necesară și declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013. La acestea se adaugă un extras din SNIIF- Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România. Fișele de înregistrare ale operatorilor se avizează și se aprobă de către DAJ Iași. Fișele de înregistrare aprobate sunt înapoiate, în original, operatorilor în cauză, iar o copie se păstrează la DAJ