Iată cum să faci un gem de prune fără zahăr, ca pe vremea bunicii!
Un gem de prune fără zahăr este o alternativă sănătoasă și delicioasă la dulceața tradițională, perfectă pentru cei care doresc să reducă aportul de zahăr. Preparată la cuptor sau în mod clasic, această rețetă simplă conservă aroma și textura prunei, oferind o gustare naturală și dulce.
Gemul de prune este printre puținele preparate pentru iarnă pe care le poți face fără îndulcitori și fără să te temi că nu va fi sufiecient de dulce. Fructele au suficiente zaharuri naturale și pectină pentru ca preparatul să se lege, să reziste și să aibă un gust exelent.
Rețeta pentru un gem de prune
Gemul de prune fără zahăr sau magiunul se face de sute de ani. Nu îl facem doar noi, ci aproape toate popoarele din jurul nostru. Ungurii cu lictar, austriecii cu powidl, sârbii cu pecmez. Originea magiunului este turcească și pe această filieră a pătruns și în România.
Pentru ca gemul de prune fără zahăr nu ai nevoie decât de fructe proaspete, bine coapte. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să le scoți sâmburii și să le pui la foc într-o oală cu fund foarte gros. Poate să fie de inox sau de fontă.
Dacă ai posibilitatea, poți fierbe gemul afară, într-un ceaun pus pe prostrii. Trebuie doar să amesteci ceva mai des decât atunci când îl faci pe aragaz, dar gustul va fi mai bun.
În unele rețete, acest gem de prune fără zahăr este îmbogățit cu miez de nucă, migdale sau chiar sâmburi de caise tocați mărunt. Acestea dau o textură mai crocantă magiunului, iar acest gem este perfect pentru o rețetă de clătite simple.
Chiar dacă nu are zahăr, rezistă chiar și 2 – 3 ani dacă este păstrat în spații întunecoase, ferite de căldură și bine ventilate. În plus, trebuie să sterilizezi borcanele înainte de a pune gemul de prune fără zahăr.
Pentru această rețetă ai nevoie doar de 1.5 kg de prune, lămâie dacă vrei să-i dai un strop de aciditate și condimente la alegere, precum scorțișoară, cuișoare sau anason.
Indicații de preparare
Primul pas este să speli foarte bine prunele pentru ca mai apoi să fie lăsate să se usuce. Apoi, li se scot sâmburii și se pun într-o cratiță cu fund dublu. Cratița se așază pe foc mediu, ideal cu un disc de metal deasupra flăcării, amestecându-se din când în când.
După aproximativ o oră, se dă focul foarte mic și se amestecă mai des, curățând și pereții vasului. Când prunele devin ca o pastă, gemul este gata. Spre sfârșitul procesului de gătire, poți adăuga condimentele preferate pentru a da un plus de aromă gemului.
Gemul de prune fără zahăr este gata când are o consistență groasă și o culoare închisă. Se lasă la răcit puțin, apoi se transferă în borcane sterilizate. Închide bine borcanele și păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat.
Îl poți pune în terciul de ovăz, cu o mână de nuci și semințe, deasupra orezului cu lapte sau a grișului cu lapte ca topping, toate aceste combinații sunt delicioase. La fel de delicioase sunt și cornulețele cu untură pe care le puteți umple cu acest gem. Acest gem de prune fără zahăr este foarte bun la micul-dejun, pe o felie de pâine prăjită, unsă sau nu cu unt.