Iată modalitatea prin care miliardarii lumii nu au plătit taxe! Un om de rând a plătit mai mult decât Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla) sau Warren Buffett

de: cristian.george
12:19, 09 iun. 2021

Jurnaliştii americani au realizat, cu subiect şi predicat, modalităţile prin care miliardarii lumii plătesc mai puţine taxe şi impozite decât mulţi cetăţeni americani. Vorbim despre faptul că Jef Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla dar și Warren Buffetau găsit modalităţi prin care, procentual, plătesc mai puţine taxe şi impozite.

Scandalul corporaţiilor prin care fentează sistemul de taxe şi impozite din marile ţări este unul de actualitate, multe state reclamând că ies în pierdere. Grupul G7 a stabilit, în premieră faptul că marile corporații trebuie să plătească taxe corecte.

Iată cum miliardarii lumii nu plătesc impozite corecte

ProPublica a obținut o vastă cache de informații IRS care arată cum miliardarii precum Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffett plătesc puțin din impozitul pe venit în comparație cu bogăția lor masivă – uneori, chiar și nimic.

În 2007, Jeff Bezos, pe atunci multimiliardar și acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun ban în impozite federale pe venit. A reușit, din nou acest lucru în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, cea de-a doua cea mai bogată persoană din lume, nu a plătit nici un impozit federal pe venit.

Michael Bloomberg a reușit să facă același lucru în ultimii ani. Investitorul miliardar Carl Icahn a făcut-o de două ori. George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.

Americanii au obținut o mulțime de date privind serviciul de venituri interne privind declarațiile fiscale ale mii dintre cei mai bogați oameni ai națiunii, acoperind mai mult de 15 ani. Datele oferă un aspect fără precedent în viața financiară a titanilor americani, inclusiv Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch și Mark Zuckerberg. Acesta arată nu doar veniturile și impozitele lor, ci și investițiile, tranzacțiile pe acțiuni, câștigurile de jocuri de noroc și chiar rezultatele auditurilor.

Mitul fiscului american este demontat! Bogaţii nu plătesc taxe corecte

Luat împreună, demolează mitul pietrei de temelie a sistemului fiscal american: că fiecare își plătește partea echitabilă și cei mai bogați americani plătesc cel mai mult. Înregistrările IRS arată că cei mai bogați pot – perfect legal – plăti impozite pe venit care reprezintă doar o mică parte din sutele de milioane, dacă nu chiar miliarde, cu care cresc averile lor anual.

Mulți americani trăiesc de la salariu la salariu, acumulând puțină avere și plătind guvernului federal un procent din venitul lor care crește dacă câștigă mai mult. În ultimii ani, gospodăria mediană americană a câștigat aproximativ 70.000 de dolari anual și a plătit 14% din impozite federale. Cea mai mare rată a impozitului pe venit, 37%, a început în acest an, pentru cupluri, la câștiguri peste 628.300 USD.

Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a impozitelor care nu se află la îndemâna oamenilor obișnuiți. Bogăția lor provine din valoarea crescândă a activelor lor, cum ar fi stocurile și proprietățile. Aceste câștiguri nu sunt definite de legislația SUA ca venituri impozabile decât dacă și până când miliardarii vând.

Miliardarii lumii au plătit doar 3.4% taxe şi impozite, îar în unele cazuri chiar mai puțin

Pentru a surprinde realitatea financiară a celor mai bogați americani, ProPublica a întreprins o analiză care nu a mai fost făcută până acum. Jurnaliştii au comparat cât de multe taxe au plătit în fiecare an cei 25 de bogați americani cu cât Forbes a estimat că averea lor a crescut în aceeași perioadă de timp.

Rezultatele sunt evidente. Potrivit lui Forbes, acele 25 de persoane au văzut că valoarea lor a crescut în mod colectiv cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018. Au plătit un total de 13,6 miliarde de dolari în impozite federale pe venit în acești cinci ani, arată datele IRS. Aceasta este o sumă uimitoare, dar se ridică la o rată de impozitare adevărată de numai 3,4%.

Este o imagine complet diferită pentru americanii din clasa mijlocie, de exemplu, salariații de la 40 de ani care au acumulat o cantitate tipică de avere pentru oamenii de vârsta lor. Din 2014 până în 2018, astfel de gospodării și-au văzut valoarea netă extinsă cu aproximativ 65.000 de dolari, după impozite, în medie, în principal datorită creșterii valorii caselor lor. Dar, deoarece marea majoritate a câștigurilor lor erau salarii, facturile lor fiscale erau aproape la fel de mari, aproape 62.000 USD, în perioada respectivă de cinci ani.

Impozite în cifre

  • Bogăția și veniturile funcționează foarte diferit pentru cei ultra-bogați decât pentru majoritatea oamenilor. Aceasta reprezintă venituri de 100 de dolari pentru o gospodărie americană tipică cu salariu.
  • Guvernul federal impozitează venitul. O gospodărie americană tipică ar putea plăti aproximativ 14%.
  • Pentru multe gospodării, restul veniturilor lor se îndreaptă către cheltuieli în fiecare an, cu o sumă mică rămasă pentru economii.
  • O gospodărie tipică ar putea deține, de asemenea, o casă, care adesea crește în valoare în timp. Astfel de câștiguri de active reprezintă o mare parte din creșterea bogăției acelei gospodării pentru un anumit an.
  • Această proporție de creștere a bogăției față de impozite a fost tipică pentru americanii de vârstă mijlocie de la mijlocul anilor 2000.
  • Aceasta reprezintă venituri de 100 USD pentru Bezos. Din 2006 până în 2018, impozitele sale au reprezentat aproximativ 21% din veniturile sale.
  • Dar pentru persoanele din această sferă, venitul nu contează cu adevărat. Acțiunile Amazon ale lui Bezos au crescut din valoare din 2006. În majoritatea anilor, averea sa a crescut mult mai mult decât ceea ce a raportat el în venit la IRS.
  • Între 2006 și 2018, bogăția lui Bezos a crescut cu peste 120 de miliarde de dolari , în timp ce a plătit o proporție minusculă în impozite .
  • Între timp, americanii tipici de vârsta lui au plătit mai mult în impozite decât au văzut în creșterea bogăției în acea perioadă.
  • Adică, pentru fiecare 100 de dolari de creștere a bogăției în acea perioadă, americanii tipici au plătit 160 USD în impozite .
  • Bezos a plătit doar 1,09 USD .