Iată cum poți face un gyros de pui după rețeta originală – Un preparat care te va face să te simți ca în Grecia, din propria casă
Când te gândești la bucătăria grecească, cu siguranță îți vine în minte și tradițonalul gyros de pui. Află cum îl poți prepara, astfel încât să ai parte de o experiență ca în Grecia.
Este un preparat tradițional, care este foarte apreciat pentru combinația sa delicioasă de condimente aromate, de sosuri speciale și de carne suculentă.
Rețeta tradițională de gyros de pui
Pentru a prepara marinada de pui vei avea nevoie de 1 kg de pulpe de pui dezosate, de 9 lingurițe de ulei de măsline, de 4 căței de usturoi zdrobiți, de sucul de la o lămâie întreagă, de 3 lingurițe de oțet de vin roșu, de 1 linguriță de oregano uscat, de 1 linguriță de cimbru uscat, de 1 linguriță de rozmarin uscat, de 1 linguriță de boia dulce, de 1 linguriță de chimen măcinat și de sare și piper după gust.
Pentru a face sosul tzatziki vei avea nevoie de sucul de la o jumătate de lămâie, de 3 lingurițe de mărar proaspăt tocat, de 3 lingurițe de ulei de măsline, de 3 căței de usturoi zdrobiți, de 1 castravete mediu stos de excesul de apă și ras, de 400 grame de iaurt grecesc și de sare după gust.
Pentru servire vei avea nevoie de 1 ceapă roșie feliată subțire, de câteva frunze de salată verde, de câteva roșii feliate și de pită sau de lipii grecești. Opțional, dacă dorești cu cartofi, poți pune, însă rețeta originală este fără ei.
Începe prin a pregăti marinada, unde pui într-un bol mare toate ingredientele și le amesteci până când obții o pastă bine omogenizată. Taie acum pulpele de pui în fâșii subțiri și adaugă-le în marinada făcută, asigurându-te că toate sunt acoperite uniform. Se acoperă bolul cu folie alimentată și se lasă la frigider pentru minim 2-3 ore, ideal peste noapte.
Pașii următori și asamblare
Cât timp puiul stă la marinat, poți începe să faci sosul tzatziki prin a amesteca foarte bine ingredientele menționate și a adauga sare după gust. Se acoperă și acest bol și se lasă în frigider pentru minim 30 de minute, astfel încât aromele să se îmbine.
Poți găti puiul într-o tigaie gril, una obișnuită sau pe grătar, însă asigură-te că oricare este bine încălzită înainte de a pune puiul. Acesta se gătește la foc mediu-mare, până când devine crocant și auriu la exterior. Este necesar să îl întorci după câteva minute, astfel încât să se gătească uniform.
Pita sau lipiile se încălzesc într-o tigaie, grătar sau în cuptorul cu microunde, astfel încât să fie mai moi și mai ușor de rulat. După ce ai făcut acești pași, ia pita caldă și adaugă un strat generos de sos, apoi pune câteva fâșii de pui, roșii, ceapă și salată.
Rulează foarte bine pita în jurul umpluturii și dacă este necesar, o poți fixa cu ajutorul unei folii de aluminiu, astfel încât să fie mai ușor de mâncat.
Dacă vrei ca preparatul să fie perfect, trebuie să te asiguri că alegi o carne de pui de calitate, că o lași la marinat, că prepari sosul cu un iaurt de bună calitate și că folosești lipii calde. De asemenea, poți prepara și niște dovlecei prăjiți grecești.
Să prepari un gyros de pui acasă nu este deloc dificil, însă necesită atenție la detalii și ingrediente de calitate, astfel încât să ai parte de un preparat cu adevărat delicios.