Iașul găsește soluții pentru facilitarea accesului cetățenilor ucraineni pe piața muncii

de: Redacția BZI
07:00, 11 mart. 2022

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale împreună cu Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași este pregătită să ofere un sprijin cetățenilor ucraineni. O mare parte din refugiații care ajung la Iași sunt doar în tranzit, dar există și familii care nu au rude în străinătate și decid să rămână la Iași. Accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii este un ajutor care se acordă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cetățenii ucraineni care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr.122/2006 privind azilul în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare. Aceștia pot beneficia și de măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale împreună cu Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași este pregătită să ofere un sprijin cetățenilor ucrainieni

Care sunt soluțiile pentru facilitarea accesului cetățenilor ucraineni pe piața muncii

AJOFM a elaborat un pliant în limba română, ucrainiană și engleză

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași este pregătită să ofere sprijin cetățenilor ucraineni care doresc să lucreze pe teritoriul județului Iași, precum și angajatorilor care solicită forță de muncă.

Cetățenii ucraineni care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr.122/2006 privind azilul în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Persoanele care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente cu care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, necesare ocupării unui loc de muncă în România, se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român, că îndeplinesc condițiile de pregătire profesională și experiență în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați în muncă, și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași (AJOFM) este pregătită să ofere sprijin cetățenilor ucrainieni

Cum sunt informați refugiații ucraineni despre posibilitatea de angajare

Cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară viza de ședere în scop de muncă

Cetățenii ucraineni pot beneficia și de măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, cu condiția înregistrării la AJOFM Iași.

Serviciile de informare, consiliere profesională, mediere, formare profesională sau asistență EURES sunt gratuite.

Pentru a reuși să informeze familiile din Ucraina care decid să rămână la Iași, AJOFM a elaborat un pliant în limba română, ucraineană și engleză, material ce a fost postat pe site-ul www.anofm.ro / facebook.com / AJOFM Iași. Aceste pliante vor fi distribuite către Instituția Prefectului, primării, ONG-uri, instituții de cult, IGI, ITM și universități.

De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă.

Prin accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii, mai multe familii de refugiați vor putea să trăiască o viață normală, aceștia își vor putea asigura familiile cu un trai vremelnic.

Aceștia se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român, că îndeplinesc condițiile de pregătire profesională