Iata clasamentul scolilor si liceelor iesene, in functie de calitatea profesorilor
@ In urma unor inspectii tematice desfasurate in perioada 7 august – 12 septembrie 2013, in 98 unitati de invatamant din mediul rural si din urban, inspectorii de management ai ISJ au descoperit o serie de aspecte grave ce tin de calitatea actului didactic @ Din perspectiva pregatirii profesorilor, cele mai slabe scoli si licee raman cele de la tara, dar si cateva din municipiul Iasi
La inceputul anului scolar 2013 – 2014, echipe de inspectori de management ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) au derulat o serie de controale in 98 de scoli si licee din judetul Iasi. Au fost inregistrate o serie de disfunctionalitati legate de actul didactic. Astfel, inspectiile au vizat: elaborarea si avizarea documentelor de proiectare manageriala si de specialitate, incadrarea cu personal didactic sau identificarea de situatii sau probleme deosebite ce ar putea impiedica derularea in bune conditii a procesului instructiv-educativ.
Profesori necalificati si lipsa proiectarii manageriale
In 32 de unitati scolare din cele 98 controlate s-a constatat faptul ca documentele de proiectare manageriala erau elaborate incomplet. De asemenea, la alte unitati de invatamant nu se finalizasera examenele de corigenta.
„Au fost si inspectii de revenire in unitati deja controlate anul trecut la: Liceul Tehnologic Petru Rares din Targu Frumos, Scoala Gimnaziala Ion Neculce Iasi, Scoala Gimnaziala Strunga, Liceul Tehnologic Petru Poni Iasi, Scoala Gimnaziala George Calinescu Iasi sau la Scoala Gimnaziala Barnova. Aici e nevoie de o imbunatatire a tipurilor de activitati orientate spre dezvoltarea profesionala si personala a elevilor, accentuarea invatamantului formativ sau diminuarea semnificativa a cazurilor de violenta in scoala”, arata prof. dr. Camelia Gavrila, sefa ISJ. Pe de alta parte, dupa derularea unor inspectii generale in scolile gimnaziale din localitatile: Dagata, Glodenii Gandului, Buhalnita sau Liceul Tehnologic Virgil Madgearu s-au constatat, in special la primele doua, o mare fluctuatie a cadrelor didactice sau interesul scazut al acestora pentru cursurile de formare continua sau fata de promovarea in cariera. „Dincolo de acestea, raportat la situatia incadrarii cu profesori necalificati, in mediul rural, exista un deficit de personal la Plugari, Siretel, Andrieseni, Madarjac, Dagata, Sipote. Aici, majoritatea suplinitorilor nu au studii corespunzatoare postului, fiind localnici”, a mai aratat Gavrila.
Topul celor mai bune unitati de invatamant
La polul opus, in topul celor mai bune scoli si licee, inclusiv din perspectiva calitatii personalului didactic, se afla unitati de invatamant din municipiul Iasi: Colegiul National „Emil Racovita” – zona Podu Ros, Scoala Generala Otilia Cazimir – zona Podu Ros, Colegiul National Mihai Eminescu, Scoala Generala Bogdan Petriceicu Hasdeu, Colegiul National Costache Negruzzi – zona Copou, Scoala Generala Stefan Barsanescu – zona Gara, Liceul Teoretic Vasile Alecsandri – Centru, Scoala Generala Titu Maiorescu – zona Cantemir Liceul Teoretic Miron Costin – zona Alexandru cel Bun, Colegiul National Garabet Ibraileanu – zona Copou, Scoala Junior a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) – zona Fundatie. Acestea sunt urmate de Scoala Generala Alexandru cel Bun – zona Piata Voievozilor, respectiv Scoala Generala Petru Poni – zona Pacurari si Colegiul National „Stefan cel Mare” – Harlau, Colegiul National „Mihail Sadoveanu” din Pascani. Aceasta ierarhie porneste, in principal, in functie de numarul cererilor de inscriere venite din partea parintilor si de numarul claselor pregatitoare care au functionat in anul scolar 2012 – 2013, dar si a incadrarii cu personal calificat.