Toate legumele și fructele bogate în fier sunt foarte importante pentru a combate deficiența avută în organism.
Fierul este un mineral foarte important, fiind prezent în toate celulele din corpul nostru. Această carență este cea mai întâlnită, cu care se poate confrunta toată populația.
Care sunt toate legumele și fructele ce sunt bogate în fier?
Legumele ce sunt bogate în fier sunt cele leguminoase, precum lintea, năutul, fasolea roșie, cea neagră, albă și pinto. Printre acestea se enumeră și mazărea uscată, soia și alte produse din soia, precum tofu, edamame, tempeh. În ceea ce privește legumele verzi, cele mai recomandate sunt spanacul, kale, sfecla elvețiană, rucola, pătrunjelul, leurda și măcrișul.
Cruciferele bogate sunt broccoli, varza de bruxelles, conopida și varza kale. Rădăcinoasele ce sunt benefice sunt cartofii, mai ales cu coajă, sfecla roșie, păstârnacul și ridichile negre. Alte legume foarte benefice sunt roșiile uscate, ardeiul gras roșu, dovleceii, vânăta și anghinarele.
Printre cele mai bogate fructe în fier se enumeră caisele uscate, prunele uscate, smochinele uscate, stafidele, dudele uscate și curmalele. La fructele proaspete putem vorbi despre rodii, afine, coacăze negre, zmeură, dude, mere, pere și strugurii negrii.
Cele exotice ce merită consumate sunt kiwi, mango, bananele și papaya, iar cele citrice, care absorb fierul sunt lămâile, grapefruitul, căpșunile și portocalele.
Pe lângă cele menționale, foarte utile sunt și orezul brun, ovăzul, grâul, semințele de dovleac, de pin, de chia, de fistic, de floarea-soarelui, de caju și de susan. Legumele și fructele pot fi combinate cu nuci, cereale și leguminoase, pentru a ajuta absorbția acestui mineral esențial.
Cum știi dacă ai carență?
Pentru că multe persoane încep să se confrunte cu această deficiență, este important să știi cum se manifestă această problemă, ca să o poți depista și să iei măsurile necesare.
Un deficit mic nu este ușor de recunoscut, însă dacă este mai mare, pot apărea simptome, precum o piele galbenă sau palidă, dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap, o senzație de slăbiciune și de extenuare. Se pot enumera și bătăile neregulate ale inimii, dureri în piept, o slăbiciune musculară, schimbări de dispoziție, dificultăți de memorie sau de concentrare, unghii fragile și un sistem imunitar slăbit.
Principalii factori de risc ce pot duce la deficiență pot fi faptul că faci foarte multă activitate fizică, te confrunți cu o insuficiență renală, ești însărcinată sau alăptezi, sau ai adoptat o dietă ce nu include nicio sursă animală de proteină, bogată în fier. De asemenea, vârsta și genul pot influența pierderile de fier, poate exista dacă ai pierdut sânge detul de mult din diverse motive, dacă ai avut ulcer sau dacă faci dializă.
Persoanele ce sunt mai predispuse să o aibă sunt cele ce nu au o alimentație echilibrată, cele ce donează sânge în mod frecvent, cele care se confruntă cu cancerul, cele care au probleme cu inima sau persoanele ce au probleme gastro-intestinale.
Dacă te confrunți cu această deficiență, este foarte important să consumi toate legumele și fructele bogate în fier menționate.