Iată toate deciziile adoptate de Guvernul României, miercuri, 23 martie

de: BZI.ro
20:47, 23 mart. 2022

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat, miercuri, pe 23 martie 2022, următoarele acte normative:

  1. PROIECTE DE LEGE
  2. PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

Proiectul de lege aprobat de Guvern transpune în legislaţia naţională prevederi ale mai multor directive europene. Este vorba despre Directiva (UE) 2019/2177 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 decembrie 2019 de modificare a Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare (Solvabilitate II), a Directivei 2014/65/UE privind pieţele instrumentelor financiare şi a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

Proiectul a fost promovat de Ministerul Finanţelor, la iniţiativa Autorităţii de Supraveghere Financiară.

  1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fondurilor europene

Actul normativ modifică şi completează prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de către Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă.

Astfel, sunt instituite măsuri care vor conduce la efectuarea de reglaje la nivelul bugetului de stat, ţinând cont de rolul si responsabilităţile fiecărui ordonator principal de credite stabilite în cadrul mecanismelor utilizării sumelor aferente fondului de indisponibilităţi temporare, atât pentru fondurile aferente programelor PHARE, ex-ISPA, SAPARD cât şi pentru programele aferente perioadei de programare 2007-2013.

  1. ORDONANŢE DE URGENŢĂ
  2. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind stabilirea cadrului instituţional şi măsurile necesare pentru asigurarea aplicării directe a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 536/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind studiile clinice intervenţionale cu medicamente de uz uman şi de abrogare a Directivei 2001/20/CE, precum şi pentru modificarea unor acte normative

Actul normativ aprobat de Guvern stabileşte cadrul instituţional şi măsurile care permit aplicarea în România a Regulamentului european privind studiile clinice intervenţionale cu medicamente de uz uman.

Regulamentul are ca scop uniformizarea procedurilor de autorizare şi desfăşurare a studiilor clinice în spaţiul european şi are o perioadă de tranziţie de punere în aplicare de 12 luni, până în luna ianuarie 2023.

Conform documentului, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România este desemnată autoritate competentă în domeniul studiilor clinice intervenţionale cu medicamente de uz uman şi care realizează analiza ştiinţifică în vederea autorizării studiului clinic. ANMDMR este desemnată punct de contact naţional pentru a facilita funcţionarea procedurilor din Regulament.

De asemenea, se desemnează Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale ca organism independent, fără personalitate juridică, care efectuează analiza etică şi emite avize pentru derularea studiilor clinice.

În vederea obţinerii unei autorizaţii pentru desfăşurarea unui studiu clinic intervenţional în România sau pentru o modificare substanţială a unui studiu clinic intervenţional, sponsorul transmite, prin intermediul sistemului informatic Clinical Trial Information System, un dosar de cerere, în limba română, care conţine toate documentele şi informaţiile necesare.

Actul normativ prevede şi sancţiuni pentru desfăşurarea pe teritoriul României a studiilor clinice intervenţionale neautorizate, în locuri inadecvate şi cu nerespectarea prevederilor privind transmiterea informaţiilor care trebuie să fie făcute publice prin intermediul bazei de date a Uniunii Europene.

Aceste contravenţii se sancţionează cu amendă între 30.000 şi 75.000 lei care se aplică sponsorului sau investigatorului unui studiu clinic intervenţional. Sancţiunile pot prevede suspendarea desfăşurării studiului clinic până la remedierea deficienţelor constatate.

Normele metodologice privind punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului european se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.

  1. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a Autorităţii pentru Digitalizarea României necesare implementării componentei C7 – Transformare Digitală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă precum şi alte categorii de măsuri

Potrivit actului normativ, la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării va fi înfiinţat Grupul Operativ pentru Implementarea şi Monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală a României (Task Force), care va funcţiona pe toată durata derulării PNRR al României.

Grupul Operativ pentru Implementarea şi Monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală-Task Force va înlocui TaskForce-Unitate de management al programelor de transformare digitală.

