Iată ce trebuie să știi dacă dorești să cumperi carne de porc de pe internet
Pentru că se apropie Crăciunul cu pași repezi, oamenii au început goana după porci. Pentru că sunt încă în vigoare numeroase restricții, foarte multe persoane intenționează să-și achiziționeze animalul din mediul on-line. Iată ce trebuie să știi dacă dorești să cumperi carne de porc de pe internet.
Iată ce trebuie să știi dacă dorești să cumperi carne de porc de pe internet
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, oamenii s-au adaptat și au început să facă cumpărături în special de pe internet. Astfel, rețelele de socializare și nu numai au început să fie medii bune pentru vânzarea produselor pentru Crăciun dar, în special, a porcului. Site-urile abundă de anunțuri care mai de care mai atractive. Totuși, există anumite aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când dorim să achiziționăm porcul de Crăciun de pe internet.
Conform anunțurilor care se găsesc în mediul on-line, majoritatea animalelor scoase la vânzare sunt crescute cu hrană naturală. Acestea au o greutatea care variază între 80-200 de kilograme. Un kilogram de carne se vinde cu nouă lei și poate ajunge până la 12 lei. De asemenea, cumpărătorii pot achiziționa porcii vii sau sacrificați chiar în curtea crescătorului. Pentru a atrage un număr considerabil de cumpărători, comercianții oferă și transport pentru o distanță de câțiva kilometri.
Ofertele sunt generoase și se adaptează pentru fiecare buzunar. Totuși există anumite aspecte pe care trebuie să le cunoașteți atunci când doriți să achiziționați carne de porc prin intermediul ineternetului.
Iată care sunt recomandările Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV)
În ciuda ofertei diverse există riscuri foarte mari în momentul în care se achiziționează un porc de Crăciun de pe internet. Cumpărătorului ar trebui să-i de-a de gânit atunci când vânzătorul nu poate asigura documentele necesare impuse de Direcţia Sanitară Veterinară (DSV). Chiar dacă porcii sunt achiziționați on-line sau prin orice altă metodă, cei vii trebuie să fie însoțiți de Formularul de Mișcare și Certificat Sanitar Veterinar. Acestea sunt eliberate de cadrele medicale veterinare împuternicite. În cazul exploatațiilor comerciale sau de tip A sau a persoanelor fizice acestea pot fi eliberate de medicul de fermă.
În privința plății, Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) nu încurajează tranzacțiile e internet. De asemenea medicii veterinari vin cu recomandări clare. Cumpărătorii trebuie să se asigure că achiziționează animalele vii pentru consum doar de la exploatații comerciale industriale, din ferme sau de tip A dar și de la persoane fizice înregistrate sanitar veterinar conform Ord. 20/2018.
Totodată, trebuie cumpărată carne de porc dar și produsele realizate din acestea doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Poate avea consecințe grave pentru sănătatea consumatorilor achiziția din locuri cu origini necunoscute, ilegale sau care nu au fost supuse controlului sanitar veterinar.
”Recomandăm tuturor cumpărătorilor să evite orice altă sursă de achiziție față de cele mai sus menționate și vă avertizăm că atât vânzarea cât și achiziționarea de suine vii în alte condiții decât cele de mai sus, constituie încălcări grave ale legislației specifice, sancționate contravențional iar în funcție de consecințele unor astfel de acțiuni putând fi încadrate în sfera penală”, spun reprezentanții DSV Buzău.