Iată cum se efectuează un test rapid pentru depistarea Covid-19. Dr. Florin Roșu: „Suntem obligați de protejarea noastră și a celor din jur” – VIDEO
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a explicat pas cu pas prin intermediul unui videoclip cum se efectuează corect un test rapid pentru depistarea noului coronavirus. Dr. Roșu a prezentat fiecare component al testului rapid și cum se utilizează el pentru a nu avea un rezultat fals pozitiv.
„Cum facem un test rapid, un test care ne ajută să ne orientăm, un test efectuat corect, un test atât de necesar în zilele noastre. Dacă discutăm despre testul recoltat de la nivelul nazo-faringelui avem nevoie sigur de mai multe elemente (n.r. vezi în video)”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Etapele efectuării unui test rapid pentru depistarea Covid-19, prezentate de dr. Florin Roșu
Medicul infecționist Florin Roșu a explicat fiecare etapă în parte pentru a efectua un test rapid pentru a depista infectarea cu noul coronavirus. Managerul unității medicale de boli infecțioase afirmă că cea mai importantă etapă, cea a recoltării, este primordială a fi executată corect.
Astfel, dr. Roșu afirmă că trebuie introdusă substanța regăsită în kit-ul de testare în picurător. Următorul pas este cel de-a a desface și extrage bețișorul care va fi introdus în nas până la semnul aflat pe acesta. Mai apoi se va introduce tamponul din capatul bețișorului în picurător. De asemenea, din picurător se vor decanta 3 – 5 picături în test și se așteaptă rezultatul. Dacă în dreptul liniei C va apărea o linie acest lucru semnifică că aveți un rezultat negativ. Dacă linia de pe test se va afla în dreptul literei T atunci testul este invalid. În cazul în care vor apărea două linii, în dreptul celor două litere, atunci rezultatul este pozitiv.
„În primul rând vom desface recipientul în care se află lichidul, iar cu foarte mare uşurinţă vom decanta soluţia în picurator. Este o manevră uşoară, care nu necesită forţa şi nici îndemânare. Etapa foarte importantă care trebuie respectată cu stricteţe şi care poate arăta un rezultat fals pozitiv ţine mult de modalitatea de recoltare. Vom extrage beţişorul, care prezintă un tampon în capăt. La mijloc are un semn, nu este unul întâmplător, ci este special conceput pentru a înţelege distanta necesară introducerii beţişorului. Dacă suntem singuri recomand recoltarea în faţa oglinzii pentru a şti cât trebuie introdus.
Imediat după recoltare vom introduce beţişorul în picurator. Vom amesteca 2 – 3 minute uşor, fără să ne grăbim. După aceste minute vom extrage beţişorul şi avem proba în picurator. Montăm capacul şi picuram în acest spaţiul al testului proba noastră. Se pun 3 – 5 picături şi începem să observăm cum pe partea de control începe să-şi schimbe culoarea (din alb în mov). Aşteptăm şi vom ţine testul în poziţie orizontală pentru ca probă să fie absorbită corespunzător. Testele au un rezultat într-un timp scurt. Dacă testul e pozitiv vor fi două linii, în caz contrar doar una”, a mai spus medicul infecționist.
Florin Roșu, despre testele Covid-19 negative, însă pacientul prezintă simptome specifice
Medicul Florin Roșu, pe finalul demonstrației sale, susține că există posibilitatea ca un test să fie negativ, însă pacientul să prezinte simptomatologie specifică infectării cu noul coronavirus. În cazul în care apar simptome este necesar contactarea medicului de familie.
„Cu toate acestea, chiar dacă în urma unui test negativ apar simptome: dureri de gât, de cap, curgerea nasului, tuse, febră, vom lua legătura cu medicul de familie că există posibilitatea ca din diferite motive că testul să fie invalid. În consecinţă, chiar dacă avem un test negativ dar există simptomatologie suntem obligaţi în vederea protejării noastre şi a celor din jur. Conduita terapeutică va fi una corectă în acest caz doar dacă vom apela la medicul de familie”, a conchis dr. Florin Roșu.
Reamintim faptul că dr. Florin Roșu nu este singurul care a arătat cum se efectuează un test rapid pentru depistarea coronavirusului. Miniștrii Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu și Sănătății, dr. Alexandru Rafila, au arătat cum se efectuează cu test rapid pe bază de salivă. Pentru a afla cum se face corect un test pe bază de salivă trebuie consultați cei 10 pași simpli.