Iată care sunt primii profesori care s-au vaccinat anti-Covid-19 la Iaşi – FOTO/ VIDEO
De astăzi, 18 ianuarie 2021, a început etapa naţională de vaccinare împotriva coronavirusului şi la Iaşi. În etapa a doua de imunizare se includ şi cadrele didactice. Astfel, printre primii care s-au vaccinat este prof. Silviu Iordache, director Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” din Iaşi. Acesta s-a vaccinat la centrul de vaccinare de la Colegiul Mihai Eminescu.
Nu mai puţin de 167.977 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ şi-au exprimat dorinţa de vaccinare împotriva noului coronavirus în prima etapă de consultare. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis începe celei de-a două etape de declarare a disponibilităţii de vaccinare.
Având în vedere contextul actual şi suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de cetăţeni care nu au comunicat dacă vor sau nu doresc să se vaccineze, MEC a hotărât inițierea celei de-a două etape de declarare a disponibilității de vaccinare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie 2021.
„Până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns). În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au răspuns)”, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
„Până la această oră s-au vaccinat în centrele organizate de primărie circa 140 de persoane, cu o medie de 23-24 persoane pe centru. Activitatea de vaccinare a început la ora 9.30-10.00”, au transmis reprezentanţii DSP Iași.
„Aceste centre se înfiinţează de către unităţile administrativ teritoriale care ne transmit disponibilitatea lor şi în funcţie şi de adresabilitatea estimată, de numărul de fluxuri care este repartizat judeţului Iaşi de către Centrul Naţional de Coordonare a Activităţii Vaccinale, vom lua în considerare înfiinţarea altor puncte de vaccinare. Pentru judeţul Iaşi CNCAV a repartizat un număr de 19 fluxuri”, a declarat conf dr. Lucian Indrei, inspector şef DSP Iaşi.
Câţi profesori şi angajaţi din sistemul de învăţământ vor să se vaccineze anti-Covid-19
Numărul total al angajaților din sistemul de învățământ care au comunicat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie 2021 este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învățământ preuniversitar şi 36.015 – personal din sistemul de învățământ universitar).
„Ne exprimăm speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității la vaccinare”, potrivit sursei citate anterior.
În ceea ce priveşte situaţia din judeţul Iaşi, 46,50% din personalul didactic de predare şi-a exprimat disponibilitatea de vaccinare, 48,63% din personalul didactic auxiliar şi 40,31% din personalul nedidactic doresc să se imunizeze împotriva Covid-19. Mai multe detalii privind procentele angajaților din sistemul de învățământ din România pot fi consultate AICI!
Cine intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid-19
Potrivit reprezentanților Executivului, în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid-19 sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cei cu boli cronice, dar și personalul din domeniile cheie.
- Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani
- Persoanele aflate în evidențe cu boli cronice
- Personale care lucrează în domenii-cheie
- Diabet zaharat
- Obezitate
- Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
- Afecțiuni cardiovasculare
- Afecțiuni renale
- Afecțiuni oncologice
- Afecțiuni pulmonare
- Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
- Afecțiuni hepatice moderate/severe
- Afecțiuni autoimune
- „Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor”, potrivit reprezentanților Guvernului României.