Iaşul se împrumută cu 200 de milioane lei pentru încălzire. Ieșenii, îndatorați până în anul 2028

de: BZI.ro
13:13, 29 sept. 2023

Astăzi, 29 septembrie 2023, consilierii locali s-au adunat la Palatul Roznovanu din Iaşi pentru a vota 53 de proiecte de hotărâre, printre care şi cel care face referire la aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 200 milioane lei pentru achiziţia de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023-2024.

Astfel, proiectul a fost aprobat şi Iaşul este îngropat în datorii pentru a încălzii locuitorii oraşului care folosesc încălzirea în sistem centralizat. Împrumutul trebuie achitat în 5 ani.

Există speculații că ar crește tariful încălzirii.

Cele mai importante declarații cu privire la acest subiect:

Ovidiu Laicu (PSD):

„Dumneavoastră ne lansați o provocare prin a aproba acest credit. Să nu uităm că noi mai derulăm niște credite. Eu am solicitat de nenumărate ori o întâlnire scurtă pentru această problemă a termoficării. Achiziția de cărbuni din cât m-am documentat eu a fost una foarte grea. A fost primul an după ce am preluat această cruce deci cheltuielile au fost de aproximativ 85 de milioane de euro deci o sumă apăsătoare pentru buget. Tânărul Baciu aş fi vrut să ne prezinte un raport de nenumărate ori. Costă cărbunele, cât costă transportul, cât costă certificatele verzi etc.. Nu am primit nici un raport, ne informăm și noi din presă. Trebuie să ne gândim la o măsură. Trebuie să ne uităm și la bugetul general. Încă nu am intrat într-un colaps dar nu suntem departe să nu putem achita lucrările care sunt în derulare și să nu mai avem bani să plătim facturile. Nu știu domnule primar dacă s-a făcut o analiză cu specialiști cum alte municipii au depășit această criză să spun”.

Primarul Mihai Chirica:

„Sistemul de termoficare este unul dintre cele mai moderne din România. Toată politica europeană este de promovare a sistemelor de termoficare în regim standardizat. Anul trecut Comisia Europeană a decis după începerea războiului ca utilizarea gazului să fie declarată energie verde. S-a luat această decizie. Sistemul nostru este compus din 2 centrale, pe cărbune și gaze. Ambele sunt funcționale. Anul trecut am funcționat fără întrerupere. Noi cumpărăm de pe bursă. Sunt două mari burse. Contractul este unul public, s-au adăugat 82 de dolari pe tonă pentru tot ce înseamnă descărcare. Am reușit să activăm căile ferate române. Anul acesta din discuțiile personale cu primari din România, cu domnul Ciolacu a fost foarte clar. Presiunea financiară pe noi a venit de la CO2. Din obligația referitor la cumpărarea acelor certificate de CO2. Ceea ce nu am înțeles ce se întâmpla în ţară este faptul că noi am satisfăcut această obligație. Suntem cel mai mare oraș care are plătite toate certificatele. Problema noastră este de a găsi resurse pentru combustibilul care urmează. Față de alte orașe ceea ce ne lipsește acum este sursa de gaz. Aducțiune de gaze naturale pentru centrala de la Holboca. Noi acolo nu avem gaze naturale. Ambele centrale au fost abordate ca fiind funcționare. Suntem pregătiți pentru ambele soluții avem contract semnat cu Romgaz. Pentru care 8,3 milioane de lei va trebui să achităm ca avans. Cinci bănci mari ale României au anunțat că putem colabora. Noi nu o să mai stăm la mâna Transgaz.

Iarna nu știm cum va fi, nu știm dacă suma totală va fi necesară. Vom avea o perioadă de graţie, o perioadă de 5 ani de zile să fie rezonabil pentru un credit de consum. Cu posibilitatea unui comision cât mai mic și deja sunt scrisori de intenție cu comision 0. Astăzi gradul de îndatorare a municipiului este de 4,63%. Nivelul maxim de îndatorare este de 30% deci suntem în grafic. Din fericire noi nu suntem într-o situație atât de grabă datorită faptului că ne continuăm procesul de modernizare. Iaşul nu are tarifele cele mai mari. Preţurile pe care pe noi urmează să le modificăm sunt cele ale populației. Obligația plății, datoriei față de mediu a fiecărui consumator de combustibil fosil va veni la uşa fiecărui consumator. Guvernul României ţine sub atenție acest aspect. Cam acestea sunt considerentele pentru care noi astăzi am apelat la aplicarea unui împrumut”.

Ovidiu Laicu (PSD):

„Eu am înțeles. Anul trecut s-a rezolvat, anul ăsta facem credit dar la anul?”

Mihai Chirica, primar Iași:

„Până nu încetează războiul lucrurile se vor schimba de la oră la alta, nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu preţurile”.

Iulian Hușanu (USR):

„Acest eventual împrumut ar putea fi considerat un balon de oxigen momentan. Am înţeles că guvernul PNL și PSD nu dau deficitul bugetar la primării. Vă reamintesc că CET se află la un pas de a fi vândute. Vechea datorie de 700 de milioane de lei o facem uitată. Vrem 200 de milioane de lei acum împrumut dar guvernul ce face? Ne obligă să vindem cu un preţ caloria, ne cere bani pentru certificate verzi și acum să legifereze un împrumut care nu este spre dezvoltare”.

Mihai Chirica, primar:

„Atât aş spune. Amin!”