Iată cum îşi maschează USR-ul amendamentul de desfiinţare a Secţiei de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie! I-a pus pe cei din minorităţile parlamanetare să îl semneze
O nouă metodă de a masca dorinţa tot mai mare a celor de la USR pentru a desfiinţa Serviciul de Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) a apărut în Parlamentul României. Pentru că niciun membru nu îşi doreşte să îşi asume o semenea decizie, a venit rândul minorităţilor parlamentare să semneze amendamentul care prevede desfiinţarea instituţiei.
Din aceste considerente, minoritatie naţionale au acceptat să facă treaba ” murdară” a celor din USR. Asta în condiţiile în care oamenii lui Dan Bârna au refuzat, rând pe rând să își asume amendamentul controversat.
Parlamentarii minorităților au creat un amendament pentru desfiinţarea SIIJ
Ionel Stancu, reprezentantul comunităţii macedonene este autorul amendamentului prin care se doreşte desfiinţarea SIIJ. După ce UDMR-ul, în pofida insistentelor USR-iste a refuzat să îşi asume amendamentul, reprezentanţii coaliţiei de guvernare au decis că minorităţile din Parlament se pot ocupa de acest lucru şi au găsit şi susţinere în acest sens.
După ce UDMR-ul a refuzat semnarea acestuia, presa de casă a USR-ului a dat pe surse faptul că maghiarii au emis amendamentul. Totuşi, oficialii udemeristi au contrazis vehement afirmaţia
Iată amendamentul adus de minorităţile din Parlament
Redam, integral, amendamentul adus de minorităţile din Parlament, amendament care propune desfiinţarea SIIJ
Art.4 – Articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.”
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion (USR) îşi doreşte desfiinţarea SIIJ
Stelian Ion, ministrul de justiţie a USR a declarat în repetate rânduri că îşi doreşte desfiinţarea SIIJ. Acesta nu a ţinut cont de faptul că CSM a dat de asemenea un raport negativ la solicitarea de desfiinţare.
„Desfiinţarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câţiva corifei ai justiţiei, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, sub oblăduirea lui Dragnea, gândeau înfiinţarea acestei Secţii şi explicau necesitatea secţiei prin `pentru că se impune`, trei rânduri au scris.
Justiţia nu începe şi nu se termină cu SIIJ, sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvernare, prin memorandumul pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene, GRECO, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană, au spus la unison ca înfiinţarea acestei Secţii speciale reprezintă un regres.
De alfel, ministrul are un conflict deschis cu reprezentanţii CSM, cei din urmă arătând că Stelian Ion dezinformează ambasadele străine din România. La ultima şedinţă a magistraţilor, ministrul chiar a părăsit şedinţa la mijlocul ei.