În cadrul acestui grup vor exista 17 posturi contractuale, în afara organigramei MCID. Pentru posturile din organigramă, vor fi selectaţi specialişti dintre care majoritatea vor deţine competenţe digitale avansate şi competenţe de management de proiect integrator în domeniul transformării digitale necesare realizării activităţilor şi proiectelor descrise în cadrul PNRR al României, componenta C7-Transformare Digitală.

Cheltuielile cu salariile specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestui Grup vor fi suportate din contribuţia nerambursabile acordate României, potrivit Deciziei de punere in aplicare a Consiliului UE de aprobare a evaluării PNRR.

Comunicatul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării: https://bit.ly/3LbBerx

  1. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea unor acte normative

Ordonanţa de urgenţă aprobată completează cadrul normativ referitor la mecanismele de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina.

Astfel, persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina vor beneficia şi de decontarea cheltuielilor cu cazarea în cuantum de 50 de lei/zi/persoană găzduită în plus faţă de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită. Decontarea se va realiza din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de Urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, urmând ca mecanismul de decontare să fie stabilit prin hotărâre de Guvern.

Sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor se vor asigura din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

De asemenea, actul normativ vizează modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul introducerii posibilităţii sprijinirii unităţilor administrativ-teritoriale din statele vecine care se confruntă cu dificultăţi în gestionarea afluxului de persoane care provin din zona conflictului armat.

III. HOTĂRÂRI DE GUVERN

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Amenajare intersecţie cu sens giratoriu între DN 7 şi DN 71 la Bâldana”

Imobilele supuse exproprierii se află pe raza localităţii Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa.

Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor, sunt în cuantum de 182.600 lei şi reprezintă despăgubirile pentru un număr de 6 imobile, cu o suprafaţă de expropriat de 1.341 mp.

Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Sumele individuale destinate despăgubirilor au fost estimate de către expropriator, pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR.

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., în calitate de expropriator în numele statului român.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 245/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval

Actul normativ prevede prelungirea valabilităţii carnetului de marinar de la 2 la 5 ani, condiţionat de valabilitatea avizului medical şi de cel psihologic.

Prin prelungirea valabilităţii carnetelor de marinar, navigatorii români vor putea rămâne la bordul aeronavelor mai mult timp, evitându-se astfel schimbarea lor cu alţi navigatori din alte state, unde valabilitatea carnetului de marinar este de până la 10 ani.

În România există circa 30.000 de navigatori.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Regiei Autonome „Autoritatea Aeronautică Civilă Română”, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime'”- S.A. Constanţa, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” – S.A. Galaţi, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” – S.A. Giurgiu, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit. a) şi b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Metodologiei de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare şi actualizare a strategiilor guvernamentale

Actul normativ adoptă o metodologie mai clară în ceea ce priveşte elaborarea, implementarea, evaluarea şi actualizarea strategiilor guvernamentale, precum şi clarificarea atribuţiilor instituţiilor/autorităţilor implicate, pentru asigurarea unei corelări între strategiile complementare, politicile instituţiilor şi alocările bugetare existente.

În prezent, elaborarea strategiilor guvernamentale se face conform HG 870/2006, act normativ care nu oferă orientări explicite cu privire la procesul de coordonare instituţională, la modalitatea corelării strategiilor cu alte documente strategice sau cu bugetul de stat.

De asemenea, schema logică a elaborări strategiilor nu reflectă modul în care acestea sunt integrate în activitatea ministerelor sau autorităţilor beneficiare şi nu oferă un cadru suficient de clar pentru monitorizarea îndeplinirii obiectivelor asumate.

Aprobarea Hotărârii de Guvern reprezintă angajament asumat prin PNRR, cu termen trimestrul I 2022.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a imobilului aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Centrului Educativ Târgu Ocna din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi trecerea acestuia din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi demolări

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar şi modificarea datelor de identificare ale unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Astronomic din subordinea Academiei Române

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind numirea preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanţelor, numirea domnului Adrian Cucu în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu rang de secretar de stat, pentru un mandat de 4 ani.

