Iată cum se utilizează un test de salivă pentru depistarea Covid-19. Miniștrii Educației și Sănătății au făcut demonstrațiile – VIDEO

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:22, 29 nov. 2021

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, au realizat o serie de materiale video, care vor fi distribuite în toate unitățile de învățământ din România.

În aceste clipuri video, cei doi miniștrii arată, în mod practic, cum se administrează un test de salivă, dar și cum se asamblează un kit complet pentru efectuarea unui test pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

”Materialul suport video are trei componente: în primul rând, doctorul Rafila face o demonstrație cu utilizarea acestor teste; al doilea punct, este modalitatea în care se asamblează aceste componente (…) în câteva secunde; în al treilea rând, este un material în care un profesor care nu are cunoștințe medicale administrează acest test unui copil de 10 ani”, a explicat ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

Testele cu salivă pentru depistarea Covid-19 nu vin asamblate

Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a transmis faptul că testele de salivă pentru elevi au ajuns pe componente ambalate separat nu numai la unitățile de învățământ din România, ci și din restul Europei, așa fiind procedura de achiziție. 

Cele 6,5 milioane de teste de salivă pentru școli au fost achiziționate de Departamentul pentru Situații de Urgență prin Oficiul Național pentru Achiziţii Centralizate și distribuite inspectoratelor școlare, a declarat Sorin Cîmpeanu sâmbătă.

„Au fost două loturi: un lot de 1,5 milioane de teste, livrat la cutii de 25 (de bucăți – n.r.) și un lot de 5 milioane, livrat la cutii de 50. Am fost informați că această modalitate de livrare, în formă comună, cutii de 25 și 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade în toate țările europene, care au avut la rândul lor această problemă”, a spus ministrul Educației.

Oficialul a mai completat că la unele inspectorate școlare și-au implicat cadrele didactice pentru a asambla kit-urile de testare.

„Îmi place să cred că Ministerul Sănătății se va implica și în această modalitate de testare și distribuție. (…) Sunt absolut sigur că nu va exista nicio unitate de învățământ în care directorii să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”, a mai arătat Sorin Cîmpeanu, adăugând că testele vor fi asamblate în pungi sterile cu fermoar, folosind mănuși de protecție.

Pașii urmați pentru a utiliza un test cu salivă

Mai jos vom detalia cei 10 pași pentru a utiliza un test cu salivă.

1. se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și se va folosi cât de curând posibil;
2. se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată;
3. se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Se scoate capacul și se adaugă soluția în tubul de extracție;
4. se scuipă saliva în recipientul pentru colectarea salivei;
5. se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție;
6. se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca deșeu medical;

7. se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția;

8. se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta);
9. se citește rezultatul după 10—15 minute;
10. se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

— pozitiv: apar două linii. O linie colorată apare în zona-martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare;
— negativ: o linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T);
— neconcludent: linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de
vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Se revizuiește procedura și se repetă testul utilizând o nouă casetă de testare.