Iata de ce tresar oamenii in somn. Cand trebuie sa te ingrijorezi

de: Echipa BZI.ro
17:22, 26 ian. 2014
Nu putini sunt cei care tresar in somn, iar acest lucru poate sa apara atat la bebelusi, cat si la adulti. Iata cum explica medicii aceasta senzatie. Tresaritul in somn se produce din cauza nervilor si a creierului, care incearca sa se relaxeze. O intrerupere a mesajului de relaxare transmis de creier organismului poate provoca tresarirea membrelor sau a capului. Nu se poate face nimic pentru prevenirea acestor spasme. Cu toate acestea, ele ar trebui sa devina un motiv de ingrijorare atunci cand se intampla des.
In cazul adultilor „pot sa apara aceste tresariri in timpul somnului la intoxicatia cu cofeina, intoxicatia cu alcool, pe fondul stresului si in sindromul de apnee in somn, o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. In ceea ce ii priveste pe bebelusi, „reflexul acesta de tresarire este oarecum fiziologic pana in sase luni si se numeste reflexul moro”.
Uneori la copii pot sa apara si anumite tremuraturi din cauza unor vise. Cei mici pot sa scanceasca, sa aiba un tremur al mainilor si picioarelor, fara ca acest lucru sa indice neaparat o afectiune. De obicei sunt inofensive, insa se mai pot asocia la aceste semne anumite simptome, cum ar fi buzele si pieptul sa se invineteasca sau sa nu reactioneze cand vorbesti cu el sau cand incerci sa-l trezesti. In aceasta situatie parintii trebuie sa se adreseze medicului cardiolog, potrivit romaniatv.net.