Iașul, sub cupolă de foc în următoarele zile. Fermierii susțin că nu mai au mâncare pentru animale. „Lipsa de precipitații afectează hrana”

de: Gabriela Rusu
02:00, 20 aug. 2024

Iașul se va afla în această săptămână sub o cupolă de foc, după ce meteorologii au anunțat un cod galben de caniculă și temperaturi care vor ajunge și până la 37 de grade Celsius. În același timp, fermierii se tem că, dacă arșița se extinde pe mai multe zile, aceștia riscă să rămână fără hrană pentru animale.

Iașul, sub cod galben de caniculă. Fermierii se tem pentru animale

Urmează o săptămână de foc pentru județul Iași, și asta după ce meteorologii au anunțat cod galben și, parțial, portocaliu de caniculă. De asemenea, aceștia au precizat faptul că temperaturile înregistrate sunt mai ridicate decât normalul termic al perioadei. În plus, în nopțile ce urmează se vor înregistra temperaturi până la 22 de grade.
„Astăzi și mâine, regiunea Moldovei se află sub cod galben și, parțial, portocaliu, vizând menținerea valului de căldură și caniculă, dar și a disconfortului termic ridicat, urmând ca indicele de temperatură/umezeală să depășească pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius, iar minimele termice vor oscila între 18 și 22 de grade. Local, acestea caracterizând un aspect de nopți tropicale. Până la finalul acestei săptămâni, în regiunea Moldovei, deși temperaturile termice vor marca o scădere începând cu vineri, cu precădere, în nordul și centrul Moldovei, vremea se menține caldă, călduroasă la orele amiezii, iar în sudul regiunii, temporar caniculară”, a transmis Ovidiu Machidon, șef Centru de Meteorologie Moldova Iași.
Cei mai afectați de caniculă sunt fermierii, care încă își plâng pagubele provocate de secetă. Aceștia subliniază faptul că, dacă nu plouă în perioada următoare, și înființarea culturilor de toamnă se află sub semnul întrebării.
„Canicula de săptămâna aceasta grăbește procesul de uscare a porumbului, iar la animale, lipsa de precipitații afectează hrana. Covorul verde se usucă și în scurt timp nu vor mai avea hrană. Plus că va fi afectat și solul, și nu se va putea lucra pentru înființarea culturilor de toamnă. Acum, se lucrează foarte greu. Consumurile de motorină per hectar au crescut cu 20% și nici nu ies lucrări de calitate. Și acum, toți așteptăm să vină ploaia ca să se poată semăna culturile de toamnă”, a declarat Ion Notingăr, fermier ieșean.
În județul Iași, culturile agricole ale fermierilor ieșeni au fost afectate în unele zone și în procentaj de 100%. Aceștia afirmă faptul că, principala problemă a fost arșița, atunci când s-au înregistrat temperaturi și de peste 40 de grade Celsius, iar plantele s-au uscat instant pe câmp. Potrivit autorităților, fermierii afectați de secetă ar urma să primească despăgubiri de până la 250 de euro per hectar, însă fermierii nu sunt convinși. Iașul se va afla în această săptămână sub o cupolă de foc după ce meteorologii au anunțat un cod galben de caniculă și temperaturi care vor ajunge și până la 37 de grade Celsius. În același timp, fermierii se tem că, dacă arșița se extinde pe mai multe zile, aceștia riscă să rămână fără hrană pentru animale.