Iată care sunt cauzele care duc la căderea părului! Află ce afecțiuni poate ascunde

de: Redacția BZI
10:41, 13 nov. 2024

Căderea părului poate avea numeroase cauze, iar dieta, stresul și deficiențele nutriționale influențează, într-un procent destul de mare, starea podoabei noastre capilare. Este normal să pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi, pentru că părul se regenerează permanent, în cicluri succesive de creștere, repaus, cădere și regenerare. Dar când șuvițele cad în smocuri, e timpul să ceri ajutor specializat.

Căderea părului este o problemă cu care se confruntă mare parte din populație, indiferent de vârstă. Pierderea a 50-100 de fire de păr pe zi este normală, acesta regenerandu-se în mod natural. Există însă și situații în care căderea părului este excesivă și procesul de regenerare nu mai are loc, în special în cazul bărbaților, ca urmare a moștenirii genetice sau a altor cauze de natură medicală.

Care sunt cauzele care duc la căderea părului

Cea mai frecvent întâlnită cauză a căderii excesive a părului este reprezentată de moștenirea genetică. Altfel spus, dacă părinții tăi au această problemă, e foarte posibil să te confrunți și tu cu acest inconvenient. Anumiți hormoni sexuali, în special estrogenul și testosteronul, a căror activitate începe încă de la pubertate pot accelera procesul de chelire.

Șocul emoțional este o altă cauză destul de des întâlnită a căderii părului. Dacă ai trecut recent printr-o traumă sau printr-o situație care te-a solicitat emoțional foarte mult, spre exemplu un divorț, pierderea cuiva drag, atunci este posibil să observi că părul începe să cadă mai mult decât de obicei.

Un consult dermatologic și psihoterapia pot remedia acest aspect, dacă natura problemei este de cauză emoțională. Puteți încerca și o tunsoare fluture pentru păr mediu dacă vă avantajează mai bine.

Hipertiroidismul și hipotiroidismul pot duce la căderea părului, acesta fiind un simptom destul de des întâlnit. Atunci când glanda tiroidă începe să funcționeze necorespunzător și să producă fie prea mulți, fie prea puțini hormoni, încep să apară dezechilibre la nivelul corpului. Un consult endocrinologic poate fi un bun început pentru a descoperi cauza care a dus la căderea părului și dacă aceasta este de natură hormonală.

Micoza scalpului duce la căderea părului într-o anumită porțiune a capului, în cele mai multe dintre cazuri. Acea porțiune rămâne destul de repede fără niciun fir de păr care să o acopere.

Cum putem opri această afecțiune

Există mai multe tratamente împotriva căderii părului, atât tratamente medicale, cât și produse cosmetice eficiente, dar nu toate acționează la fel. De aceea, dacă te confrunți că căderea șuvițelor, este important să consulți un medic dermatolog, care poate efectua un consult clinic și tricoscopie, adică dermatoscopia scalpului, sau poate recomanda realizarea unei tricograme, adică examinarea microscopică a părului, anumite analize de sânge sau chiar o biopsie dacă e nevoie.

În perioada menopauzei, ca efect al modificărilor statusului hormonal, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei este căderea părului. Mineralele care influențează creșterea părului sunt Zn, Fe, Cu, Se, Si, Mg și Ca.

Merită să acordăm o atenție sporită dietei femeilor care, pe lângă modificările hormonale și farmacoterapia efectuată, sunt expuse suplimentar la stres cronic și la tratamente cosmetice și de coafură efectuate necorespunzător.

Zincul participă la metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor și, în același timp, influențează foliculii de păr și creșterea părului. Acum că știi care sunt cauzele care duc la căderea părului este foarte important să iei în considerare și sfatul medicului și să urmezi o dietă și un stil de viață sănătos.