Iată ce se întâmplă dacă îți bei cafeaua dimineata, pe stomacul gol! Poate provoca probleme de sănătate!

de: BZI.ro
10:32, 20 aug. 2024

Nimeni nu spune că trebuie să renunțăm cu totul la cafeaua de dimineață, însă există o mulțime de întrebări și îndoieli cu privire la acest obicei. Consumul acesteia înainte de a mânca ceva poate avea efecte mai mult negative decât pozitive, cum ar fi niveluri crescute de stres, dezechilibre ale zahărului din sânge și probleme digestive.

Cafeaua de dimineață este unul din ritualurile preferate ale multora dintre noi, fiind mai degrabă o normă socială iar cei care au zilnic acest obicei se bucură de un efect placebo pentru că băută zilnic, această băutură dezvoltă toleranță.

Ce se întâmplă dacă îți bei cafeaua dimineața, pe stomacul gol

Dacă vă întrebați de ce să nu beți cafea imediat după ce vă treziți, ei bine, unul dintre marii factori este hidratarea. Coferina are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că ne face să urinăm mai mult. Apa din cafea contează în aportul zilnic de lichide, așa că nu este neapărat adevărat că această băutură „deshidratează”, în special la persoanele care sunt foarte obișnuite să o bea.

Totuși, apa simplă este, fără îndoială, cel mai bun mod de a ne menține hidratați. Nu este necesar să beți doi litri de apă pe zi, dar un pahar de apă înainte de a bea cafeaua de dimineață ar putea să nu fie o idee chiar atât de rea.

Cafeaua stimulează producția de cortizol, care este deja la niveluri maxime atunci când ne trezim, deși acest efect pare să fie redus la cei care consumă regulat cafea. Dacă bem cafea imediat după ce am deschis ochii, s-ar putea să nu beneficiem pe deplin de cofeină, așa că ar fi mai bine să așteptăm până când cortizolul scade, puteți să consumați și un ceai de turmeric dimineața, pentru a vă bucura de beneficiile acestuia și a înlocui cafeaua.

Un alt aspect este că acest consum de cafea pe stomacul gol poate stimula producția de acid gastric. Sistemul digestiv al organismului este pertubat semnificativ de producția de acid din stomac, ducând la simptome precum indigestie, balonare și greață.

Iar gustul amar al cafelei poate promova secreția de acizi din stomac, astfel că obiceiul de a consuma cafea pe stomacul gol este extrem de dăunător pentru că stomacul este lipsit de alimente care să protejeze mucoasa stomacului de acidul gastric.

Beneficiile consumului acestei băuturi

Consumul de cafea reduce riscul de Alzheimer și Parkinson. Beneficiile ar apărea în urma procesului de îngrijire a boabelor, când apar fenilindanele, compuși care inhibă aglomerarea a două fragmente de proteine comune ambelor afecțiuni degenerative.

Se pare că efectul protector este mai mare în cazul cafelei prăjite intens, ca de altfel și în cazul celor care consumă mai multă cafea, până la 3 – 5 cești pe zi.

Scade riscul de diabet zaharat de tip 2 cu până la 30%. Și aici vorbim atât de cafeaua cofeinizată, cât și de cea decofeinizată. Responsabil de beneficiile cafelei negre asupra riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 ar fi mineralele precum magneziul și cromul, dar mai ales polifenolii, molecule cu proprietăți antioxidante, implicate în prevenirea bolilor inflamatorii.

Cafeaua este un antioxidant puternic, aceasta conține flavoniode, polifenoli, acizi hidroxilici și anticoanice, care au efecte antioxidante și protejează celulele de radicalii liberi toxici, care pot duce în timp la boli cronice, precum cancerul.

Deși nu este bine să bem cafeaua dimineața, consumată în timpul zilei aceasta stimulează acuitatea mentală, mărește atenția și puterea de memorare.