Iașul este pe locul 4 pe țară ca număr total de medici! Nu deficitul de personal medical este problema în spitalele din țară, ci distribuirea lui în funcție de nevoile populației
Personalul medical se îndreaptă în număr ridicat către orașele mari din țară, în timp ce în diverse regiuni sunt tot mai puțini. De altfel, în mediul urban activează circa 92 la sută dintre cadrele medicale, iar în mediul rural, 8 la sută. În 2020 au fost raportați cu 10.000 de medici mai puțini
Medicii aleg să lucreze în județele mari ale țării. Totodată, în mediul urban situația este mult diferită față de cel rural, unde aleg să lucreze doar 8 la sută dintre doctori. Județul Iași se clasează în top 5 în rândul județelor din țară ca număr de doctori raportați la numărul de locuitori. Situația este foarte bună la nivelul a 10 orașe din țară, pe când în celelalte 31 este complet opusă. Motivul este dat de faptul că doctorii preferă județele cu o populație numeroasă și foarte dezvoltată, unde există și centre universitare.
Ca număr de medici, România este aproape de media Europeană. Concret, din raportările statistice la nivelul țării, sunt 300 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 310 la 100.000 de locuitori. Medicul Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, susține că, dacă actuala distribuție a personalului medical se păstrează, diferența va fi din ce în ce mai mare între orașele din țară.
Din 4.000 de medici în județul Iași, circa 600 sunt în afara municipiului
Județul Iași se poziționează pe locul 4 pe țară ca număr total de doctori. În ceea ce privește numărul medicilor raportați la populația județului, Iașul se situează pe locul 5 după: București, Cluj, Timiș și Dolj. România are 11.000 de medici de familie, reprezentând specializarea cu o distribuire în țară.
„În județul Iași, din 4.000 de medici, între 500 și 600 sunt în alte zone din afara municipiului. Astfel, dacă depășim zona municipiului Iași, atunci situația este la fel de gravă ca în alte județe, unde nu există personal medical suficient. Circa 62 la sută din totalul doctorilor din țară s-au raportat în 10 județe: București, Cluj, Timiș, Dolj, Iași, Mureș, Bihor, Sibiu, Brașov și Constanța. Ca număr absolut de doctori, Iașul se poziționează pe locul 4, iar raportat la numărul de locuitori este pe locul 5 pe țară.
După părerea mea, este o problemă cu distribuția, pe care dacă continuăm să o păstrăm, va face ca diferența să fie și mai mare. În 2009, erau 50.386 de doctori în țară, iar în 2018, 60.585, ceea ce înseamnă o creștere în 9 ani de circa 9.000 de medici, ceea ce este foarte bine. Aceștia aleg însă tot orașele mari, populația din restul de 31 de județe resimte efectele”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.
Distribuția medicilor împarte România în două
În timp ce unele orașe din țară duc lipsă de personal medical, iar pacienții trebuie să facă naveta către alte județe pentru a beneficia de servicii medicale de diverse specialități, alte orașe au prea mulți medici pe cap de locuitor. De aici pleacă discuțiile privind deficitul de medici. Problema este dată de lipsa politicilor naționale care să răspundă nevoilor populației, pentru că așa cum prezintă dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, personalul medical nu este distribuit corespunzător în județele din țară.
„În România este o problemă cu distribuția doctorilor, pentru că avem suficient de mulți, nu putem spune că este deficit. Am putea spune că avem două Românii, una compusă din orașele mari, unde sunt 450 de doctori la 100.000 de locuitori, și o altă Românie, cu 31 de județe mici, unde sunt doar 166 de medici la 100.000 de locuitori. În mediul urban sunt circa 92 la sută dintre medici, în timp ce în mediul rural sunt circa 8-9 la sută”, încheie președintele Colegiului Medicilor din Iași.