Iată cine sunt latifundiarii din Iași care au încasat zeci de milioane de euro de la APIA, într-o singură zi
Campania de plată a avansului din subvențiile APIA s-a derulat fără probleme. A crescut suma primită de fermieri pentru că aceștia au achiziționat mai multe terenuri agricole. Potrivit specialiștilor, Iașul începe să fie un județ cu tot mai multe suprafețe comasate, iar acest lucru ajută fermierii să facă agricultură performantă
Agenția de Plăți și Intervenție a Agriculturii (APIA) a derulat în perioada 16 octombrie- 30 noiembrie campania de plată a avansului din subvenții pentru beneficiarii care au solicitat acest ajutor extrem de important pentru fermieri. Agricultorii din Iași care au depus cererile unice la APIA au încasat între 70 și 85 la sută din valoarea subvenției, în funcție de schema de plată. Cea mai importantă a fost schema unică de plată pe suprafață (SAPS) prin intermediul căreia fermierii primesc banii pentru terenurile agricole. Suma încasată de ieșeni drept avans din subvenții este de peste 30 de milioane de euro. Iașul este în topul județelor din Regiunea de Nord-Est care au încasat acești bani.
Începe plata finală a subvențiilor
Subvențiile s-au plătit către 20.500 de fermieri, care exploatează 270.000 de hectare de teren agricol. Începând cu data de 2 decembrie, fermierii vor primi și restul sumelor promise pentru subvențiile din agricultură.
„Așa cum s-au obișnuit fermierii în fiecare an, de la această dată, începe plata finală a subvențiilor. Campaniile s-au derulat fără probleme până acum și sperăm că așa vor fi în continuare. Ne dorim ca toți fermierii să primească banii”, a declarat Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.
Sumele încasate de fermieri variază de la câteva mii de euro la câteva sute de mii de euro, în funcție de suprafața de teren pe care o exploatează și dacă dețin animale în gospodării. Întrucât cea mai importantă schemă de plată este SAPS, fermierii care dețin suprafețe însemnate cu teren agricol au încasat sume deloc de neglijat.
Milioane de lei pentru o singură companie
Printre marile companii din domeniul agricol care au încasat sume de ordinul milioanelor de lei se numără Agrocomplex Lunca Pașcani, controlată de familia primarului Dumitru Pantazi de la Pașcani, care administrează peste 3.000 de hectare. Societatea Agralmixt, deținută de Ioan Buimac, este una din firmele care a încasat sume mari de la APIA drept avansul din subvenții. Și familia Holicov, care deține SC Panifcom, a încasat peste un milion de lei, drept subvenții acordate în această campanie de plată. Agromec Movileni și SC Agricola Țigănași ’89 sunt alte mari companii agricole ce au primit sute de mii de lei de la APIA în această lună. Întrucât a crescut suprafața agricolă din Iași, au crescut și subvențiile acordate fermierilor, mai ales pe schema de plată unică pe suprafață.
Cine poate primi banii?
Beneficiari ai plăților directe în cadrul SAPS pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Aceștia trebuie să dețină calitatea de proprietari, arendași, concesionari, asociați administratori în cadrul asociațiilor în participațiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiază de plăți directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obține plata, cei interesați trebuie să fie înscriși în Registrul unic de identificare, să depună o cerere la APIA și să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin un hectar.