Adrian Cucu, director general adjunct la Direcţia generală relaţii financiare internaţionale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, este un specialist cu o vastă experienţă profesională şi managerială, inclusiv în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor în perioadele 2010-2012 şi 1999-2000.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 pentru Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune „CNCIR” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Energiei

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea imobilului – teren în suprafaţă de 7.266 mp, situat în municipiul Oradea, strada Universităţii nr. 1, judeţul Bihor, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Educaţiei pentru Universitatea din Oradea

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Societăţii Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.”- SA aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea datelor de identificare a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, precum şi pentru închirierea unor spaţii din acest bun imobil

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui teren în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu, precum şi pentru modificarea descrierii tehnice şi actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea închirierii unei părţi din imobilul 1087 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind scăderea unui bun imobil din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi din administrarea Autorităţii Naţionale Fitosanitare din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate pentru persoanele fizice îndreptăţite, în condiţiile legii

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind plata unei contribuţii financiare voluntare a României la bugetul Comunităţii Democraţiilor

Prin Hotărârea de Guvern se aprobă plata contribuţiei voluntare a României la bugetul Comunităţii Democraţiilor (CoD), în limita echivalentului în lei a sumei de 100.000 de euro, în contextul prelungirii mandatului Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor cu un an, până în septembrie 2022. Plata contribuţiei financiare va fi suportată din bugetul Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2022.

Suma ar urma să reprezinte o contribuţie a României pentru finanţarea activităţii Secretariatului CoD, cu accent asupra proiectelor dedicate participării active a tinerilor lideri în viaţa publică şi la procesul decizional.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcămintelor de apă minerală terapeutică din perimetrele BĂILE HERCULANE-ŞAPTE IZVOARE CALDE DREAPTA, judeţul Caraş-Severin, CRASNA, judeţul Sălaj, SĂRATA MONTEORU, judeţul BUZĂU şi POIANA CÂMPINA, judeţul Prahova

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de nisip şi pietriş din perimetrul SĂLĂTRUCU, judeţul Argeş

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de nămol terapeutic din perimetrul TECHIRGHIOL EST, judeţul Constanţa

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de minereu de fier din perimetrul AMELIA, judeţul Caraş-Severin

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

  1. MEMORANDUMURI
  2. MEMORANDUM privind modificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind înfiinţarea unui punct de trecere a frontierei de stat româno-sârbe între localităţile Otelec şi Srbsk Itebej

Punctul de trecere va fi deschis pentru navigaţia pe apă, pietonal şi pentru biciclete, fiind amplasat între localităţile Otelec (România) şi Srbsk Itebej (Republica Serbia).

Deschiderea punctului de trecere se va face după asigurarea condiţiilor de infrastructură necesare, în conformitate cu normele şi standardele aplicabile.

  1. INFORMĂRI
  2. INFORMARE privind stadiul implementării jalonului numărul 326 din PNRR – Toate zonele optime de destinaţie pentru organizaţiile de management al destinaţiei (OMD-uri) din România au fost cartografiate

Documentul prezintă stadiul implementării obiectivului din PNRR referitor la cartografierea destinaţiilor optime în cadrul cărora vor fi formate organizaţiile de management al destinaţiilor turistice.

Cartografierea acestor destinaţii este primul Jalon (326) care trebuie îndeplinit de către Ministerul Antreprenorialului şi Turismului în vederea implementării reformei privind operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD), reformă care va consta în adoptarea unui cadru legislativ necesar funcţionării acestora şi elaborarea unui Plan de acţiune dedicat valorificării patrimoniului cultural în scopul creşterii competitivităţii sectorului turistic românesc.

Cartografierea zonelor de destinaţie a fost făcută în funcţie de capacitatea de a trage turişti, de potenţialul de dezvoltare a turismului, capacitatea de promovare a transformării socio-economice ecologice în zonele rurale şi defavorizate şi de potenţialul de a crea locuri de muncă

  1. PUNCTE DE VEDERE
  2. PUNCT DE VEDERE cu privire la 12 iniţiative legislative
  3. PUNCT DE VEDERE cu privire la 9 iniţiative legislative iniţiate de deputaţi sau senatori, aflate în procedură parlamentară, potrivit opiniilor exprimate de ministerele/instituţiile consultate

VII. ANALIZE

  1. ANALIZA privind PROIECTUL DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ A GUVERNULUI pentru modificarea unor acte normative