Iașul rămâne în topul orașelor atractive din punct de vedere al investițiilor imobiliare! Creștere constantă din 2020
Piaţa imobiliară din Iași rămâne în continuare atractivă din punct de vedere al investiţiilor. Așadar, un raport recent arată faptul că din 2020, piața din Iași a crescut în mod constant. Comparativ cu alte orașe mari, prețurile sunt mai mici.
La polul opus al prețurilor pe metru pătrat stă municipiul Cluj-Napoca unde, conform analizelor, sunt diferenţe uriaşe fată de piaţă din București sau din România.
Iașul rămâne în topul orașelor atractive din punct de vedere al investițiilor imobilare cu o creștere constantă
Ca în fiecare an, Iașul îşi consolidează poziţia pe piaţa imobiliară din România. Așadar, în municipiul din nord-estul țării apartamentele din zona centrală și cea ultracentrală au o valoare medie de listare de 1.650 de euro pe metru pătrat util, după un avans trimestrial de 3,1% și unul anual de 7,4%. În arealul semicentral, o asemenea locuință este scoasă la vânzare pentru 1.150 de euro pe metru pătrat, după o creștere de 2,1% la trei luni și, respectiv, 5,2% la 12 luni.
În cartierele mărginașe, suma medie solicitată de proprietari este 1.130 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,9% față de trimestrul anterior și, respectiv, cu 6,1% față de T3 2020.
Care sunt prețurile la apartamente în alte orașe din România
De exemplu, în București există un preț mediu pentru un apartament într-o zonă centrală de 2.320, după doar un avans trimestrial de 3,1% și unul anual de 5,6%.
Un alt exemplu îl reprezintă şi municipiul Timișoara. Dacă dorești să investești într-un apartament în centru, preţul per metru pătrat se ridică la suma de 1.490, iar avansul este mult sub cel înregistrat în Iași, de 1,8% la trei luni, și, respectiv, 3,1% la 12 luni.
Nici piața imobiliară din Craiova nu stă extraordinar de bine la capitolul avans. În medie, un apartament din centru costă 1.370 de euro per metru pătrat. În Bănie s-a înregistrat un avans trimestrial de 1% și, respectiv, unuia anual de 2,1%.
La polul opus stă municipiul Cluj-Napoca unde apartamentele scoase la vânzare în zona centrală și cea ultracentrală costă, în medie, 2.350 de euro pe metru pătrat util. Piața imobiliară a înregistrat un avans trimestrial de 4,2% și unul anual de 8,4%.
Locuințele din Iași sunt tot mai scumpe, susțin consilierii imobiliari
Prețurile la locuințele din Iași au crescut în ultima perioadă foarte mult, spun specialiștii în imobiliare, care explică faptul că scumpirea materialelor de construcții influențează prețul final al locuinței. Metrul pătrat pentru apartamente s-a scumpit cu câteva sute de euro, iar casele se vând mai scump cu câteva mii de euro față de anul 2020
„Prețurile au luat-o razna. Peste tot în Iași prețurile la apartamentele noi au crescut cu cel puțin 200 de euro, chiar și la cele vechi. S-au dublat prețurile materialelor de construcții. La Royal Town, în Copou, un apartament se vinde cu 1.400-1.500 euro pe metru pătrat. La fel de scump este și în zona Moara de Vânt, unde dezvoltatorii au pus în plus 300-400 de euro pe metru pătrat. În blocurile noi din CUG, Bucium, peste tot au crescut prețurile. În Centrul Civic, prețul este de 2.000 de euro pe metru pătrat. La dezvoltator e de 1.850 de euro. Acum, clienții sunt puțin șocați când văd prețurile, dar mulți dintre ei cumpără apartamentele”, susține Ana Maria Roșca, consilier imobiliar.
De altfel, aceeași situație apare și în zona metropolitană a Iașului unde prețul la case a crescut constant în ultima perioadăș