Ibuprofenul nu este periculos în caz de Covid-19
Dacă până acum medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, erau puternic descurajate în tratarea simptomelor Covid-19, din cauza riscurilor de complicații asociate bolii, lucrările recente tind să contrazică aceste afirmații. Ibuprofenul nu este periculos în caz de Covid-19, au stabilit specialiistii dupa o serie de noi studii!
Administrarea de antiinflamatoare ar putea fi un factor de înrăutățire a infecției, sustineau specialistii francezi in martie.
Covid-19: ar trebui evitate medicamentele antiinflamatoare?
În timp ce specialiștii au alertat într-adevăr despre utilizarea antiinflamatoarelor (AINS) în urmă cu câteva luni, când Covid-19 a început să se răspândească, studii recente contrazic aceste afirmații.
Lucrări recente arată că ibuprofenul, unul dintre medicamentele antiinflamatoare menționate în tratamentul simptomelor Covid-19, nu ar provoca efectele negative menționate mai sus.
S-a spus, în special, că acest tip de medicament crește riscul de complicații și dezvoltarea unei forme severe a bolii la persoanele infectate cu noul tip de coronavirus, care incearcă să isi scadă febra sau să amelioreze durerile de cap, folosind un antiinflamator.
Dar, potrivit doctorului Sergi Xaudiera și profesorului Ana S. Cardenal de la Universitatea Deschisă din Catalonia, Spania, aceste informații, transmise de mai mulți specialiști și mass-media, sunt incorecte, potrivit Femme Actuelle.
Ibuprofenul nu este periculos în caz de Covid-19
Într-un articol publicat pe site-ul Misinformation Review, cei doi specialiști spanioli explică faptul că această alertă privind utilizarea ibuprofenului în tratamentul coronavirusului a devenit virală, deoarece a fost transmisă de surse oficiale.
Dar, în realitate, acest avertisment nu se bazează pe niciun studiu, ci doar pe o constatare a medicilor din spitale: în această luptă împotriva coronavirusului, cazurile severe au recurs în mare măsură la medicamente antiinflamatorii pentru a reduce febra și durerea, dar asta nu înseamnă că acest medicament este responsabil pentru aparitia complicațiilor.
„Din martie, am făcut progrese bune. Au fost efectuate multe studii. AINS cresc riscul de a prinde Covid-19? Nu! Există nouă studii care arată că nu există niciun risc suplimentar de deces”, explică profesorul Nicholas Moore, specializat în cardiologie și farmacologie.