Iașul este cea mai mare piață regională în ceea ce privește vânzările de locuințe, arată un raport al SVN România
Un raport intocmit de SVN România arată faptul că Iașul a devenit cea mai mare piață regională în ceea ce privește vânzările de locuințe. La general, România are o creștere a numărului de locuințe vândute în primele 6 luni.
La sfârșitul anului 2023, într-un podcast BZI.RO, Costin Frij dezvăluia faptul că piața imobiliară din Iași s-a dezvoltat uluitor în ultimii 10 ani, iar prețul locuințelor a crescut chiar cu 40%.
Iașul, cea mai mare piață regională la vânzările de locuințe
Conform datelor analizate și publicate de SVN, Iașul a devenit cea mai mare piață regională la vânzările de locuințe. În total, în primele șase luni ale anului 2024 au fost vândute peste 77.000 de case și apartamente în țară, existând o creștere de 16% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Cele mai multe tranzacții au fost încheiate în București și clasamentul este completat de Iași, Cluj, Brașov sau Constanța.
Este o premieră care se înregistrează pentru că Iașul a devenit a doua piață rezidențială din România, după București-Ilfov. Interesant este faptul că vânzarea locuințelor în Iași are o creștere pronunțată, cea mai mare creștere la nivel național. Imobilele vândute în prima jumătate a anului 2024 a fost cu peste 70% mai mare comparativ cu primele șase luni din 2023. Creşterea vânzărilor din Iaşi a fost determinată de înregistrarea în 2024 a actelor finale de vânzare – cumpărare pentru înţelegerile încheiate anterior, conform bursa.ro.
Andrei Sârbu, CEO SVN România, remarcă o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale locale în prima parte a anului curent. Vânzările au crescut cu 16% la nivel național, stimulate de scăderea dobânzilor, în special a creditelor ipotecare fixe, care au coborât sub pragul de 5% anual.
Accesibilitatea achiziționării unei locuințe a atins un nivel maxim. Salariul mediu net a depășit 1.050 de euro, reducând la 6,7 ani perioada necesară pentru a achiziționa o garsonieră în București. La începutul anului 2023, această perioadă era de aproximativ 8 ani, fiind necesare 96 de salarii medii.
Sârbu subliniază că piața se află într-o stare favorabilă, datorită scăderii costurilor finanțării și a creșterii veniturilor populației.
Preferințele românilor pe piața imobiliară
Un studiu recent a evidențiat preferințele românilor în alegerea apartamentelor pentru cumpărare sau închiriere. Comparând filtrele folosite în căutarea apartamentelor de vânzare față de cele pentru închiriere, s-a observat că anul construcției este un criteriu mai important pentru achiziții (10% din căutări) decât pentru închirieri (2%). De asemenea, filtrul „aer condiționat” este utilizat mai frecvent în lunile de vară. În general, cei care caută apartamente de vânzare folosesc mai multe filtre comparativ cu cei interesați de închirieri.
În ultimele șase luni, persoanele interesate de cumpărarea unei locuințe au căutat în special apartamente cu două camere (40%) și trei camere (38%), urmate de cele cu patru camere (14%) și de cele cu mai mult de patru camere (3%), în timp ce garsonierele au fost cele mai puțin căutate (5%).
În ceea ce privește apartamentele de închiriat, cele mai căutate în ultimele șase luni au fost cele construite între 2001 și 2020 (46%), urmate de locuințele construite între 1991 și 2000 (29%). Cele mai scumpe locuințe din zona periurbană, în primele luni ale anului 2024, sunt în Feleacu, Cluj (2.027 euro/mp), Sălicea, Cluj (2.009 euro/mp), Voluntari, Ilfov (1.875 euro/mp), Baciu, Cluj (1.828 euro/mp), Dumbrăvița, Timiș (1.735 euro/mp), și Corbeanca, Ilfov (1.638 euro/mp). În primăvara acestui an, cele mai ieftine case din zona periurbană au fost în Codlea, Brașov (992 euro/mp), Vidra, Ilfov (1.040 euro/mp), și 1 Decembrie, Ilfov (1.045 euro/mp). Așadar, sunt înregistrate vânzări de locuințe record în Iași, iar piața de profil este așteptat să mai crească.